5 požymiai, bylojantys, kad jums gresia širdies problemos

Širdies problemos gali būti klastingos ir pasirodyti netikėtai, be įspėjimo. Tačiau dažnai tam tikri simptomai pasireiškia, tik žmonės nesugeba jų atpažinti,rašoma prevention.com.

Širdies vidinė sandara.<br>KarolinaBagd nuotr.
Širdies vidinė sandara.<br>KarolinaBagd nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 12:28 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:31 AM

Štai 5 požymiai, kurių svarbu nepražiopsoti.

1.Krūtinės skausmas ar jautrumas

Ne kiekvienam, įvyksta tokie širdies priepuoliai, kaip rodoma filmuose, kai žmogus griebiasi už krūtinės ir susmunka ant grindų. Jei jaučiate intensyvų krūtinės skausmą, sunkumą, tai gali byloti apie širdies ir kraujagyslių ligas, todėl būtinai pasakykite apie tai savo gydytojui. 

Tai neturi būti aštrus skausmas, gali mausti krūtinę, skausmas plisti į pečius, rankas, kaklą ar žandikaulį.

Ypač atidūs turėtų būti tie, kurie jaučia krūtinės skausmą po intensyvaus fizinio krūvio.

2. Dusulys

Jei lipate laiptais ir pradedate dusti – tai jau bėda. Labai tikėtina, kad jums būtina pasitikrinti širdį ir kraujotakos sistemą. Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti į kvėpavimo sutrikimus atsigulus. Kamuoja šleikštulys, nuovargis ir šaltas prakaitas po fizinio aktyvumo? Kreipkitės į šeimos gydytoją!

3. Pilvo skausmai

Tyrimai rodo, kad kai kurios moterys iki širdies priepuolio net kelias dienas turi virškinimo sutrikimų. Deja, nesusieja to su širdies problemomis ir pagalbos neretai kreipiasi per vėlai.

4.Galvos svaigimas

Galvos svaigimas gali būti susijęs su kraujotakos arba širdies vožtuvų darbo sutrikimais.

Jei greitai atsistoję jaučiate svaigulį, tai taip pat gali būti artėjančių širdies problemų ženklas. Tai įrodė rnaujausi tyrimai Šiaurės Karolinos universitete.

5. Nuovargis ar mieguistumas

Daugelis moterų savaitę iki širdies priepuolio jaučiasi neįprastai pavargusios, taip pat skundėsi miego sutrikimais, atskleidė Arkanzaso universiteto tyrimas.

Pirmoji pagalba ištikus širdies smūgiui arba mediciniškai – miokardo infarktui:

1. Būtina susirgusiajam iškviesti greitąją pagalbą, bet, jei  įmanoma, likti prie ligonio. Jį kankina didelis skausmas ir mirties baimė.

2. Ligonio viršutinę liemens dalį reikia šiek tiek pakelti, kojas nuleisti, jį galima net pasodinti. Tik, jei žinoma, kad sergančiojo mažas kraujospūdis, reikia jį guldyti horizontaliai.

3. Be paliovos tikrinti pulsą. Jei sustoja kraujotaka – reikia gaivinti. 

4. Kol atvyks gydytojas, stengtis ligoniui suteikti visišką ramybę ir jį paguldyti, duoti nitroglicerino (0,5 mg tabletė dedama po liežuviu kas 5 minutes, bet iš viso galima sunaudoti ne daugiau kaip 3 tabletes, t. y. neviršyti 1,5 mg dozės), aspirino (160–325 mg) arba metamizolio (analgino 250–750 mg).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.