Odos bėrimai atskleidžia tiesą apie jūsų psichiką

Prieš porą savaičių garsi aktorė Anne Hathaway buvo tokia susijaudinusi prieš pasirodant vienoje pokalbių laidoje, kad ją dėl streso išbėrė. Ji socialiniame tinkle Instagram su gerbėjais pasidalijo asmenuke, kurioje matyti raudonas išbėrimas amt krūtinės. Po nuotrauka buvo parašyta: „Įrodymas, kad nervai yra tikri“.

Lrytas.lt fotomontažas
Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-07 18:19, atnaujinta 2017-05-22 16:18

Netikite, kad tai – tik dėl streso ir nervų? Oos ligos, tokios kaip psoriazė, atopinis dermatitas, egzemos, spuogai ar pleiskanos – tai dermatologinės ligos, tačiau, kaip tikina specialistai, jos labai susijusios su žmogaus psichikos būkle. Maždaug trečdalis žmonių, kurių oda probleminė, kenčia ir nuo psichikos sutrikimų.

Tiesa, dermatologai neapsisprendžia, ar problemų dėl odos atsiranda esant psichikos sutrikimams, ar atvirkščiai – išbėrimai, egzemos sukelia psichologinių bėdų. Atsakymas, kurį pateikia specialistai, yra toks – tarp odos ir nervų sistemos yra anatominis ryšys. Nervų galūnės išskiria medžiagas, veikiančias odos ląsteles. Todėl gali prasidėti nervinis odos uždegimas.

Asmenų, sergančių atopiniu dermatitu ar psoriaze, nervų galūnės dar labiau stimuliuojamos ir odos būklė tik blogėja. Oda tampa vis jautresnė, ligos simptomai pasireiškia dėl mažiausios priežasties. Žmogus ir pats tampa vis dirglesnis. Tuomet pradedama vis daugiau liesti, draskyti išbertą odą, ir problema tik sunkėja.

Nervų sistema yra nuolatinės įtampos būsenos, todėl bet koks menkniekis gali žmogų išvesti iš kantrybės. Tyrimai rodo, jog žmonės, kurių odos problemos yra vidutinės arba sunkios, labai dažnai susiduria su psichologiniais sutrikimais. Todėl į spuogus nereikėtų numoti ranka. Tai nėra tik kosmetinė problema, iš kurios „išaugama“.

Visuomet geriau yra kreiptis į specialistą, kuris paskirs tinkamą gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.