Atrasta dar viena netikėta aukšto kraujospūdžio priežastis

Palyginti neseniai mokslo bendruomenė sukruto dėl aukšto kraujospūdžio, vieno iš galingiausių veiksnių, lemiančių širdies ligas. Gydytojai aktyviai diskutuoja, kaip aukštas kraujospūdis turėtų būti kontroliuojamas, siekiant apsaugoti pacientus nuo širdies priepuolių ir insulto.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-03 06:57, atnaujinta 2017-05-23 05:22

Dabar mokslininkai viename iš žurnalų paskelbė tyrimą, kuriame pranešė aptikę netikėtą ryšį tarp kraujospūdžio ir oro taršos, pranešė time.com.

Kinijos mokslininkai, vadovaujami Yuanyuan Cai iš Sun Yat-Sen universiteto išanalizavo visus turimus tyrimus apie oro taršą ir kraujospūdį ir nustatė, kad žmonės, susiduriantys su aukšto lygio užterštumu: tokiomis medžiagomis kaip anglies monoksidas, azoto oksidas ir sieros dioksidas, dažniau turėjo aukštą kraujo spaudimą (didesnį 140 mm Hg) nei tie, kurie kvėpuoja švaresniu oru.

Tad padaryta išvada, kad teršalai, cirkuliuojantys ore, taip pat prisideda prie didesnio kraujo spaudimo.

Tiek trumpalaikio, tiek ilgalaikio kontakto su oro tarša metu hipertenzijos rizika išliko didelė net tuomet, kai tyrėjai pakoregavo tyrimą ir įtraukė kitus veiksnius, kurie galėtų prisidėti prie padidėjusio kraujospūdžio, įskaitant širdies problemas ir aukštą Kūno masės indeksą.

Tačiau tam, kad šio tyrimo išvados būdų pagrįstos, reikia atlikti išsamesnę analizę.

Tačiau Amerikos širdies asociacijos atstovė prof. dr. Morta Daviglus iš Čikagos medicinos universiteto, teigė, kad šio tyrimo rezultatai turėtų pasitarnauti kaip įspėjimas politikos formuotojams, kurie negali imtis reikiamų veiksnių ir pagaliau apriboti aplinkos taršą ženkliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.