Kartais dėl susirgimų moterys klaidingai kaltina vyrus

Viešai kalbėti apie intymias moterų problemas iki šiol Lietuvoje tabu. Moterys skiria per mažai dėmesio savo sveikatai, vengia lankytis pas ginekologus, atvirai kalbėti apie kasdien kylančius intymius klausimus ir susitaiko su nuolat pasikartojančiomis infekcinėmis, grybelinėmis ligomis.

Albina Staciukovič<br>Organizatorių nuotr.
Albina Staciukovič<br>Organizatorių nuotr.
Gydytoja V.Tarasevičienė.<br>Organizatorių nuotr.
Gydytoja V.Tarasevičienė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 10:22 AM, atnaujinta May 24, 2017, 2:37 PM

To pasekmės – didelis skaičius ginekologinių susirgimų, kasmet auganti nevaisingumo atvejų kreivė ir lyderių pozicija tarp Europos šalių gimdos kaklelio vėžio statistikos lentelėse.

Šių problemų paskatinta, gegužės 19 dieną Kaune startavo iniciatyva „Moterims apie moteris“, kurios tikslas – padėti moterims labiau rūpintis savimi, garsiai kalbėtis apie intymias problemas ir galiausiai kiekvieną dieną mėgautis savo moteriškumu.

Renginyje – sveikatos ir grožio specialistės bei tinklaraštininkės

Iniciatyva „Moterims apie moteris“ prasidėjo jaukiu renginiu, kuriame dalyvavo tinklaraštininkės, kasdien su tūkstančiais merginų ir moterų besidalijančios mintimis apie grožį, madą, tinkamą moters odos priežiūrą, mitybą, moteriškumo džiaugsmus ir problemas.

Medicinos mokslų daktarė, gydytoja akušerė ginekologė Viktorija Tarasevičienė skaitė pranešimą apie ginekologinius susirgimus, jų simptomus, moterų higienos klaidas ir dalijosi patarimais, padedančiais išsaugoti puikią savijautą.

„Kas antra moteris savo gyvenime bent kartą suserga makšties kandidoze, paprastai vadinama pienlige, arba bakterine vaginoze. Kiekviena iš jų susiduria su didžiuliu diskomfortu, nemaloniais pojūčiais, dėl kurių ne tik prastėja gyvenimo kokybė, bet ir mažėja socialinis aktyvumas bei smarkiai nukenčia bendravimas su lytiniu partneriu.

Dažnai viso to galima išvengti stiprinant imunitetą, atkreipiant dėmesį į dėvimus drabužius, naudojamas prausimosi priemones bei pasirenkamus higieninius įklotus“, – kalbėjo gydytoja. V. Tarasevičienė pabrėžė, kad atsiradus intymių ligų simptomams, nereikia kaltinti vyro – didžiausia dalis susirgimų kyla dėl pačių moterų netaisyklingos mitybos, žalingų įpročių, higienos klaidų.

Išklausius ginekologės pranešimą, palengva pereita prie diskusijos, kurios metu moterys patvirtino, kad intymiomis temomis kalbėti sunku ne tik su gydytoja, bet ir su artimiausia drauge, mama ar sese.

Vis dėlto daugelis dalyvių pasiryžo dalintis patirtimi ir prisiminė nemalonius pojūčius, atsiradusius besilaukiant, pakeitus skalbimo miltelius, minkštiklį, netinkamai maitinantis ar neatsargiai pasirinkus prausiklius, intymios higienos priemones.

Kviečiamos prisijungti moterys iš visos Lietuvos

Renginių ciklo „Moterims apie moteris“ iniciatorė – higieninių įklotų ir paketų „AloeEco“ atstovė Lietuvoje Albina Staciukovič. Moteris ilgai domėjosi intymios higienos priemonių kūrimo tendencijomis, gamyboje naudojamomis medžiagomis bei jų poveikiu moters organizmui.

A. Staciukovič pati ieškojo sau tinkamų priemonių ir įsitikinusi, kad trūksta ne tik jų, bet ir reikalingiausios informacijos, nusprendė raginti moteris netylėti, burtis pokalbiams, diskusijoms, po kurių galima ne tik ženkliai pagerinti savo gyvenimo kokybę, bendrą savijautą, bet ir kitoms dailiosios lyties atstovėms padėti asmeniniais patarimais.

Savo emocijas renginio dalyvės sudėjo į vaizdo klipą „Kodėl gera būti moterimi?“, kuris jau greitai pasirodys socialinėje erdvėje, o išeidamos dalijosi kontaktais ir pažadėjo būtinai susitikti kitame iniciatyvos „Moterims apie moteris“ renginyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje