Net skydliaukės ligos išgydomos be cheminių vaistų

Sąvoka „homeopatija“ – sudurtinis žodis, susidedantis iš graikiškų dėmenų „homoion“ (liet. panašus) ir „pathos“ (liet. liga). Tai panašaus gydymas panašiu ar, vartojant platesnį paaiškinimą, sergančio žmogaus gydymas preparatu, kurio poveikis sveikam žmogui sukeltų į paciento ligą panašius simptomus.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Homeopatija – gamtą ir žmogų tausojantis gydymo būdas.<br>123rf.com
Homeopatija – gamtą ir žmogų tausojantis gydymo būdas.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

May 30, 2016, 6:37 AM, atnaujinta May 23, 2017, 7:32 PM

Pasak sertifikuotos gydytojos – homeopatės Aivos Vaivarienės, šis gydymo metodas ypač tinka labiausiai pažeidžiamoms pacientų grupėms – kūdikiams, vaikams bei nėščioms moterims. Taip yra dėl ypač mažo gamtoje randamos veikliosios medžiagos kiekio medikamente.

Dėl natūralių gamtos išteklių naudojimo, homeopatija neretai painiojama su fitoterapija – gydymu žolelėmis. Tai – du skirtingi, tačiau natūralūs gydymo metodai.

Homeopatija – itin ekologiškas gydymo būdas

„Homeopatija – gydymas itin mažomis dozėmis. Skirtingai nuo fitoterapijos, veiklioji medžiaga išgaunama ne tik iš augalų, bet ir iš įvairių mineralų, metalų, įvairių druskų. Taip pat pasitelkiami gyvūninės kilmės produktai, pavyzdžiui, gyvatės nuodai.

Tai išgirdus išsigąsti nereikėtų – kaip jau minėjau, dozės yra be galo mažos ir tikrai organizmo nenunuodys. Be to, homeopatiniai preparatai yra parenkami kitokiu būdu nei tradicinėje medicinoje.

Ieškant tinkamiausio preparato, atsižvelgiama ne į vieną simptomą ar ligos pavadinimą, bet į simptomų kompleksą. Homeopatijoje tam vartojamas terminas patogenezė ar paprastesnis „vaisto portretas“.

Būtent jis nurodo, kokio vaisto reikia. Jei žmogus karščiuoja, išsiplėtę vyzdžiai, paraudęs veidas – tai nurodo į vieną preparatą, jei karščiavimą lydi kiti simptomai – į kitą. Paprasčiau tariant, skirtingi simptomų kompleksai nurodo į skirtingą problemą.

Pavyzdžiui, skausmas, sukeltas įpjovimo, nėra lygus tam, kuris jaučiamas dėl sumušimo, sušalimo, alerginės reakcijos ar panašiai. Taigi, palyginus su fitoterapija, homeopatija yra daug individualesnis gydymo būdas“, – teigė jau 20-ies metų patirtį turinti gydytoja.

Be to, kad kiekvienam asmeniui vaistas yra parenkamas labai individualiai, homeopatija – pats ekologiškiausias gydymo būdas. Dėl ypatingai mažų dozių, yra tausojama gamta, jos ištekliai nėra pernelyg išnaudojami.

„Į medikamentus dedant mažas dozes, gamta yra tausojama. Vaistams sukurti nereikia didžiulių plantacijų medicininių žolelių ar specialiai veisti didelį kiekį gyvačių, jog galima būtų gauti nuodų. Visai nedidelio kiekio pakanka tam, kad būtų pagaminti medikamentai, kurie veiktų“, – teigė medikė.

Homeopatija, kaip ir gyvenimo ritmas, priversta keistis

Spartėjant gyvenimo tempui, trokštant greitų rezultatų, atsirado ir greito gydymo poreikis. Tam buvo išvystyti kompleksiniai homeopatiniai vaistai, gydantys grupę ligų, kuriomis pacientai serga dažniausiai.

„Kuriant kompleksinius homeopatinius vaistus buvo atsižvelgiama į daugiausiai sutinkamas ligas. Pavyzdžiui, gerklės skausmui gydyti skirtas medikamentas yra paremtas dažniausiai sergamomis ligomis, sukeliančiomis šį simptomą.

