Žinomos moterys ryžosi pėdų operacijoms

Vokietijos aktorei Alexandrai Kamp (49 m.) nebereikia tos pačios batų poros pirkti skirtingų dydžių – 39-ojo ir vienu numeriu didesnio 40-ojo skaudamai kojai, nes tik tokiu būdu ji galėjo iškęsti skausmus. Pagaliau moteris gali vėl kaukšėti visais aukštakulniais, kuriuos nusipirko prieš daugelį metų, bet jų niekada neavėjo. Jeigu ji būtų žinojusi, kad viskas taip puikiai pavyks, operacijai būtų pasiryžusi kur kas anksčiau.

Pėdos pirštų deformacijos neretai sukelia didžiulius skausmus, todėl medikai siūlo nekentėti ir ryžtis operacijai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pėdos pirštų deformacijos neretai sukelia didžiulius skausmus, todėl medikai siūlo nekentėti ir ryžtis operacijai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vėl galėdama avėti aukštakulnius A.Kamp neatsisakys ir sportinių batelių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Vėl galėdama avėti aukštakulnius A.Kamp neatsisakys ir sportinių batelių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kairės pėdos ortopedinė operacija 2002 metų liepą buvo atlikta ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus žmonai 89 metų Almai Adamkienei.
Kairės pėdos ortopedinė operacija 2002 metų liepą buvo atlikta ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus žmonai 89 metų Almai Adamkienei.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2016, 3:00 PM, atnaujinta May 29, 2017, 6:35 PM

Dėl pėdos didžiojo piršto deformacijos ir sąnario artrozės Vokietijos aktorė A.Kamp daugelį metų kentė skausmus. Jai pagelbėjo tik naujas gydymo metodas – operacija, po kurios jau po dviejų dienų galėjo vaikščioti be ramentų.

Praėjus dviem savaitėms po operacijos aktorė jau vaikštinėjo po teatro sceną.

Svarbiausia – nejausdama nė mažiausio skausmo.

Ir tai simpatiškai aktorei reiškė kone premjerą: 16 metų ji kentė didžiulius dešinės kojos didžiojo piršto skausmus.

Iš pradžių A.Kamp skaudėjo nešant ką nors sunkaus, po to ji gydėsi uždegimą, o galiausiai didžiojo piršto sąnarys darėsi vis mažiau lankstus.

Prieš dešimt metų, 2006-aisiais, A.Kamp buvo diagnozuota pėdos didžiojo piršto deformacija ir nelankstus kojos nykštys.

Tai reiškė, kad ją tuo pat metu kamavo dvi dažniausiai pasitaikančios ligos: didžiojo piršto deformacija ir kur kas skausmingesnė – sunki sąnario artrozė.

Aktorė A.Kamp penkerius metus kentė nuolatinius skausmus net avėdama paplūdimio šlepetes: „Vertinant pagal skalę nuo 1 iki 10, pastaraisiais metais patiriamų skausmų lygis siekė 10.

Įpratau prie savo kančių. Bet kai filmavimo aikštelėje visą dieną reikėdavo avėti aukštakulnius, man trykšdavo ašaros.“

Nelankstaus kojos nykščio priežastis – didžiojo piršto traumos.

„Prieš daugelį metų du kartus iš eilės man ant kojos užmynė arklys. Pirštas buvo sulaužytas, veikiausiai dėl to buvo pakenkta didžiajam“, – svarstė aktorė. Bet ji ilgą laiką nesiryžo operacijai.

„Savaičių savaites avėti specialius batus ar šlubčioti pasiremiant ramentais – to negalėjau sau leisti dėl savo profesijos. Per praėjusius ketverius metus tik kokią savaitę nevaidinau teatre“, – vokiečių žurnalistams pasakojo A.Kamp.

Bet kartą per vakarienę pas draugus aktorė susipažino su garsiu Vokietijos teismo medicinos ekspertu Michaeliu Tsokosu.

Išgirdęs žinomos aktorės bėdą jis patarė kreiptis į Masyarą Rahmanzadehą, vadovaujantį Berlyno sąnarių centrui, išgarsėjusį klubo ir kelio sąnarių pakeitimo, taip pat kojų korekcijos operacijomis.

Kojų chirurgijos specialistas yra atlikęs nelankstaus kojos nykščio operacijas profesionaliam futbolininkui, buvusiam Vokietijos klubo „Schalke 04“ žaidėjui Zlatanui Ibrahimovičiui ir žymaus dailininko Pablo Picasso anūkui Richardui Widmaieriui Picasso.

Įprastu metodu atliekant tokią operaciją dažniausiai nelankstus tampa pagrindinis didžiojo kojos piršto sąnarys.

