Ar žinote, kada galite visiškai netekti danties?

Atėjus pavasariui vis daugiau žmonių plūsta į treniruoklių sales ir renkasi aktyvų sportą, kiti savo laisvalaikį leidžia gryname ore ir čiumpa dviračius ar riedučius. Aktyvių užsiėmimų metu padidėja traumų rizika, kartu padaugėja atvejų, kai net ir nedidelės traumos metu žmogus išsimuša dantį. Tokioje situacijoje dažniausiai prarandami geriausiai matomi – priekiniai dantys. Burnos chirurgai tvirtina, kad šiuolaikinė odontologija leidžia atkurti išmuštą dantį taip, jog atstatytasis nesiskirtų nuo senojo.

Išsimušus dantį ir laiku nesikreipus į burnos chirurgą, pacientas rizikuoja visai netekti danties<br>123rf.com
Išsimušus dantį ir laiku nesikreipus į burnos chirurgą, pacientas rizikuoja visai netekti danties<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 10:45 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:19 PM

„Dažniausiai traumos metu netenkama gerai matomo danties, todėl iškyla ne tik sveikatos, bet ir estetinės problemos. Moterims ypač svarbus estetinis vaizdas – kad naujas dantis atrodytų natūraliai ir nesiskirtų nuo šalia esančių dantų. Jeigu išmušto danties išsaugoti nepavyko, dantį galima implantuoti. Ant implantų dedami vainikėliai tiek spalva, tiek forma ir dydžiu pritaikomi prie natūralių dantų, todėl sukuriamas iškritusio danties analogas“, – teigia klinikos „Grožio chirurgija“ burnos chirurgas Artūras Stumbras.

Svarbiausia tinkamai transportuoti išmuštą dantį

Pasak A.Stumbro, iš karto po traumos rekomenduojama burną praskalauti su vandeniu arba burnos skalavimo skysčiu. Jeigu yra išorinių pažeidimų – juos reikia nuplauti tekančiu vandeniu, o iš žaizdų pašalinti svetimkūnius. Kuomet trauma yra didelė, dantis kliba ar išmuštas, patariama skubiai kreiptis į burnos chirurgą. Jeigu traumos metu žmogus netenka viso danties, tolimesnis gydymas priklauso nuo to, ar išmuštą dantį pavyko tinkamai išsaugoti ir pristatyti gydytojui.

„Jeigu po danties netekimo praėjo ne daugiau kaip 3-4 val. ir dantis transportuotas tinkamoje terpėje: pienas, fiziologinis tirpalas, kiaušinio baltymas – tikimybė išsaugoti ir sėkmingai replantuoti dantį yra didelė. Tokiu atveju dantis nuplaunamas antiseptiniais tirpalais, įstatomas atgal į išmušto danties vietą ir fiksuojamas įtvaru prie gretimų dantų. Dešimtą dieną po traumos pradedamas dantų šaknų kanalų gydymas. Vėliau – nuolatinis danties būklės stebėjimas“, – teigia A.Stumbras.

Kodėl svarbu laiku atstatyti išmuštą dantį?

Išsimušus dantį ir laiku nesikreipus į burnos chirurgą, pacientas rizikuoja visai netekti danties. Jeigu po traumos dantis buvo nerastas arba traumuotas taip, kad jo neįmanoma „atstatyti“, tuomet dantį rekomenduojama implantuoti. Laiku atstačius išmuštą dantį tikėtini sėkmingi ir ilgalaikiai rezultatai. Išsimušus ir laiku neatstačius danties, gali prasidėti jo vietoje esančio kaulo tirpimas, vėliau dėl šio pakitimo kartu su implantacija reikia atlikti ir kaulo priauginimo procedūras.

„Šiuolaikiniai dantų implantai suteikia galimybę greitai ir neskausmingai sutvarkyti prarasto danties problemą. Į tuščią vietą yra įsriegiamas varžtelis, kuris atstoja danties šaknį, o ant varžtelio yra uždedamas vainikėlis, kuris gali būti iš metalo keramikos arba cirkonio. Laiku pradėtas prarasto danties atstatymas ne tik padeda išvengti tolimesnių sveikatos problemų, bet ir sumažina galimas išlaidas ateityje“, – teigia burnos chirurgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.