Mergaitės istorija: odos bėrimas buvo tik pradžia...

Bemiegės naktys dėl vaiko mitybos, sveikatos, tinkamo poilsio, įdomaus laisvalaikio ieškojimas – visi šie rūpesčiai kasdien lydi mamytes, tačiau kai kurioms duota dar daugiau. Viena iš jų Auksė, auginanti septynerių metų Gintę, kurią vargina atopinis dermatitas.

Atopinis dermatitas – gana dažna lėtinė odos liga, kuriai būdingas intensyvus odos sausumas, vargina niežėjimas, būdingi raudoni odos bėrimai.<br>123rf nuotr.
Atopinis dermatitas – gana dažna lėtinė odos liga, kuriai būdingas intensyvus odos sausumas, vargina niežėjimas, būdingi raudoni odos bėrimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 9:39 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:00 PM

Tai gana dažna lėtinė odos liga, kuriai būdingas intensyvus odos sausumas, vargina niežėjimas, būdingi raudoni odos bėrimai...

Atopinis dermatitas pakeičia vaiko, o kartu ir mamos dienotvarkę. Tenka skirti ypač daug dėmesio vaiko odos priežiūrai, o jei atopinis dermatitas susijęs su alerginėmis reakcijomis – ir maisto produktams ar net nešiojamų drabužių audiniams.

Simptomų įmanoma ir nepastebėti

Pirmuosius atopinio dermatito požymius Auksė pastebėjo, kai Gintei buvo vos keturi mėnesiai. Pirmiausia atsirado raudonas odos bėrimas ant skruostų. Mama Auksė skubiai kreipėsi į medikus. Dėl neišsiskiriančių simptomų, kurie kartais gali atrodyti tiesiog mažos alergijos pasekmė, tėveliai užtrunka, kol supranta, kokia odos būklė užklupo mažylį. Labai svarbu laiku kreiptis pas gydytoją dermatovenerologą išsamiam įvertinimui, kad kuo greičiau būtų galima padėti vaikui.

Kas sukelia atopinio dermatito atsiradimą? Atopinio dermatito priežastys yra įvairios: dažniausia genetinės kilmės. Neretai įvairūs alergenai paskatina paūmėjimų atsiradimą. Jei dermatitas įgimtas, dažnai jis pasirodo jau pirmaisiais vaiko gyvenimo metais.

Auksė pamena, kad ligą tokiame ankstyvame vaiko amžiuje apsunkino ir tai, kad Gintė tuo metu dar nemokėjo kalbėti ir aiškiai išsakyti savo negalavimų. Tėveliams sunku suvokti, kas kamuoja jų vaiką, kai šis visą naktį nemiega. Sudėtinga suprasti, ką reiškia staiga atsiradusios raudonos dėmės ir bėrimai. Mažasis žmogus negali pasakyti, ką jaučia.

Atopinis dermatitas pakeitė visos šeimos gyvenimą

Nors ši odos liga iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nebaisi ir kelianti tik kosmetinius nepatogumus, tačiau bet kuris žmogus susidūręs su atopiniu dermatitu, paliudys, kad ši odos būklė apverčia visą gyvenimą aukštyn kojomis.

Auksė prisimena, kaip netikėtas negalavimas vargino jos šeimą, ypač pirmuosius metus. Tekdavo nemiegoti naktimis dėl nežmoniškų niežėjimo priepuolių, kurie užklupdavo Gintę. Nors dienomis mergaitė būdavo ramesnė, Gintės kūnelis dėl kasymosi nuolatos būdavo išvagotas žaizdelėmis.

Atopinis dermatitas yra glaudžiai susijęs su alerginėmis reakcijomis. „Medikai pasakė, kad Gintė negali valgyti vištienos, todėl nusprendėme jos visai atsisakyti ir nebegaminti vištienos patiekalų, kad Gintei būtų lengviau laikytis paskirtos dietos.“, – pasakoja Auksė.

Kasdienė odos priežiūra gali sugrąžinti vaikystės spalvas

Gydytojai dermatologai kasdienei atopiškos odos priežiūrai skiria specialius kremus emolientus, kurie intensyviai drėkina odą, ramina niežėjimą, pasižymi antibakteriniu poveikiu. Tikriausia dažniausia tėvų klaida yra ta, kad kremas emolientas yra tepamas tik esant bėrimui, ir nutraukiamas praėjus uždegimui.

„Manau, kad kiekvienas gali atrasti sau tinkamiausią kremą emolientą. Mes vaistinėje gavome rekomendaciją išbandyti kremą emolientą „Atoderm Intensive“.

Jau po pirmų tepimų pastebėjau, kaip greitai Gintei nurimo niežėjimas, sumažėjo odos sausumas ir paraudimas. „Gydytojas mus įspėjo, kad odos būklei pagerėjus nenustotume tepti kremo emoliento.“ – pasakoja Auksė. „Tik reguliarus kremo emoliento tepimas gali suretinti odos bėrimų atsiradimą.“

Būtent geri kremo emoliento rezultatai ir paskatino Auksę naudoti jį kiekvieną dieną. „Šis sprendimas tikrai pasiteisino – paūmėjimai mus vargina žymiai rečiau.“ Gintė gali miegoti ramiai, nebekamuoja niežėjimo priepuoliai, taip pat oda tapo minkštesnė ir švelnesnė.

„Žinau, ką reiškia kiekvieną dieną pergyventi dėl savo vaiko, kai niekaip negali jam padėti. Mūsų patirtis su „Atoderm Intensive“ kiekvieną dieną yra išties puikus pavyzdys, kaip galima palengvinti gyvenimą su atopiniu dermatu ir sugrąžinti gyvenimo kokybę visai šeimai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.