Slenka plaukai? Gal tai apsinuodijimas?

Vešlūs, žvilgantys plaukai – visų moterų svajonė. O ką daryti, jei jie retėja, lūžinėja, slenka, kol nuplinka visa galva? Vadinamoji alopecija ne tik sunaikina jaunystės grožį, bet ir palieka randą sieloje.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
L.Gruzdytė: „Net alaus mėgėjai buvo susirūpinę dėl plaukų, nes į alų buvo dedama metalo kobalto.“<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
L.Gruzdytė: „Net alaus mėgėjai buvo susirūpinę dėl plaukų, nes į alų buvo dedama metalo kobalto.“<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Plaukų slinkimą dažnai provokuoja stresas, stiprūs sukrėtimai ir išgyvenimai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Plaukų slinkimą dažnai provokuoja stresas, stiprūs sukrėtimai ir išgyvenimai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Apr 4, 2016, 8:30 AM, atnaujinta May 30, 2017, 3:18 PM

Dažniausiai dėl plaukų slinkimo į medikus kreipiasi tie, kurie jau būna išleidę daug pinigų kosmetikai ir nusivylę.

„Kartais paskutine viltimi jiems tampa toksikologai. Mat kai nepavyksta nustatyti diagnozės, nes įvairūs tyrimai, taip pat ir laboratoriniai, nerodo patologijos, žmonės įtaria apsinuodijimą.

Juk sunku patikėti, kad plaukai išslinko, kartais iki visiško plikumo, be jokios priežasties“, – sakė Apsinuodijimų informacijos biuro vadovė gydytoja klinikinė toksikologė Laima Gruzdytė.

Vienus žmones alopecija persekioja nuo vaikystės, todėl jiems įprasta nešioti peruką, o kitus ši liga paliečia gerokai vėliau.

Ir moterims, ir vyrams būdinga ši paslaptinga liga, dėl kurios jie atrodo kaip po chemoterapijos kurso. Jei plaukai slenka lopais, tai gali būti židininė alopecija.

Moterims būna sunku pasidaryti net makiažą. Išslinkus blakstienoms ir antakiams tenka nusipiešti tai, ką atėmė liga.

– Kas lemia šią ligą?

– Autoimuninės sistemos pokyčiai, kai susidarę antikūnai ima atakuoti plauko svogūnėlį ir jį sunaikina. Iki šiol mokslas nežino, kaip išgydyti nuo šios ligos.

– Kokie dar specialistai galėtų padėti nustatyti plaukų slinkimo priežastį?

– Suaugusiesiems, kurie į mus kreipiasi dėl plaukų slinkimo įtardami apsinuodijimą, patarčiau aplankyti bent tris specialistus: dermatologą, endokrinologą ir neurologą.

Jei dėl plaukų slinkimo kenčia vaikas, reikėtų apsilankyti ne tik pas šiuos tris specialistus, bet ir pas vaikų psichiatrą ar psichologą. Plaukų slinkimą dažnai provokuoja stresas, stiprūs sukrėtimai ir išgyvenimai.

– O dėl kokių cheminių medžiagų labiausiai nori išsitirti žmonės?

– Iki šiol Lietuvoje gajus mitas apie sunkiųjų metalų poveikį plaukams. Daugelis žmonių mano, kad prie „blogųjų“ metalų priklauso švinas ir gyvsidabris. Tačiau mokslinėje literatūroje nėra duomenų, kad šie metalai galėtų kaip nors paveikti plaukus.

Nesvarbu, kokia chemine medžiaga apsinuodytų žmogus, šis sutrikimas negali pasireikšti vien plaukų slinkimu. Todėl brangūs tyrimai dėl metalų kartais būna tik pinigų išmetimas į balą.

Yra žinomi vos keli sunkieji metalai, galintys sukelti plaukų slinkimą. Vienas jų – talis, bet jis retai sutinkamas buityje ar natūralioje aplinkoje, nebent žmogus apsinuodytų dirbdamas elektronikos ir optikos pramonėje.

Prieš keliasdešimt metų šalyje pasitaikydavo žiurkių nuodų, kurių sudėtyje buvo talio, tačiau dabar šių pesticidų sudėtyje yra kitos medžiagos.

Jei žmogus kenčia nuo sunkių nervų sistemos pažeidimų, jei atsiranda stipriai juntamas galūnių silpnumas ar net paralyžius, tokiu atveju reikia ištirti pacientą dėl galimo apsinuodijimo taliu.