O M.Rahmanzadehas atrado būdą, kuris padeda išlaikyti sąnario lankstumą ir net tuojau pat atlaikyti apkrovą.

„Galima vienu metu operuoti net abi kojas ir po to vaikščioti be ramentų“, – sakė garsus chirurgas.

Aktorė A.Kamp ligoninės koridoriumi jau galėjo vaikščioti be ramentų praėjus dviem dienoms po operacijos, atliktos su bendrąja nejautra.

Dar po savaitės aktorė jau vaikštinėjo po savo namų virtuvę ruošdama savo gyvenimo draugui fotomenininkui Michaeliui von Hasseliui (38 m.) gimtadienio šventę – vakarienę 70 svečių.

„Tai gal ir nebuvo itin geras sumanymas.

Po to koja ištino, bet nejaučiau jokio skausmo. Gerai vaikštau ir man nereikia nuskausminamųjų“, – džiaugėsi aktorė.

Bet ir ateityje vokiečių aktorė dažniausiai avės žemakulnius batus.

„Ne dėl sveikatos problemų. Esu 178 centimetrų ūgio ir man patinka sportiniai bateliai, paplūdimio šlepetės, įsispiriami batai, kuriuos galima avėti basomis kojomis“, – prisipažino moteris.

Trys sudėtinės naujo operacijos metodo dalys

M.Rahmanzadehas jau atliko daugiau nei 8500 kojų pirštų deformacijos operacijų. „Visame pasaulyje dažniausiai operavau abi kojas – 6000 kartų“, – sakė garsus specialistas.

Su savo tėvu chirurgijos pradininku Rahimu Rahmanzadehu, kuris 1966 metais implantavo pirmąjį Vokietijoje dirbtinį klubo sąnarį, M.Rahmanzadehas 2001-aisiais Berlyne įkūrė sąnarių centrą.

Jo operacijos metodas taikomas pėdos didžiojo piršto deformacijos ir nelankstaus kojos nykščio atvejais.

1. Pirmasis vidurinio piršto kaulas atskiriamas, esant artrozei sutrumpinamas, naujai paruošiamas ir vėl sujungiamas titano plokštele. Tokiu būdu neapkraunamas sąnarys, jis išlieka lankstus. Po metų plokštelė išimama.

2. Didžiųjų pirštų kaulai įpjaunami, ištiesinami ir pritvirtinami varžtu. Vienos kojos operacija trunka maždaug 30–40 minučių ir atliekama su bendrąja nejautra ar suleidžiant nuskausminamųjų į stuburo smegenis.

3. Tuojau po operacijos galima vaikščioti be ramentų. Vienos kojos operacija kainuoja apie 2 tūkstančius eurų.

Operacijai ryžosi ir prezidento žmona

Kairės pėdos ortopedinė operacija 2002 metų liepą buvo atlikta ir kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus žmonai 89 metų Almai Adamkienei (nuotr.). Jai tuomet keturias savaites reikėjo nešioti ant pėdos pirštų uždėtą nedidelį įtvarą.

Greitai po operacijos atsigavusi A.Adamkienė juokavo, kad baleto turbūt nešoks, bet vaikščioti jai bus tikrai lengviau.

Tuometėje Vilniaus universitetinėje greitosios pagalbos ligoninėje pacientei buvo ištaisyta nedidelė dviejų kojos pirštų deformacija, dėl kurios ji jautė nepatogumą.

A.Adamkienę operavęs gydytojas ortopedas-traumatologas docentas Jurgis Gavelis teigė, kad tokių operacijų Lietuvoje atliekama labai daug.

Praėjus trims dienoms po ortopedinės operacijos medikai jau leidžia pacientui vaikščioti – priminti operuotą pėdą su įtvaru.

Vaikystėje nušalę pirštai A.Adamkienei trukdė vaikščioti, tačiau pasiryžti operacijai nebuvo lengva. Ant operacinės stalo ji gulėsi sulaukusi 75-erių.

Yra žinoma, kad A.Adamkienė dar vaikystėje čiuožykloje smarkiai nušalo porą kairės kojos pirštų, todėl ilgiau pavaikščiojusi patirdavo nemalonių fizinių pojūčių.

Kai kartą su turistų grupe iš Lietuvos A.Adamkienė vyko į Kiniją, skundėsi, kad vaikystės trauma jai kiek trukdo vaikščioti ilgesniais maršrutais. Tai ją paskatino ryžtis nesudėtingai operacijai.

Vis dėlto A.Adamkienę operavę gydytojai poreikio atlikti operaciją tiesiogiai nesiejo su vaikystėje patirtu nušalimu.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.