Jei susiduriama su karščiavimu – vaistas kuriamas gydyti ligoms, dažniausiai sukeliančioms temperatūros padidėjimą. Tai atspindi vidurkį, kurio kartais visiškai pakanka gydant tam tikrą ligą, o kartais pritrūksta labiau individualizuotos diagnozės.

Tokiu atveju neretai homeopatija yra nusiviliama, teigiama, kad ji neveikia, nors trūko tik tinkamos diagnostikos. Svarbu pabrėžti ir tai, kad pasitelkus cheminius preparatus greitai panaikinami tik nemalonūs pojūčiai, tačiau liga lieka. Taip pat ir gydant homeopatija prireikia laiko“, – įžvalgomis dalijosi specialistė.

Rezultatai geriausiai matomi gydant vaikus

Vis dėlto, homeopatinis gydymas neišvengia kritikos. Vienas svariausių argumentų – veiksmingumo įrodymo stoka. Kiti teigia, kad dėl mažo kiekio, veikliosios medžiagos preparatuose iš viso nėra. Vis dėlto, Gyd. A. Vaivarienė nesutinka.

„Geriausias pavyzdys, atspindintis homeopatinių preparatų veiksmingumą, yra augalai, gyvūnai ir kūdikiai. Tai jautriausios vaistams grupės ir teigiami gydymo rezultatai yra nenuginčijami. Sodininkai homeopatinius preparatus naudoja įvairioms augalų ligoms gydyti, veterinarai juos skiria veislinių žirgų bei kitų gyvūnų ligoms, ypač ūminių susirgimų, gydymui.

Iš žmonių geriausiai teigiami rezultatai matomi medikamentus skiriant kūdikiams ar mažiems vaikams. Jų pasiekiami rezultatai būna ne tik greitesni, bet ir sėkmingesni gydant įvairias ligas nei vyresnio amžiaus žmonių, vartojančių daug cheminių vaistų bei sergančių lėtinėmis ligomis“, – komentavo homeopatė.

Svarbu pabrėžti ir tai, kad beveik neįmanoma suvartoti per didelę medikamentų dozę. Jie nesukelia nemalonaus, sveikatai pavojingo šalutinio poveikio, taigi, gydymas homeopatija yra saugesnis nei to darymas cheminiais preparatais.

Žinoma, bet kokiais vaistais negalima piktnaudžiauti. Suvartojus per didelę vaisto dozę gali pasijausti pirminis ligos paaštrėjimas. Pasak medikės, tai dažniausiai atsitinka pacientams, vartojantiems sieros turinčius preparatus.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog homeopatija yra veiksmingiausia pacientui sureaguojant greitai. Pasireiškus pirmiesiems ūmios ligos simptomams nederėtų delsti ir pradėti gydymąsi ligos aprašymą atitinkančiu vaistinėje randamu preparatu.

„Pasigydžius 3 dienas pagal vaisto informaciniame lapelyje nurodytą instrukciją ir, ligai negerėjant, derėtų kreiptis į homeopatą arba tradicinės medicinos gydytoją. Sergant lėtinėmis ligomis derėtų pirmiausia kreiptis į gydytoją, kuris skirtų gydymosi kursą“, – teigė Kaune įsikūrusio „Natūralaus gydymo centro“ gydytoja.

Homeopatija gydo ir endokrininius susirgimus

„Esame turėję ne vieną pacientą, turintį tam tikrą skydliaukės sutrikimą, kuriam homeopatija padėjo išgyti. Ji ypač veiksminga gydant šios liaukos hiperaktyvumą, pasireiškiantį nerimu, padidėjusiu širdies plakimu, rankų drebėjimu ir panašiais simptomais.

Tokiu atveju yra individualiai įvertinama paciento būklė ir pagal visus patiriamus simptomus yra skiriamas preparatas jo gydymui.

Kiek sunkiau įveikiami autoimuniniai susirgimai, kurie pastaruoju metu tapo ypač dažni. Tokiu atveju, aš asmeniškai taikau ne vien homeopatinius vaistus, bet kartu su pacientu stengiamės juos suderinti su sveika mityba bei kitais sveikos gyvensenos įpročiais“, – teigė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?