Pašalinus šį svarbų organą laukia dideli gyvenimo pokyčiai

Kiekvienais metais šimtams tūkstančių žmonių visame pasaulyje yra pašalinama skydliaukė. Dažniausios procedūros priežastys – vėžys, įvairių auglių formavimasis, padidėjusi ar padidėjusio aktyvumo skydliaukė.

Skydliaukės pašalinimas.<br>123rf.com
Skydliaukės pašalinimas.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2016, 2:48 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:17 PM

Šiame straipsnyje paaiškinama, kaip vyksta šios endokrininės liaukos šalinimo procedūra. Taip pat, ko reikėtų griebtis prieš, per ir ją atlikus, aprašyta prevention.com.

Įsitikinkite, kad jūsų chirurgas – patikimas

Kaip ir prieš kiekvieną operaciją įsitikinkite jums operaciją atliksiančio chirurgo kompetencija. Dažniausiai tam tikros srities medikai priklauso ją atstovaujančiai asociacijai.

Išsiaiškinus, kad gydytojas iš tikrųjų specializuojasi jus dominančioje srityje, nebijokite pasiteirauti, kiek tokių procedūrų atlieka per metus. Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, chirurgas turėtų atlikti apie 20 tiroidektomijų (skydliaukės pašalinimo operacijų) per metus.

Pasiruošimas operacijai

Prieš procedūrą gali tekti atlikti įvairius tyrimus, tokius kaip kompiuterinę tamografiją, tyrimą ultragarsu ar įvedant ploną adatą. Taip siekiama užtikrinti sklandžią operacijos eigą.

Maždaug savaitę prieš, Jums teks nustoti vartoti kraują skystinančius vaistus, tarp jų ir aspiriną bei ibuprofeną. Jūsų gydytojas taip pat gali paprašyti procedūros išvakarėse nevalgyti ir negerti.

Sergant sunkia vėžio stadija gali tekti atsisakyti tam tikro maisto likus kelioms savaitėms iki procedūros. Tokiu atveju yra skiriamas mažai jodo turinčios mitybos planas, kadangi iš karto po operacijos gali būti skiriamas intensyvus gydymas jodu.

Prieš skirdamas bendrą nejautrą, chirurgas norės įsitikinti, kad esate pakankamai sveikas. Diabetu sergančių asmenų cukraus kiekis kraujyje turėtų atitikti normą, o rūkantys pacientai turėtų atsisakyti cigarečių maždaug likus mėnesiui iki operacijos.

Kaip yra pašalinama skydliaukė

Tiroidektomija trunka nuo 45 minučių iki 3 valandų, priklausomai nuo chirurgo ir paciento sveikatos būklės. Chirurgas kaklą įpjaus horizontaliai, jame esančioje raukšlėje. Tokiu būdu užgijęs randas yra beveik nematomas.

Pašalinus skydliaukę, žaizda yra užveriama. Operaciją atlikęs chirurgas jus įspės, kaip prižiūrėti žaizdą ir joje esančias siūles ar kitas odą kartu laikančias priemones.

Tiroidektomijos rizikos

Pagrindiniai du rizikos veiksniai – infekcija ir kraujavimas. Jos sutampa su visų kitų operacijų pagrindiniais rizikos faktoriais, tačiau skydliaukės šalinimo atveju yra gerokai mažesnės ir statistiškai siekia vos 2 procentus.

Daug dažniau pasitaikantys šalutiniai poveikiai – kalcio kiekio kraujyje sumažėjimas ir balso pokyčiai dėl šalia skydliaukių esančių liaukų ir už balsą atsakingų nervų pažeidimų. Visgi, dažniausiai tai yra laikinos komplikacijos.

Pooperacinis periodas

Po tiroidektomijos pacientai paprastai patiria stiprų gerklės skausmą, gali jausti kaklo raumenų nuovargį. Jam kontroliuoti paprastai skiriami nereceptiniai skausmą malšinantys vaistai, pavyzdžiui, ibuprofenas.

Taip pat pacientai yra raginami bent 3 – 4 dienas praleisti lovoje, neužsiiminėti jokia fizine veikla ir bent 1 – 2 savaitėms atsiprašyti iš darbo.

Skausmui malšinti taip pat gali būti skirtas maišelis ledo. Tačiau tai patartina tik pirmosioms 24 valandoms po operacijos, 3 kartus per dieną ne ilgiau kaip po 15 minučių.

Gyvenimas be skydliaukės

Skydliaukė labai svarbi, nes jos hormonai reikalingi nuo vaisiaus užsimezgimo iki akių užmerkimo. Būtent skydliaukės hormonai formuoja vaisiaus nervinio vamzdelio augimą. Net žmogaus intelekto koeficientas didele dalimi priklauso nuo to, kiek skydliaukės hormonų vaisius gavo iš mamos. 

Be to, skydliaukės hormonai reguliuoja visą medžiagų apykaitą, ji netgi vadinama grožio liauka, nes nuo jos veiklos priklauso medžiagų apykaita, odos, plaukų, nagų būklė širdies veikla.

Jei pašalinama visa liauka, pacientui yra skiriami sintetiniai skydliaukės hormonai, pakeičiantys tuos, kurių organizmas nebegali pagaminti. Jei pašalinama tik dalis, medikai situaciją prižiūri ir nusprendžia, ar pacientui pakanka natūraliai pasigaminančių hormonų, ar, vis dėlto, reikia vartoti papildomus.

Gali praeiti visi metai, kol bus nustatyta tiksli reikalinga hormonų dozė. Taip yra dėl kurį laiką organizme užsilaikančių hormonų. Tik po kelių mėnesių ima aiškėti, ko ir kiek iš tikrųjų trūksta jūsų organizmui.

Vienu atveju hormono dozės bus per mažos, kitu – per didelės. Kai skydliaukės hormonų per daug, krenta svoris, gausiai prakaituojama, žmonės tampa jautrūs, jiems slenka plaukai, moterims sutrinka mėnesinių ciklas, dreba rankos, atsiranda akių pokyčių.

Kai per mažai – žmogus būna itin ramus, mieguistas, bijo šalčio, jam užkietėja viduriai, jis blogiau orientuojasi, skundžiasi sausa oda, plaukų slinkimu, moterims vėlgi gali sutrikti mėnesinių ciklas.

Gyventi pašalinus skydliaukę reikia išmokti, tereikia vartoti vaistų ir stebėti savo organizmo pojūčius. Jokių fizinio aktyvumo, kelionių ar kitų apribojimų nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.