2 istorijos: vienas vyras paliktas mirti, kitas išgelbėtas laiku

Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligomis kas dieną suserga apie 20 pacientų, iš kurių net 3 išgelbėti nepavyksta. Tai daugiausiai gyvybių nusinešantis sveikatos sutrikimas, į kurio simptomus pacientai, deja, dažnai sureaguoja ne pakankamai sparčiai.

Miokardo infarktą išgyvenęs Markas Džefris.<br>Facebook nuotr.
Miokardo infarktą išgyvenęs Markas Džefris.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2016, 2:08 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:17 PM

Dažniausi širdies smūgio simptomai – aštrus skausmas krūtinės srityje, judantis žandikaulio, rankų ir pačių link. Jis dažnai lydimas gausiu prakaitavimu ir pasunkėjusiu kvėpavimu.

Simptomai, pranešantys apie švelnesnį širdies smūgį, gali pasireikšti anginą primenančiais požymiais. Tai skausmas ar diskomfortas krūtinėje, pykinimas, galvos svaigimas. Šie simptomai gali ateiti ir praeiti, tačiau yra taip pat mirtini.

Todėl reaguoti reikia kuo greičiau ir, pajutus nemalonų pokytį, derėtų kreiptis į gydytojus. Kiekviena minutė yra svarbi.

Pacientui, patiriančiam stipresnį miokardo infarktą, būtina taikyti intervencinį gydymo metodą ir atverti užblokuotą arteriją 90 minučių laikotarpyje po pirmųjų simptomų pasireiškimo. Intervencinės kardiologijos centrų Lietuvoje šiuo metu yra 5: Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje.

Didžiojoje Britanijoje susirūpinimas toks pat

Didžiosios Britanijos medikai taip pat piktinasi, jog didžioji dalis pacientų, patyrusių „švelnią“ miokardo infarkto formą sulaukia gerokai mažiau gydytojų dėmesio.

Jų teigimu, kiekvienas su panašiais simptomais susidūręs asmuo turėtų būti ištirtas. Jei diagnozė pasitvirtintų, nederėtų paciento išleisti iš ligoninės jam neskyrus cholesterolį mažinančių vaistų. Taip pat reikėtų atlikti organizmo skanavimus, siekiant užfiksuoti susidariusius krešulius ar kitas ateityje gresiančias rizikas.

Britanijos medikų teigimu, derėtų informuoti visos ligoninės personalą, kad žmogus, patiriantis net ir silpnus širdies smūgio požymius, turėtų tapti pirmenybe. Jų manymu, pernelyg dažnai didesnis dėmesys kreipiamas į asmenis, atvykusius su greitosios pagalbos automobiliu.

Tokiu būdu „antrame plane“ paliekami stipriai sunegalavę, tačiau savo transporto priemonę atvykę žmonės. Didžiausia rizikos grupė – vyresnio amžiaus pacientai, kurie neretai serga įvairiomis kitomis ligomis, savo simptomais pasunkinančiomis teisingą miokardo infarkto diagnozę.

Dėl šios priežasties jie gali patekti į neteisingą skyrių, kuriame kardiologo pagalbos gali ir nesulaukti.

Žemiau pateikiamos dvi labai skirtingos istorijos, aprašytos dailymail.co.uk iliustruojančios, kaip svarbu yra greitai veikti pastebėjus pirmuosius širdies smūgio simptomus.

Vyras, kuris išgyveno miokardo infarktą

2012 metų rugsėjį, trijų vaikų tėvas, 52 metų amžiaus Markas Džefris darbavosi savo įprastinėje darbo vietoje kai pajautė pirmuosius simptomus.

„Niekuomet nepamiršiu tos dienos. 11:36, rytas gražus, jaučiuosi gerai ir, staiga, lyg peilis smigo tiesiai į viršutinę krūtinės dalį. Iš pradžių nesupratau, kas įvyko ir atmečiau širdies smūgio galimybę, kadangi visą gyvenimą buvau atletiškas ir laikiausi sveikos gyvensenos principų.

Nusprendžiau, kad tai susiję su rėmens problemomis ar kokiu kitu virškinimo sutrikimu. Pasakiau kolegai, kad nekaip jaučiuosi. Jis pasisiūlė nuvežti mane į ligoninę, tačiau aš nesutikau. Laukėme visas 20 minučių ir tik tuomet, skausmui niekur nedingus, bendradarbis mane nuvežė į ligoninę“, – pasakojo dabar šio sprendimo besigailintis vyras.

Vyrai ligoninę pasiekia per 20 minučių, taigi praėjo jau daugiau nei 40 minučių nuo patirto miokardo infarkto. Skausmas negerėjo, o Markas jį apibūdino kaip deginantį. Vos nupasakojęs savo simptomus priimamajame dirbančiai moteriai, jis gavo raudoną kortelę su širdies simboliu ir buvo nusiųstas į kardiologijos skyrių.

„Per penkias minutes buvau paguldytas į palatą, man buvo skirti kraują skystinantys vaistai, o širdies veiklą stebima monitoriuose. Seselė iš karto paėmė kraujo mėginius ir nunešė juos į laboratoriją.

Vos po 10 minučių buvau perkeltas į intensyvios terapijos skyrių, kur yra gydomi sunkiausiai sergantys pacientai. Tik tada supratau, kad esu iš tiesų pavojingoje situacijoje, ir, kad man gresia mirtis. Laimei, buvau palatoje, pilnoje specialistų, susitelkusių ties mano būkle.

Vienas iš jų įspėjo, kad patyriau širdies smūgį, tuo tarpu kitas suleido papildomą kraują skystinančių vaistų dozę. Buvo baisu, skambėjo signalizacijos, didžiulė grupė žmonių lakstė po palatą, bandydami stabilizuoti mano būklę.

Galiausiai man buvo atlikta operacija ir jos metu pašalintas kraujo krešulys. Kelias paras praleidęs ligoninėje buvau išleistas namo. Prieš mane išleisdamas, gydytojas manęs klausinėjo apie mano gyvensenos įpročius.

Buvau fiziškai aktyvus, niekuomet nerūkiau, o mano žmona visuomet sveikai gamindavo namie. Tai tik įrodo, kad net ir „sveikiausi“ asmenys gali patirti miokardo infarktą, todėl reaguoti yra būtina iš karto. Nederėtų laukti ir neigti šios diagnozės vien dėl sveiko gyvenimo būdo“, – teigė iš mirties gniaužtų išsivadavęs vyras.

Šiandien, praėjus 4 metams nuo incidento, vyriškis vis dar lankosi ligoninėje, kur kas 4 mėnesius jam atliekami tyrimai. Markas jaučiasi dėkingas ir teigia, kad jei ne greita medikų reakcija ir ne jų profesionalumas – šiandien vyro greičiausiai nebebūtų gyvųjų tarpe.

Visa jo gelbėjimo operacija, nuo pirmųjų simptomų pajautimo iki operacijos (be pirmosios pagalbos suteikimo) užtruko vos porą valandų. Tai tik įrodo, kad ligoninės personalas, į kurią atvyko vyras, buvo pasiruošęs atpažinti miokardo infarkto simptomus ir atitinkamai į juos reaguoti.

Vyras, kuris neišgyveno

Pensininkas Rodžeris Garnetas, 64, patyrė kitokį likimą. Jo simptomai ligoninės medikų buvo neatpažinti ir vyriškis mirė perpildytame ligoninės priimamajame.

Pirmieji skausmai, kuriuos pajautė vyras, buvo „vaikštantys“. Iš pradžių jie atsirado viršutinėje krūtinės dalyje, tačiau nebuvo itin stiprūs ir po kurio laiko pranyko. Tai sutapo su virškinimą skatinančios tabletės išgėrimu ir vyras pamanė atradęs priežastį.

Kitą rytą vyriškis teigia blogai miegojęs ir, paskatintas savo ilgamečio partnerio Bilo, paskambino į ligoninę. Deja, administratorė nesureikšmino jo simptomų ir pareiškė, kad laisvų vietų tą dieną nėra.

Skausmai sugrįžo ir, praėjus pusantros valandos nuo skambučio, vyrai susiruošė kelionei autobusu į ligoninę. Priimamajame jie papasakoja, kad Rodžeris simptomus jaučia jau dvi dienas, tačiau yra nukreipiamas į laukiamąjį, kuris yra perpildytas.

Po pusantros valandos jį apžiūri seselė, kuri, nepaisant paciento amžiaus ir akivaizdžių simptomų, neįvertina širdies smūgio galimybės ir nusiunčia jį į mažesnį, tačiau taip pat perpildytą laukiamąjį.

Praėjus dar trims valandoms ir penkiolikai minučių, Rodžeris vis dar nesulaukė jokio specialisto pagalbos. Bilas prisimena, kad negalėjo kartu su savo partneriu patekti į mažesnį laukiamąjį, taigi liko pagrindiniame priėmimo skyriuje.

Deja, praėjus vos 5 minutėms po išsiskyrimo, ligoninėje ėmė kaukti sirenos. Bilas pamanė, kad galbūt kilo gaisras, tačiau vėliau sužinojo, kad tai pranešė, jog Rodžeris neteko sąmonės. Visi paliko mažesnį laukiamąjį, tačiau Rodžerio tarp jų nebuvo. Bilas nusprendė laukti toliau.

Praslinkus dar vienai nežinomybės pilnai valandai, pagrindiniame laukiamajame pasirodė gydytojas ir paklausė, ar Rodžerį kas nors atlydėjo į ligoninę. Pavestas į šalį vyras buvo informuotas, kad pastarąsias 45 minutes bandytas gaivinti jo partneris mirė.

„Kartu gyvenome 40 metų. Niekuomet nepamiršiu akimirkos, kai supratau, kad jo nebėra. Atlikus skrodimą paaiškėjo, kad jis kentėjo nuo daugybės simptomų, sukeltų širdies smūgio, tačiau niekas į juos nesureagavo.

Jam nebuvo atlikti nei kraujo tyrimai, nei patikrintas širdies ritmas. Niekas nestebėjo ar jo būklė prastėjo. Nepaisant to, kad visi simptomai rodė širdies smūgį, Rodžeriui nebuvo skirti kraują skystinantys medikamentai, neatlikta apžiūra. Jis tiesiog buvo paliktas numirti“, – teigė vis dar prieš du mėnesius įvykusią netektį išgyvenantis Bilas.

Kaip atpažinti širdies smūgį

1. Skausmas ar diskomfortas krūtinės srityje. Jis gali būti stiprus ir pasireikšti staiga, tačiau kartais būna silpnesnis, atsirandantis ir praeinantis iš naujo. Gali priminti anginos simptomus.

2. Prakaitavimas.

3. Pasidaro sunku kvėpuoti. Gali atrodyti, kad trūksta oro įkvėpti.

4.  Silpnumas ir pykinimas.

5. Viršutinės kūno dalies maudimas, nemalonūs pojūčiai skrandyje. Dėl šios priežasties širdies smūgis gali būti supainiojamas su virškinamojo trakto veiklos sutrikimu.

6. Nerimas. Nors ir nėra jokios priežasties, galite imti jausti nerimą, paniką. 

Pabrėžiame, kad aukščiau išvardyti simptomai – pagrindiniai, pasireiškiantys dažniausiai. Tačiau pajutus bet kokį diskomfortą ar skausmą krūtinės srityje nederėtų laikytis oriai ir laukti ilgiau nei 5 minutes prieš iškviečiant greitąją. Delsimas gali kainuoti daug daugiau nei orumą – jūsų gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.