Dviem kariams įtariama tuberkuliozė. Laukia patikrinimai

Vakar, balandžio 21 d., Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione dviem nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariams, kurie buvo pareiškę norą tapti profesinės karo tarnybos kariais, atliekant sveikatos patikrinimą, buvo įtartas galimas tuberkuliozės atvejis.

Vakar, balandžio 21 d., Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione dviem nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariams, kurie buvo pareiškę norą tapti profesinės karo tarnybos kariais, atliekant sveikatos patikrinimą, buvo įtartas galimas tuberkuliozės atvejis.<br>V.Balkūno nuotr.
Vakar, balandžio 21 d., Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione dviem nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariams, kurie buvo pareiškę norą tapti profesinės karo tarnybos kariais, atliekant sveikatos patikrinimą, buvo įtartas galimas tuberkuliozės atvejis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 1:04 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:54 AM

Kariai iki šio medicininio patikrinimo niekuo nesiskundė ir kitokių galimų ligos požymių nejautė, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Kęstučio batalione nedelsiant buvo imtasi neatidėliotinų prevencinių priemonių, siekiant užkirsti kelią galimam tuberkuliozės plitimui. Būrys, kuriame tarnauja minėti kariai, yra izoliuotas, kol bus gautas Tauragės ligoninės leidimas profilaktiniam karių patikrinimui. Atliekamas sanitarinis patalpų valymas, imtasi kitų būtinų profilaktikos priemonių.

Šiandien į Kęstučio batalioną planuoja atvykti Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus atstovai. Abu kariai šiuo metu yra stacionarizuoti Klaipėdos tuberkuliozės ligoninės filiale papildomai ištirti ir diagnozei patvirtinti.

„Asmenys vakar po pietų paguldyti. Tyrimas pradėtas. Diagnozė turi būti nustatyta per tris darbo dienas. Apibendrinant sergamumo tuberkulioze situaciją: jei palygintume praėjusius ir šiuos metus, sergamumas net sumažėjo. Klaipėdos apskrityje 2014 metais buvo 58 žmogus šimtui tūkstančių gyventojų, praėjusiais metais – 55,9.

Deja, dabar kilęs toks triukšmas dėl paviešintų atvejų, tačiau jie juk buvo nustatyti ankstyvose stadijose. Reikia kalbėti apie asocialius asmenis, kurie buvo išaiškinti, jau krenta, alpsta.

Pediatrai, šeimos gydytojai dabar skiria daugiau dėmesio tuberkuliozei ištirti. Medikai turi dirbti ramiai ir įprastai, nepasiduoti spaudimui.

Aš viliuosi, kad jei ir padaugės tuberkuliozės atvejų, jie bus ankstyvos formos. Tai, kad tuberkuliozės prevencijai buvo skiriamas mažas dėmesys – faktas.

Štai kovo 24 dieną minėta Tarptautinė tuberkuliozės diena, nė vienas žurnalistas neatėjo. Ji tam ir skirta, kad paaiškintume apie tai, kad tai lėtinė liga, kodėl būtina jos prevencija“, – situaciją pakomentavo Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo laikinai einanti pareigas vadovė Romualda Gylienė.

Lrytas.lt primena, kad prieš kelias savaites tuberkuliozės atvejis buvo nustatytas Juozo Vitkaus inžinerijos batalione Kaune. Po šio įvykio bataliono kuopos, kurioje buvo nustatytas tuberkuliozės atvejis, tarnaujantiems nuolatinės privalomosios pradinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir profesinės karo tarnybos kariams, taip pat civiliams, atlikti tyrimai dėl tuberkuliozės. Daugiau atviros tuberkuliozės formos atvejų ten nenustatyta.

Dėl susidariusios situacijos Lietuvos kariuomenėje nuspręsta pradėti tikrinti dėl galimo sergamumo tuberkulioze visus šiuo metu tarnaujančius nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius ir jaunuolius, kurie jais ketina tapti. „Įvertinus gautus duomenis ir siekiant užtikrinti saugias tarnybos sąlygas, nuspręsta pasitelkti civilinių sveikatos įstaigų pajėgumus ir visiems šiuo metu tarnaujantiems nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariams atlikti plaučių rentgeno nuotraukas.

Šis papildomas tyrimas bus atliekamas ir visiems jaunuoliams, kurie planuoja atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Tam iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto bus skirta apie 150 tūkst. eurų“, – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Iki šiol dėl galimo sirgimo tuberkulioze buvo periodiškai tikrinami visi profesinės karo tarnybos kariai ir asmenys, ketinantys jais tapti. „Priimant į kariuomenę visi kandidatai turi pristatyti plaučių rentgeno nuotraukų aprašymus, kurie turi būti atlikti per pastaruosius metus.

Lietuvoje tuberkuliozė nustatoma ne tik kariuomenėje. Tai – visuotinė problema. O geriausias gydymas yra profilaktika“, – lrytas.lt teigė Karo medicinos tarnybos Kauno rolės 1 Medicininės paramos vieneto vadas, kapitonas Remigijus Misiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.