Dėl milžiniško auglio pilve vilnietė buvo lyg be liemens

Laparoskopu atlikta unikali operacija, kuri truko beveik šešias valandas, padėjo 48 metų vilnietei susigrąžinti normalų liemenį. Moters gimdoje išsikerojusi mioma (auglys) svėrė net 4,4 kilogramo.

Operuojant laparoskopu padaromos keturios angos, vienos jų skersmuo siekė vos 5 milimetrus, o kitų trijų – po centimetrą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Operuojant laparoskopu padaromos keturios angos, vienos jų skersmuo siekė vos 5 milimetrus, o kitų trijų – po centimetrą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Išsikerojusį auglį šalinęs gydytojas G.Mečėjus prisipažino, jog darbas buvo toks, lyg būtų operuojama ne viena, o kelios dešimtys moterų.
Išsikerojusį auglį šalinęs gydytojas G.Mečėjus prisipažino, jog darbas buvo toks, lyg būtų operuojama ne viena, o kelios dešimtys moterų.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Jun 8, 2016, 12:30 PM, atnaujinta May 22, 2017, 11:07 AM

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjo Gedimino Mečėjaus teigimu, tai – pirmas atvejis šalies medicinos istorijoje, kai gimdos auglys pašalintas laparoskopu.

Didžiausias iššūkis medikams buvo, kaip neatvėrus pilvo perrišti kraujagysles ir susmulkinti dauginį auglį.

Lūžo instrumentai

Prieš kelias dienas atliekant šią operaciją buvo daug netikėtumų, nes lūžo įrankiai, atšipo peilis, kuriuo buvo mažinamas auglys.

Gydytojui G.Mečėjui šią operaciją primena pūslės ant pirštų, kurios atsirado nuo instrumentų.

Operuojant laparoskopu padaromos keturios angos, vienos jų skersmuo siekė vos 5 milimetrus, o kitų trijų – po centimetrą. Pro tokio dydžio angas reikėjo šalinti visą auglį.

„Įsivaizduokite, kumščio dydžio mioma sveria apie 100 gramų, mes tokių auglių pašalinome 44 – lyg būtume operavę ne vieną, o kelias dešimtis moterų“, – vakar pasakojo G.Mečėjus.

Medikas pripažino, kad ši operacija – didelė sėkmė. Galbūt kai kurie gydytojai būtų pasirinkę atvirąją operaciją, tada prapjovus pilvą ir išėmus gimdą ji būtų trukusi gerokai trumpiau, tačiau pacientei būtų buvę kur kas sunkiau atsigauti.

O po operacijos laparoskopu moteris buvo išrašyta į namus jau kitą parą, nes jos savijauta buvo gera.

Kamavo ir mažakraujystė

Susirgus gimdos mioma gali varginti ne tik didėjantis pilvas. Prasidėjus mėnesinėms moteriai gresia pavojus mirtinai nukraujuoti.

Per pastarąjį mėnesį dėl miomos vilnietė net kelis kartus buvo patekusi į ligoninę. Jai buvo perpiltas donoro kraujas, atliktos kelios kraujavimą stabdančios procedūros.

Moterį taip pat vargino mažakraujystė, nes hemoglobino rodiklis buvo dukart mažesnis nei norma.

Nuolat didėjantis pilvas kėlė ir dvasinių kančių. Vilnietė netgi karštą dieną vengdavo nešioti lengvus drabužius, auglys spaudė ir žarnyną, kėlė daug nemalonių pojūčių.

Prisiminė indą rekordininką

G.Mečėjus pusiau juokais kalbėjo, kad po šios operacijos galėtų atsidurti Guinnesso rekordų knygoje.

Prieš keletą metų dalyvaudamas tarptautinėje konferencijoje vilnietis gydytojas matė, kaip vienas Indijos ginekologas demonstravo Guinnesso rekordų knygos sertifikatą.

Indas gyrėsi, kad jam pavyko laparoskopiškai pašalinti 4 kilogramus sveriančią gimdą, kurioje buvo išsikeroję dauginiai augliai – miomos.

„Mes su kolegomis, kurie padėjo operuoti, nepretenduojame į pasaulio rekordų knygą, bet jei darome ką nors panašaus, vadinasi, medicinoje esame pasiekę tam tikrą lygį“, – kalbėjo G.Mečėjus.

Savo asmeniniu rekordu šis medikas pavadino prieš aštuonerius metus pašalintą 8,5 kilogramo gimdos auglį, tačiau ši operacija buvo atlikta klasikiniu metodu, atveriant pilvą.

Būna nuo žirnio iki išnešioto vaisiaus dydžio

Mioma – gerybinis auglys, dažniausiai auga gimdoje, būna įvairaus dydžio – nuo žirnio iki išnešioto vaisiaus.

Mioma gali būti pavienė arba dauginė, kai susidaro keliasdešimt mazgų. Gerybinio auglio priežastis nėra iki galio ištirta.

Tai – dažna moterų liga, yra žinoma, kad apie 80 proc. juodaodžių ir apie 70 proc. baltaodžių, įžengusių į penktąjį dešimtmetį, turi vieną ar kelis gerybinius auglius.

Kol mioma maža ir nesukelia negalavimų, ji nėra šalinama. Tačiau net mažos miomos gali būti gausaus kraujavimo priežastimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.