Ligos subjaurota moteris išdrįso parodyti veidą be makiažo

Praėjusią savaitę aktorė Ciena Rae Nelson, ko gero, geriausiai žinoma iš filmo „Tobulas apiplėšimas“, socialiniame tinkle Instagram, paviešino savo nuotraukas, kuriose aiškiai matoma, ką reiškia sirgti psoriaze arba, kitaip tariant, žvyneline, pranešė health.com.

Ciena Rae Nelson pasirodė be makiažo.<br>Instagram nuotr.
Ciena Rae Nelson pasirodė be makiažo.<br>Instagram nuotr.
Ciena Rae Nelson pasirodė be makiažo.<br>Instagram nuotr.
Ciena Rae Nelson pasirodė be makiažo.<br>Instagram nuotr.
Ciena Rae Nelson.<br>Instagram nuotr.
Ciena Rae Nelson.<br>Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2016, 10:14 AM, atnaujinta May 23, 2017, 3:32 PM

Žvynelinė – lėtinė pasikartojanti liga, pažeidžianti odą ir sunkiais atvejais sąnarius. Ji atsiranda, kuomet paviršinės odos ląstelės pradeda pernelyg greitai daugintis. Oda atrodo lyg padengta žvynais, kuriuos niežti, kartais skauda, o pakasius lieka raudonos dėmės.

Išsivysčiusiose šalyse žvyneline serga 1,5-3 proc. žmonių, vienodai dažnai vyrai ir moterys. Ši liga gali prasidėti įvairaus amžiaus žmonėms, taigi serga ir vaikai, ir suaugę, tačiau dažniausiai žvyneline serga 20-40 metų žmonės.

Tikslios žvynelinės priežastys nėra žinomos. Manoma, kad liga susijusi su žmogaus imuninės sistemos atskirų ląstelių sąveika su tam tikrais aplinkos veiksniais asmenims, kurie genetiškai turi polinkį sirgti šia liga. Dažnai šį procesą sužadina infekcijos, emocinė įtampa, alkoholio vartojimas, rūkymas, vaistai, skirti depresijos, reumatinių, širdies ir kraujagyslių ligų gydymui, mechaninis odos dirginimas ar ultravioletinių spindulių poveikis.

Pastaruoju metu tai ne pirmas kartas, kai aktorė pasisakė apie savo ligą. Kovo mėnesį, ji po savo asmenuke, kur matyti raudonomis dėmėmis nusėtas jos veidas ir krūtinė, moteris parašė: „Tai aš prieš 2 metus, visai prieš išvykstant į ligoninę dėl sunkios dehidratacijos ir karščiavimo. Ši odos būklė nėra kosmetinis klausimais. Ji sukelia fizinį skausmą ir kančias ir dažnai daug metu jaučiasi įstrigę savo kūne“, – rašė aktorė.

Žvynelinė nėra mirtina liga, tačiau itin pablogina gyvenimo kokybę. Ja sergantieji žmonės neretai vis dar sulaukia neigiamos visuomenės reakcijos ar net patyčių. Lietuvoje žvyneline serga daugiau kaip 120 tūkst. žmonių. Trečdaliui ligonių žvynelinės eiga sunki.

Pagal statistinius duomenis, beveik 60 proc. sergančiųjų žvyneline nurodo patiriantys aplinkinių diskriminaciją. Negana to, žvyneline pastebimai dažniau suserga būtent jautrios nervų sistemos žmonės. Gyvenimo kokybės tyrimas parodė, jog 11 proc. sergančiųjų žvyneline dėl savo ligos patiria nepatogumų darbe ar studijuodami, 10 proc. teigė susiduriantys su lytinio gyvenimo problemomis, 6 proc. apklaustųjų dėl ligos susiduria su problemomis šeimoje. Net 64 proc. sergančiųjų kenčia dėl nekokybiško miego. Labiausiai žvynelinės kamuojami pacientai kenčia dėl aplinkinių nežinojimo, kad žvynelinė neužkrečiama (57 proc.), arba kai ši liga yra painiojama su kitomis užkrečiamomis ligomis (48 proc.). Visuomenėje vis dar paplitęs neteisingas įsitikinimas, esą žvynelinė užkrečiama arba ją sukelia prasta higiena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.