Mirtinas bučinys: herpeso virusas vos nepasiglemžė vaiko gyvybės

Vieną rytą Linetė Kler išgirdo tai, ko nenorėtų išgirsti nė viena motina – jos penkių dienų amžiaus mažylė atsidūrė mirties patale. Atlikę tyrimus gydytojai išsiaiškino, kad šios sunkios būklės kaltininkas yra herpinis encefalitas, kuriuo kūdikis buvo apkrėstas bučinio metu.

Apkrėsta herpeso virusu mergaitė kovojo dėl gyvybės.<br>Facebook nuotr.
Apkrėsta herpeso virusu mergaitė kovojo dėl gyvybės.<br>Facebook nuotr.
Apkrėsta herpeso virusu mergaitė kovojo dėl gyvybės.<br>Facebook nuotr.
Apkrėsta herpeso virusu mergaitė kovojo dėl gyvybės.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 1:15 PM, atnaujinta May 25, 2017, 8:26 AM

Herpinis encefalitas yra sukeliamas viruso, atsakingo už lūpų pūslelinę. Tai itin sunkus centrinės nervų sistemos uždegimas. Jis pasireiškia karščiavimu, sutrikusia orientacija ir sąmone. Pastebimi elgesio pokyčiai, galimi traukuliai.

„Natūralu, kad kūdikiui atėjus į pasaulį artimieji tuo džiaugiasi ir nori apipilti jį meile. Visgi, sunku patikėti, kad kažkas tokio kasdieniško galėjo beveik nužudyti mano vaiką. Dar keisčiau, kad apie tai beveik nieko nežinoma.

Juk tai virusas, kuris yra iš tiesų dažnas. Nesuprantu, kodėl apie tai nėra kalbama garsiai – neskleidžiant tokios informacijos daugybė kūdikių gali susirgti, o reaguoti reikia skubiai“, – situacija piktinosi mergaitės motina.

Chloe gimė sveika ir greitai buvo išleista namo. Deja, praėjus vos 5 dienoms mergaitė pasidarė neįprastai mieguista, o vakare jos temperatūra siekė 42° C. Su kūdikiu ant rankų, Linetė net nelaukė greitosios ir išskubėjo į priimamąjį.

Vos po poros valandų mergytė buvo intensyvios priežiūros skyriuje, kur motinai buvo pasakyta, kad Chloe gali nesulaukti ryto. Laimei, konsultuojanti gydytoja atpažino simptomus ir naujagimei buvo nustatytas herpinis encefalitas.

Skyrus antivirusinius vaistus, vaiko organizmas į juos sureagavo teigimai. Tačiau, gydytojai teigia, kad jeigu Linetė būtų laukusi ryto, mažylė jo paprasčiausiai būtų nesulaukusi.

„Jaučiuosi be galo dėkinga, kad mano vaikas dabar sveikas ir neseniai atšventė 3 metukų gimtadienį. Vis dėlto, niekaip nesuprantu, kodėl nė viena iš mano gimdymą prižiūrėjusių gydytojų manęs neįspėjo apie tokią dažną grėsmę.

Tai buvo mano ketvirtas gimdymas, tačiau apie tokį, kone kas dieną pasitaikantį pavojų, nebuvau įspėta nė karto. Nė vienas tėvas neturėtų patirti to, ką išgyvenau aš, kai gydytojai man pasakė, jog mano 5 dienų mažylė gali neišgyventi.

Išgirsti tokią frazę – tarsi patekti į niekada nesibaigiantį košmarą. Jei pasidalinimas mūsų istorija išgelbės bent vieną šeimą nuo širdies skausmo, galiu nurimti, nes mano misija įvykdyta“, – išgyvenimais dalijosi Linetė.

Nors Chloe pasveiko, jai nustatyta mikrocefalija. Dėl jos mergaitės kaukolė yra mažesnė nei bendraamžių, jos vystymasis sulėtėjęs, o kalba nerišli. Kol kas gydytojai negali pasakyti, ar šie simptomai mergaitei augant išnyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.