5 požymiai, kurie gali reikšti, kad sergate cukriniu diabetu

Jaučiatės pavargęs, jus troškina ar dažnai bėgate į tualetą? Šie cukrinio diabeto simptomai gerai žinomi, tačiau yra yra kitų, apie kuriuos galite net nepagalvoti, rašoma home.bt.com.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 2:06 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:40 AM

Pasaulyje cukriniu diabetu (CD) serga daugiau kaip 250 mln. žmonių, tai sudaro apie 6 proc. suaugusių (20 – 79 m.) gyventojų. Prognozuojama, kad 2025 m. sirgs per 380 mln. – 7,1 proc. populiacijos. Kasmet 3,8 mln. mirčių siejama su diabetu ir jo komplikacijomis. Kas 10 min. du žmonės suserga diabetu, o kas 10 min. nuo diabeto ir jo komplikacijų miršta vienas žmogus.

Epidemiologiniais tyrimais įrodyta, kad Lietuvoje II tipo diabetu serga apie 5 proc. 35 – 65 m. amžiaus gyventojų. Tačiau ne visi šie žmonės užregistruoti, nes liga dažnai per vėlai diagnozuojama. Diabeto diagnozė nustatyta tik 35 proc. visų sergančiųjų šia liga. Apie 120 000 žmonių serga, bet to nežino.

Galbūt esate vienas iš jų? Štai keli simptomai, į kuriuos žmonės kartais neatkreipia dėmesio.

1.Regėjimo sutrikimai

Jei negalite įžiūrėti smulkių detalių, viskas pradeda rodytis tarsi per lengvą miglą, tikėtina, kad dėl to kaltas cukraus kiekio kraujyje pakitimas. Tad jei neturite lėtinių akių ligų, vertėtų pasitikrinti dėl cukrinio diabeto.

2. Lytinių organų niežėjimas

Žinoma, tokios intymios vietos niežulį gali sukelti odos jautrumas, lytiniu keliu plintančios infekcijos ar alergijos. Taip pat to priežastis gali būti ir pienligė. Pastaroji ypač dažnai „puola“ seragnčiuosius antrojo tipo cukriniu diabetu. Taip yra todėl, kad didelis gliukozės kiekis, esantis organizme yra puiki terpė šią ligą sukeliančioms bakterijoms daugintis.

3. Lėtai gyjančios žaizdos

Nedideli įpjovimai, nudegimai ar įdrėskimai, kurie ilgai negyja gali reikšti tam tikrų medžiagų stoką, tuo pačiu, ir cukrinio diabeto tikimybę. Dėl medžiagų apykaitos sutrikimų ar nervų pažeidimų žaizdos gyja lėčiau.

4. Pykinimas ir vėmimas

Jei dažnai jaučiate pykinimą, šleikštulį, o kartais net pradedate vemti, tai gali būti ne tik apsinuodijimo požymis. Cukraus svyravimai organizme gali sutrikdyti medžiagų apykaitą, o tai – galvos svaigimą, kuris ir lemia pykinimą ir vėmimą.

5. Galvos svaigimas

Kaip minėta pirmiau, galvos svaigimas gali būti diabeto požymis dėl mažo cukraus kiekio kraujyje. Tai gali būti ir dehidratacijos ženklas, kas taip pat gali būti diabeto simptomas. Jei galvos svaigimas tęsiasi daugiau kaip vieną dieną ar dvi turėtumėte apsilankyti pas savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.