– Mikroelementas selenas naudojamas maisto papilduose, nes skatina plaukų augimą. Kas atsitinka juo apsinuodijus?

– Į organizmą patekus didelei dozei seleno tai atsilieps ne tik plaukams. Lėtiniam apsinuodijimui selenu būdingi virškinamojo trakto ir nervų sistemos pažeidimai.

– O kobaltas? Kaip jis pateko į įtartinų metalų sąrašą?

– 1960–1970 metais kobaltas buvo panaudojamas alaus gamyboje kaip putų stabilizatorius. Dėl šios cheminės medžiagos nukentėjo ne vienas alaus gėrėjas.

Kobaltą lydėjo skandalas, nes medikams pavyko įrodyti, kad šis metalas sukėlė vadinamąją alaus mėgėjų kardiomiopatijų epidemiją. Apsinuodijimas kobaltu pasireikšdavo dažnu širdies plakimu, kvėpavimo sutrikimais.

Yra žinoma, kad kolbaltas taip pat sukelia skydliaukės nepakankamumą, o vienas tokio negalavimo požymių – plaukų slinkimas. Bet jei kobaltas nesutrikdo skydliaukės veiklos, jis neskatina plikimo.

– Cinkas – vienas dažniausių metalų, naudojamų maisto papildams, kurie skatina plaukų augimą. Ką apie jį reikia žinoti?

– Cinkas būtinas. Dėl jo trūkumo kraujyje gali slinkti plaukai, prasidėti odos uždegimas, kuris paliečia galūnes ir odą aplink burną, ir viduriavimas.

Tačiau nėra gerai, kai kraujyje per daug cinko, nes plaukai pasidaro šiurkštūs, pasišiaušę, trapūs, ima lūžinėti.

– Kuo ypatingas arsenas?

– Istorikai mano, kad ne vienas kilmingos Europos giminės narys buvo nunuodytas arsenu. Vienu metu jo buvo dedama net į vaistus, o Pirmojo pasaulinio karo metais arsenas buvo naudojamas kaip cheminis ginklas.

Arseno yra dirvožemyje, jį sugeba pasisavinti augalai. Švedijos mokslininkai arseno likučių yra aptikę net kūdikiams skirtame maiste, pavyzdžiui, ryžių košėje, iš ryžių gaminamame piene.

Patekęs į geriamąjį vandenį arsenas gali sukelti lėtinį apsinuodijimą, kuriam būdingas padidėjęs odos ragėjimas (hiperkeratozė), ypač delnų ir padų, atsiranda tamsių dėmių ant nugaros (hiperpigmentacija).

Arsenas pavojingas ir dėl to, kad gali sukelti odos, plaučių, kepenų, inkstų ir tulžies pūslės piktybines ligas.

Dėl ūminio apsinuodijimo arsenu vargina pykinimas, pilvo skausmai, viduriavimas, kai išmatos būna panašios į ryžių nuovirą, jose gali atsirasti kraujo.

Nukentėjusįjį kamuoja širdies ir nervų sistemos sutrikimai, o vėliau gali nuslinkti plaukai.

– Kada susirūpinti, kad plaukams jau kažkas ne taip?

– Plaukų slinkimas nebūtinai reiškia artėjančią senatvę. Yra daug požymių, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį, pavyzdžiui, jei plaukai pradėjo slinkti kur kas gausiau nei anksčiau.

Kartais plaukų slinkimas gali išduoti prasidėjusią kokią nors ligą. Tai gali būti susiję su įvairiomis lėtinėmis ligomis, taip pat vyriškų ir moteriškų hormonų pusiausvyros sutrikimais, skydliaukės nepakankamumu.

Būtina konsultuotis su gydytojais, jei vyrams ėmė retėti plaukai ne viršugalvyje ir ne ties kaktos linija, o kitoje galvos srityje.

Norint nustatyti tikrąją plaukų slinkimo priežastį, būtina ištirti bendrą sveikatos būklę, o prieš kreipiantis į toksikologą – pasitarti su dermatologu, endokrinologu ir neurologu.

Sunkių apsinuodijimo atvejų, kai slenka plaukai, dažniau pasitaiko skurdžiose šalyse. Europos Sąjungos šalyse, JAV, Kanadoje yra keliami griežtesni reikalavimai geriamojo vandens kokybei, darbų saugai, aplinkosaugai, todėl tokie atvejai reti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.