Gydytojai pražiopsojo mirtiną ligą ir mažylę išsiuntė namo

Socialiniuose tinkluose plinta viešas motinos laiškas apie meningokokine infekcija užsikrėtusią dukrelę. Klaipėdoje gyvenanti mama Edita kaltina medikus, kurie nesugebėjo iš karto nustatyti, kad dvejų metų dukra užsikrėtė meningokokine infekcija ir ją išsiuntė gydytis į namus.

Motina išplatino viešą laišką apie sergančią dukrelę.
Motina išplatino viešą laišką apie sergančią dukrelę.
Motina išplatino viešą laišką apie sergančią dukrelę.
Motina išplatino viešą laišką apie sergančią dukrelę.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2016, 1:25 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 6:31 PM

Tačiau Klaipėdos Vaikų ligoninės medikai tikina – nustatyti meningokokinės infekcijos diagnozę, kai vaikas karščiuoja, tačiau nėra išbertas – praktiškai neįmanoma.

Mamos Editos laiškas:

„Kovo mėn. 12 d. (šeštadienį) apie 22 val. mano 2 metukų dukrytei pasijutus blogai iškviečiau greitąją pagalbą, temperatūra siekė 39, atvykę medikai išdavė vaistų paracetamolio ir išvyko.

Po 1 val. būklė vėl pablogėjo, buvo aukšta temperatūra, vėmė, ant kūnelio nebuvo matyti bėrimų, kviečiau greitąją pagalbą antrą kartą. Ji atvykusi man papriekaištavo, kad pati galiu duoti paracetamolio – numušti aukštą temperatūrą. Ir nėra pagrindo vežti į ligoninę, nes turi praeiti.

Primygtinai pareikalavau, kad vežtų į ligoninę. Nes jutau, kad mano dukrai negerai kažkas. Nuvežė į Vaikų ligoninę Klaipėdoje, ten numušė temperatūrą, pasakė, kad gal žarnyno infekcija, liepė kreiptis pirmadienį į šeimos gydytoją ir išleido namo, patikino, kad viskas praeis – nėra tikslo guldyti į ligoninę. Kaip jie gali taip diagnozuoti jokių tyrimų neatlikę?

Grįžome namo, būklė tik blogėjo, kvietėme trečią kartą greitąją jau ryte po geros vėmimo nakties.

Atvažiavo jau kitas ekipažas, kuris žaibišku greičiu išvežė į ligoninę, nes vaikui tada buvo bet kuri minutė svarbi. O ten sutikome buvusius greitosios pagalbos medikus, kurie replikavo: „Kas nutiko? Ir vėl jūs čia?“

Apžiūrėjo ir vėl nustatė žarnyno infekciją ir išsiuntė į infekcinių ligų skyrių Klaipėdoje.

Ir tik iš trečio karto mus paguldė į ligoninę į reanimacijos skyrių su įtarimais, kad galima „žaibiška meningokoko infekcija“. Dukrytė pajungta aparatais, vaistai leidžiami, tačiau ar ne per vėlai viskas?

Klausimas jums – ar gali dirbti tokie medikai toliau?!“

Klaipėdos Vaikų ligoninės vyriausiosios gydytojos Klaudijos Bobianskienės komentaras.

„Kaip sakė K.Bobianskienė, vaikas sukarščiavo kovo 12 dieną. Buvo iškviesta greitoji pagalba, medikai nieko blogo nerado, tik paraudusią gerklę. Gydytojai paskyrė paracetamolio žvakutę temperatūrai numušti. Tačiau motina po medikų išvykimo manydama, kad temperatūra nekrinta, iškvietė greitąją pagalbą pakartotinai.

Tada ji atvežta į Vaikų ligoninę. Atvykus, vaiko temperatūra buvo 36,8. Kitaip ir negalėjo būti – suveikė paracetamolis. Apžiūrėjo gydytoja, kuri patyrusi ir stropi, nieko nerado, išskyrus paraudusias tonziles. Visos sistemos – normos ribose. Kadangi vaikas sirgo tik 5 valandas, gydytoja nustatė karščiavimą, paskyrė vaistų ir išleido vaiką stebėti į namus.

Mama atvyko kitą rytą (sekmadienį) 8 val. 33 minutės. Apžiūrėjo jau kita gydytoja, mamos žodžiais, vaikas naktį vėmė ir karščiavo. Temperatūra buvo 37,4, mergaitei buvo aiškus skysčių netekimas. Kadangi buvo pagyvėjusi žarnyno peristaltika (žarnų judėjimas), gydytoja nutarė, kad, matyt, prasideda žarnyno infekcija, kuri ir prasideda gausiu vėmimu ir skysčių netekimu.

Gydytoja nukreipė į infekcinę ligoninę. Ten mergaitė paguldyta į vaikų infekcinių ligų skyrių su žarnyno infekcijos diagnoze. Tik atsiradus bėrimui, vaikas perkeliamas į reanimaciją.

Kai atsirado bėrimas, viskas tapo aišku, kad tai meningokokinė infekcija. Tačiau jo pradžia – karščiavimas – būdingas daugeliui ligų. Kol neatsiranda bėrimas, nustatyti meningokokinės diagnozės neįmanoma.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje