Tyrimas: vitaminas D gali išgelbėti nuo širdies ligų

Vitamino D papildai gali padėti pagerinti širdies ligomis sergančių pacientų būklę, praneša “BBC News“. Didžiosios Britanijos širdies fondas paragino tęsti tyrimus, kuriais siekiama įvertinti papildų veiksmingumą.

163 širdies nepakankamumu sergantiems pacientams vitamino D papildai pagerino širdies raumens gebėjimą pumpuoti kraują.<br>123rf nuotr.
163 širdies nepakankamumu sergantiems pacientams vitamino D papildai pagerino širdies raumens gebėjimą pumpuoti kraują.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 8:07 AM, atnaujinta May 29, 2017, 5:24 PM

Lidso miesto Šiaurės Anglijoje Mokomosios ligoninės tyrėjų komanda Amerikos kardiologijos koledžo susitikime pristatė neįtikėtinus rezultatus. 163 širdies nepakankamumu sergantiems pacientams vitamino D papildai pagerino širdies raumens gebėjimą pumpuoti kraują. Įprastai šis vitaminas organizme išskiriamas būnant saulėje.

Vidutinis tiriamųjų amžius buvo apie 70 metų. Ankstesni tyrimai atskleidė, kad senjorų organizme vitamino D koncentracija būna mažesnė net vasaromis, kuomet daugiau saulės šviesos. Pasak tyrėjų, tam įtakos turi tai, kad senyvi žmonės mažiau laiko praleidžia lauke, be to, organizmui senstant, vitamino D kiekis mažėja natūraliai.

Tiriamieji buvo suskirstyti į dvi grupes, vieniems kasdien duoti papildai – 100 mikrogramų vitamino D, kitai grupei – placebas. Tyrėjai stebėjo duodamų papildų įtaką širdies nepakankamumui. Esminis rodiklis tyrėjams buvo širdies išstūmimo frakcija: vertintas kraujo kiekis, išpumpuojamas iš širdies skilvelių.

Sveiko žmogaus širdies išstūmimo frakcija yra apie 60-70 procentų, tuo tarpu, širdies nepakankamumu sergančiųjų širdis sėkmingai išpumpuoja tik ketvirtadalį kraujo. Tyrimo metu, tų, kurie vartojo vitamino D papildus, išstūmimo frakcija padidėjo nuo 26 iki 34 procentų. Vienas iš tyrėjų gydytojas Kardiologas Klausas Vitas BBC naujienų portalui teigė, kad tai – pigu tarsi bulvių traškučiai, neturi šalutinių efektų ir neįtikėtiną teigiamą poveikį. Tiesa, medikas nemano, kad bent jau kol kas didesnė vitamino D dozė turėtų būti skiriama vyresnio amžiaus žmonėms rutiniškai. Būtini išsamesni tyrimai.

Gydytojai perspėja, kad daugumai Lietuvos gyventojų vitamino D taip pat nepakanka. Šis trūkumas gali lemti dažnus kaulų lūžius, dantų ligas, taip pat silpną bendrą imunitetą ir net polinkį į depresiją.

Prieš ketverius metus šalies laboratorijose atliktų bendrojo vitamino D kraujo tyrimų analizė parodė, kad beveik 90 proc. atvejų tirti gyventojai kentėjo dėl organizmui svarbaus vitamino D stygiaus. Pasak medikų, vitamino D ypač trūksta ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir paaugliams.

Tiesa, dėl vitamino D poveikio sergantiesiems širdies nepakankamumu Lietuvos medikai komentarų dalyti neskuba. Esą sunku komentuoti naujausius tyrimus, kuomet dar neaiškus poveikio mechanizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.