5 lūpų pokyčiai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį

Lūpos gali išduoti ligas, todėl verta stebėti įvairiausius atsirandančius pakitimus. Galbūt jums trūksta vitaminų, skysčių, o gal iš tiesų puola rimtos ligos.

Patiriant daug streso gali atsirasti pūslelinė.<br>123rf nuotr.
Patiriant daug streso gali atsirasti pūslelinė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2016, 2:23 PM, atnaujinta May 31, 2017, 12:01 PM

1. Ištinusios lūpos

Jei jūsų lūpos ištino, gali būti, kad tai alerginė reakcija į naują kosmetikos priemonę arba į suvartotą maisto produktą. Iš pradžių jaučiamas dilgčiojimas ir matomas lengvas patinimas, tačiau situacijai blogėjant derėtų pasirodyti gydytojams.

Jei tai visgi alerginė reakcija maistui, be sutinusių lūpų, paprastai pasireiškia ir kiti simptomai: ašarojančios ir paraudusios akys, odos bėrimas.

2. Staigus išsausėjimas

Kartais, besistengiant maitintis sveikai ir atsisakius tam tikrų produktų, organizmas gauna nepakankamai įvairių medžiagų. Šis trūkumas gali pasimatyti ir ant jūsų lūpų. Staigus išsausėjimas, skausmingų įplyšimų atsiradimas kampučiuose signalizuoja apie galimą geležies, cinko, vitaminų B3 ir B6 trūkumą.

Jei šių nemalonių pojūčių kaltininkė yra netinkama mityba, sprendimas nesudėtingas – užtenka ją subalansuoti. Daugiausia geležies ir cinko turi raudona mėsa. Mėsos nevalgantys ją gali pakeisti lašiša, kiaušiniais ir lapinėmis daržovėmis. Minėti maisto produktai savyje turi ne tik šiuos du mineralus, bet ir B grupės vitaminų.

Vis dėlto, jei manote, kad jums trūksta vitaminų, patartina atlikti kraujo tyrimus. Tokiu būdu tiksliai žinosite, ko būtent reikalauja jūsų organizmas.

3. Padidėjęs seilių išsiskyrimas

Seilėjimasis – tai dar viena skausmingų lūpų kampučiuose atsirandančių įplyšimų priežastis. Jei nešiojate breketus, dantų plokštelę, griežiate dantimis ar šiaip esate linkę į padidėjusį seilėjimąsi, miegant lūpų kampučiuose besikaupianti drėgmė gali sukelti grybelinę infekciją.

Per naktį užaugusio grybelio paveikta plona lūpų oda gali suskeldėti. Paprastai jis pasireiškia kaip gilus įpjovimas. Jei esate linkę į seilėjimąsi, pasistenkite miegoti ant nugaros, o jei problemų kyla dėl breketų arba plokštelės – savo dantų gydytojo paprašykite geriau pritaikyti jų dydį.

4. Bėrimai

Patiriant daug streso gali atsirasti pūslelinė. Tai taip pat gali reikšti, jog jūsų imuninė sistema nusilpusi, todėl herpesas neretai pasireiškia peršalimo ar menstruacijų metu.

Norint užkirsti kelią pūslelinei, galima užsiimti joga ar meditacija ir taip sumažinti patiriamą stresą. Taip pat praverstų stiprinti imuninę sistemą.

5. Skilinėjimas

Pastebėjote, kad kaip niekada dažnai lūpas tepate balzamu? Gali būti, kad vėsus oras iš jų „išsiurbė“ drėgmę.

Išsausėjusios ir skilinėjančios lūpos taip pat gali pranešti apie bendrą skysčių trūkumą organizme. Jei per ilgai laiko praleidžiate šaltame ore ar, priešingai, saulėje, ir neišgeriate pakankamo skysčių kiekio, nieko nuostabaus, kad patiriate dehidrataciją.

Laimei, ši situacija pataisoma nesunkiai – tereikia padidinti išgeriamų skysčių kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.