Lemtingas susidūrimas kasmet bent keliems baigiasi tragedija

Turbūt žinote, kad poilsiaujant gamtoje nerekomenduojama gerti gaiviųjų gėrimų iš butelių, skardinių arba per šiaudelį. Kodėl? Į indą įkritusi vapsva ar bitė gali atsidurti burnoje. Vabzdžio įgėlimas į liežuvį ar gomurį gali baigtis tragedija net ir nealergiškam žmogui. Lietuvoje širšių ar vapsvų įgėlimai kasmet nusineša bent kelių asmenų gyvybes.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2016, 4:14 PM, atnaujinta May 21, 2017, 9:23 PM

Itin atsargūs turėtų būti ir vaikai, nes vabzdžius privilioja net ledais ištepliotos lūpos. Kai kuriais atvejais pavojų gali sukelti ir uodų įkandimai. Tad ką reikia žinoti apie vabzdžių įgėlimus, prieš vykstant į gamtą?

Kokie simptomai išduoda?

Ir nepastebėtas vabzdžio įkandimas gali sukelti pavojų gyvybei. Kartais užtenka kelių minučių, kad žmogus mirtų nuo alerginės reakcijos. Tačiau, manoma, tik 3 proc. populiacijos į vapsvų gėlimus reaguoja alergiškai. Visiems kitiems tai yra skausminga, bet pavojų gyvybei kelia tik 6–10 įgėlimų 1 kilogramui kūno svorio.

Kai įkandimo vietoje oda truputį parausta, patinsta, ją niežti ir net skauda – tai normali organizmo reakcija. Tokie nemalonūs pojūčiai greitai praeina.

Bet kartais įgėlus vabzdžiui pradeda dažniau plakti širdis, žmogų pradeda pykinti, jam skauda galvą, tinsta kūnas. Tinimas apima ir gerklas, tada žmogus pradeda dusti, praranda sąmonę. Tai – vadinamasis anafilaksinis šokas, dėl kurio mirtis gali ištikti per kelias minutes. Anafilaksinė reakcija dažniausiai prasideda praėjus 15 minučių po įgėlimo.

Nuo įgėlimų net miršta

Kasmet dėl bičių ar vapsvų įgėlimų Lietuvoje miršta po kelis žmones, todėl ruošdamiesi ilsėtis gamtoje alergiški žmonės turėtų neužmiršti įsidėti į kelioninį krepšį vienkartinio adrenalino švirkšto, nes šie vaistai padeda išvengti gyvybei gresiančio pavojaus – anafilaksinio šoko.

Šis medikamentas yra receptinis, jį gali išrašyti gydytojas alergologas. Toks vizitas pas gydytoją yra būtinas, nes tik gydytojas gali paaiškinti, kaip ir kada naudoti adrenalino švirkštą.

Kita vertus, žmogus gali būti nealergiškas bičių ir vapsvų nuodams, bet jei valgant vabzdys įgels į liežuvį ar gomurį, kils vietinio pobūdžio tinimas. Tokiu atveju dėl ištinusio liežuvio žmogus neįstengs net įkvėpti oro ir uždus.

Didelis pavojus kyla ir tada, kai vabzdys įgelia į galvą, kaklą, nes tinimas būna kur kas didesnis.

Ką daryti, jei sugėlė?

Jei įgelta vieta paraudo ir šiek tiek patino, galima vėsinti vandeniu, ledo kompresu ar šaldyti kitu būdu. Jei reakcija toliau plinta, pavyzdžiui, žmogui darosi silpna, tinsta gerklė, atsiranda dusulys, jei visą kūną išberia dilgėlinė, reikia nedelsiant kviesti greitosios pagalbos medikus.

Alerginė reakcija į bičių ar vapsvų nuodus neišsivysto nuo vieno įgėlimo. Tačiau vieniems žmonėms tai išaiškėja vaikystėje ar jaunystėje, o kitiems – sulaukus brandaus amžiaus.

Turėti adrenalino būtina kiekvienam alergiškam žmogui, ypač tuomet, jei jis vyksta į gamtą. Vaistus reikia leisti iškart po vabzdžio įkandimo į raumenis ar po oda, galima net per drabužius, tada žmogų iš karto reikia vežti į ligoninę. Jei žmogaus būklė blogėja, adrenalino injekciją galima atlikti tris kartus kas 15 minučių.

Ar gali padėti imunoterapija?

Jei bent kartą gyvenime nuo bitės ar vapsvos įgėlimo buvo kilusi sunki alerginė reakcija, reikia nedelsti, o kreiptis į specialistus, kurie skirtų gydymo metodą – imunoterapiją.

Šis metodas „nujautrina“, todėl žmogaus organizmas į vabzdžių nuodus nereaguoja taip audringai. Tačiau šį metodą gali taikyti tik gydytojas alergologas.

Per 3–5 metus sumažinamas organizmo jautrumas, tačiau visiškai garantuoti, kad pavojus nepasikartos, negalima. Kai kuriems žmonėms netikėtas vabzdžio įkandimas gali vėl sukelti alergiją.

Lengvas alergines reakcijas, kai po įgėlimo parausta ir niežti odą, per pusvalandį galima nuslopinti patepus specialiais tepalais ar išgėrus vaistų.

Alergiją gali sukelti ir uodų įkandimai

Pasak gydytojos dermatovenerologės Aldonos Kajutytės, žmonės šiais laikais jautresni. Tad alerginių reakcijų gali kilti, pavyzdžiui, ir dėl uodų įkandimų. „Net ir šiemet jau turėjome ne vieną pacientą su daugybiniais uodų įkandimais atvirose kūno vietose. Naktimis tokie pacientai negali ramiai miegoti, kasosi.

Tuomet organizmas sureaguoja. Įvyksta hiperreakcija. Tad jei įtariate, kad dėl įkandimų kilo alergija, geriau kreiptis į gydytoją alergologą arba dermatologą“, – patarė gydytoja. Įkandimo vietas taip pat galima patepti salicilo tepalu, actu ar valgomosios sodos tirpalu. Tinka ir arbatmedžio aliejus.

Patepus kelis kartus per dieną, niežėjimas turėtų liautis. Be to, vaistinėse dabar esama cinko purškalų, kurie taip pat padeda. Visos išvardytos priemonės neleidžia sugeltoms vietoms supūliuoti, jei žmogus nešvariomis rankomis pasikaso įkandimą.

Naminės priemonės

Liaudies išmintis, įkandus uodui arba kitam vabzdžiui, pataria pasižvalgyti daugeliu gydomųjų savybių pasižyminčio gysločio, dar vadinamo trauklapiu. Šis metodas tinkamas tuomet, jei esate tikri, kad jums nėra alerginės reakcijos.

Sutrynus gysločio lapą tarp pirštų ir patepus ištryškusiomis sultimis įkąstą vietą, jau po kelių minučių niežėjimas ir tinimas sumažės.

Nenukasytą odą taip pat galima patrinti citrinų sultimis arba svogūnu.

Vykstant į gamtą arba einant į laukus, medikai pataria nevilkėti ryškių drabužių, nesipurkšti dezodorantu arba kvepalais – malonus kvapas vilioja ir vabzdžius.

Be to, gamtoje nereikėtų valgyti saldumynų – juos vabzdžiai irgi mėgsta.

Reikia stengtis, kad atviro kūno būtų kuo mažiau, o neuždengtas vietas patartina purkšti apsauginėmis priemonėmis, prieš tai įsitikinus, ar jos nesukels alerginės reakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.