Ką daryti, jei vargina papilomos?

Jeigu ant savo odos pastebėjote mažas, dažniausiai lašo formos ataugas – greičiausiai tai odos papilomos. Laimei, sveikatai jos visai nepavojingos, tačiau priklausomai nuo kiekio ir jų tipo, gali būti nemalonios akiai. Papilomos dažniausiai atsiranda tokiose kūno vietose kaip kaklas, pažastys, kirkšnys. Manoma, kad jų atsiradimas gali būti paskatintas nuolatinio dirginimo drabužiais ar pačios odos trinties su oda raukšlėse.

Papilomos gali atsirasti po vieną skirtingose vietose arba grupelėmis.
Papilomos gali atsirasti po vieną skirtingose vietose arba grupelėmis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 10:17 PM

Nors yra aplinkybių, darančių įtaką papilomų atsiradimui, visgi pagrindinė priežastis – genai. Pastebėta, kad jų atsiradimo rizika yra susijusi su amžiumi. Daugiausia papilomų atsiranda sulaukus 50 metų. Taip pat manoma, kad didelį antsvorį turintys žmonės jų turi daugiau, kadangi turi didesnį odos plotą. Papilomos gali atsirasti po vieną skirtingose vietose arba grupelėmis.

Nors ir nekenksmingos sveikatai, šios ataugos gali būti nemalonios akiai. Dėl to, kad yra išsikišusios virš odos, jos nesunkiai gali būti sudirginamos ar įplyšti ir taip sukelti nestiprų pakraujavimą, paraudimą, skausmą. Dėl šių priežasčių kartais nusprendžiama jas panaikinti.

Vis dėlto, nors internete yra gausu patarimų, kaip pačiam atsikratyti odos papilomų, dermatologai įspėja, kad to jokiu būdu nederėtų daryti. Tokie buitiniai metodai kaip siūlo užrišimas prie išaugėlės pagrindo siekiant ją „nudžiovinti“, sukelia ne tik randų, bet ir infekcijos riziką.

Laimei, apsilankius specializuoto gydytojo kabinete, jų atsikratysite labai greitai. Vietinės nejautros metu ataugėlės gali būti pašalintos keliais būdais.

Populiariausi – šalinimas specialiomis žirklėmis, užšaldymas arba paveikimas ypatingai aukšta temperatūra.

Priklausomai nuo išaugėlių skaičiaus gali prireikti daugiau nei vieno vizito, tačiau jo metu diskomforto jausti neturėtumėte.

Iš karto po procedūros galite sugrįžti prie įprastos kasdienės veiklos, o užgijus žaizdelei jos vietoje neturėtų likti nei žymės, nei susiformuoti nauja papiloma. Visgi išlieka tikimybė, kad laikui bėgant kitoje vietoje jų iškils daugiau.

Jeigu jums šios išaugos netrukdo, tikrai nebūtina jų naikinti, tačiau, kaip ir apgamus, verta stebėti. Pamačius kokius nors pakitimus yra patartina pasikonsultuoti su dermatologu, nes net ir nežymūs pokyčiai gali įspėti apie rimtesnę ligą.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų kovo 28 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti