Gydytojų sėkmė: devynių vaikų motina įveikė paslaptingą ligą

Šakių rajono gyventojai, devynių vaikų motinai Vitalijai Miliuvienei pernai vasarą 50-mečio jubiliejus buvo dviguba šventė. Po sėkmingos kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos atsitraukė moterį kamavęs kraujo vėžys.

Devynių vaikų motina V.Miliuvienė tapo pirmąja Kauno klinikų paciente, kuriai buvo persodintos kraujodaros kamieninės ląstelės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Devynių vaikų motina V.Miliuvienė tapo pirmąja Kauno klinikų paciente, kuriai buvo persodintos kraujodaros kamieninės ląstelės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sėkminga operacija džiaugėsi ne tik V.Miliuvienės vyras, bet ir devyni vaikai bei devyni anūkai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sėkminga operacija džiaugėsi ne tik V.Miliuvienės vyras, bet ir devyni vaikai bei devyni anūkai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sigita Purytė

May 11, 2016, 8:49 PM, atnaujinta May 25, 2017, 10:16 PM

Transplantacijai Kauno klinikose ji buvo ruošiama su žinomo gydytojo iš Vokietijos Dietgerio Niederwieserio priežiūra. Profesorius kasdien internetu konsultuodavo ją prižiūrinčius gydytojus.

„Vieni važiuoja konsultuotis į Vokietiją, o pas mane pačią vokietis atvažiavo“, – prisiminusi gydytojo vizitą džiaugėsi pacientė.

Devynių vaikų motina tapo pirmąja Kauno klinikų paciente, kuriai buvo persodintos kraujodaros kamieninės ląstelės. Anksčiau šias operacijas atlikdavo tik Santariškių klinikų medikai Vilniuje.

Sėkminga operacija džiaugėsi ne tik V.Miliuvienės vyras, bet ir devyni vaikai bei devyni anūkai. Jie gali būti ramūs – net kai liga sugrįš (kraujo vėžys paprastai atsinaujina po 4-5 metų), ją ir vėl bus galima įveikti transplantacija.

Paslaptinga ir klastinga liga

Ilgus metus moteris buvo mįslė gydytojams. Ji jautėsi prastai, o tyrimai rodė, kad ji – sveika. Rebusą pavyko išspręsti tik onkologams.

V.Miliuvienės vargai prasidėjo prieš aštuonerius metus. Moteris ėmė smarkiai kraujuoti. Gydytojai ieškojo moteriškų ligų, tyrė žarnyną, skrandį. Tyrimai rodė, kad daugiavaikė mama – sveika.

Kai Šakių rajono gyventoja ketino atsisveikinti su gimda, to neprireikė – kraujavimai liovėsi.

Išlindo kitos bėdos – ėmė sparčiai kristi svoris, kraujyje nuolat trūko hemoglobino. Gydytojai įtarė onkologinę ligą. Kraujo nusėdimas medikams pasufleravo, kad reikia įdėmiau ištirti kraują.

Paaiškėjo, kad V.Miliuvienei – mielominė liga, liaudyje vadinama kraujo vėžiu.

Išgirdus diagnozę moteriai ir jos šeimai palengvėjo – ligos paieškos baigėsi. Visi jau buvo pavargusi nuo bevaisių moters kelionių pas gydytojus.

„Jau įtariau, kad kažkas negerai su krauju. Ši liga – paslaptinga, klastinga. Kai sužinojau diagnozę, mintys sukosi tik apie tai, kaip nuo blogos žinios apsaugoti vaikus, kad jie nematytų tos mano būsenos“, – prisiminė V.Miliuvienė.

Atsisveikino su ilgais plaukais

Jauniausias moters sūnus Julius tuo metu buvo nepilnametis, vyriausiai anūkei – 13 metų. Visa šeima jaudinosi dėl vis prastėjančios motinos sveikatos.

Daugiavaikei Šakių rajono gyventojai gydytojai ėmė taikyti chemoterapiją. Labiausiai ligos gydymą išdavė nuslinkę moters plaukai. Anūkės klausinėjo, kas jai atsitiko. V.Miliuvienei teko atsisveikinti su ilgais juodais plaukais.

Po kelių chemoterapijų tyrimai suteikė vilties – sveikata gerėjo. Netrukus gydytojai pasiūlė pacientei atlikti kamieninių ląstelių transplantaciją. Moteris dvejojo: „Jei sveikata gerėja, kam to reikia?“

Bet ji pasitikėjo gydytojais ir sutiko su pasiūlymu. V.Miliuvienė tapo pirmąja paciente Kauno klinikose, kuriai piktybinės ląstelės buvo pakeistos jos pačios sveikomis kamieninėmis ląstelėmis.

Laimėjo laiko anūkams

Netrukus po operacijos moteris šventė jubiliejų. Artimieji surengė didelę šventę su siurprizais, muzikantu. Susirinko visa giminė.

Nors daugiavaikė motina po operacijos jautėsi silpna, per gimtadienį užteko jėgų net šokiams. „Jei gydytojai pamatytų filmuotą medžiagą, stebėtųsi“, – šypsojosi ji.

Moteris šventė ne tik gimimo dieną. „Laimėjom laiko. Norisi pamatyti anūkus – du ateina į pasaulį – dar ne visi vaikai sukūrė šeimas, norisi ir jų vaikus pamatyti“, – sakė V.Miliuvienė.

Po transplantacijos moteris jaučiasi puikiai. Pyksta, kad šeima neleidžia dirbti sunkių darbų – nešioti malkų, kasti.

„Mes tau kirvį nupirksim“, – ironizuoja vaikai, kai motina imasi sunkių darbų. Už V.Miliuvienę ūkyje mielai triūsia jos vyras, kartu gyvenančios dukros su šeimomis ir sūnus.

Į pagalbą skuba ir netoliese gyvenanti V.Miliuvienės motina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.