Žinosite šiuos 6 simptomus – išgelbėsite gyvybę

Lietuvoje pagrindinė mirties priežastis yra širdies ir kraujagyslių ligų sukeltas miokardo infarktas, pasiglemžiantis 3 gyvybes per dieną. Patiriamas stresas, neteisinga mitybą ir fizinis neaktyvumas ar piktnaudžiavimas tabako gaminiais bei alkoholiu daro stiprią įtaką kraujagyslių sveikatai.

Širdies smūgis.<br>123rf.com
Širdies smūgis.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2016, 3:44 PM, atnaujinta May 20, 2017, 6:06 PM

Tik sveikos gyvensenos principų laikymasis gali padėti išvengti šių susirgimų. Pradėti niekuomet nevėlu, tačiau dėl visa ko derėtų žinoti pagrindinius miokardo infarkto simptomus. Šios žinios gali padėti išgelbėti tiek Jūsų pačių, tiek kito asmens gyvybę. Be to, apie širdies smūgį jie įspėja likus dar mėnesiui iki jo, rašoma brightside.me.

1. Nuovargis. Susiaurėjus arterinėms kraujagyslėms į Jūsų širdį patenka mažiau kraujo nei anksčiau. Tai ją verčia plakti daug greičiau, nei anksčiau. Dėl šios priežasties galite jausti nuolatinį nuovargį ar išsekimą.

2. Sutrikęs kvėpavimas.

Širdžiai sunkiau pumpuojant kraują, jo pritrūksta ir plaučiams, o tai reiškia suprastėjusį deguonies pasisavinimą.  Abi šios sistemos yra viena nuo kitos priklausomos, tad, pajutę, jog darosi sunku kvėpuoti, nedelsdami kreipkitės į gydytojus – gali būti, kad artinasi infarktas.

3. Silpnumas

Susiaurėjus arterijoms tai sutrikdo normalią kraujotaką. Dėl to ima silpti visas organizmas, tad nenuostabu, kad imate jaustis silpnesni, nei anksčiau. Raumenys taip pat ima silpti, o tai gali priversti jus nukristi net kelyje nesant jokiai kliūčiai.

4. Galvos svaigimas ir šaltas prakaitas

Taip atsitinka sumažėjus kraujotakai į smegenis. Pajutus šaltą prakaitą ar galvos svaigimą, derėtų nedelsti ir kreiptis į medikus.

5. Spaudimas krūtinės srityje

Nepaisant to, ar jaučiate spaudimą, ar skausmą, šis simptomas gali reikšti, jog artinasi širdies smūgis. Paprastai juntamas diskomfortas stiprėja, tačiau laukti nederėtų.

6. Gripo ar peršalimo simptomai

Jeigu jaučiatės it sirgtumėte gripu ar sunkiu peršalimu be jokios priežasties, gali būti, kad taip apie save praneša besiartinantis širdies smūgis. Medikų teigimu, daugybė miokardo infarktą patyrusių žmonių teigia, kad porą dienų iki jo ėmė jausti peršalimo simptomus.

Pajutus vieną ar kelis simptomus derėtų nedelsiant kreiptis į medikus. Stebint savo sveikatą galima sėkmingai išvengti dažnai mirtimi pasibaigiančio miokardo infarkto. Taip pat nebūkite abejingi pastebėję kito asmens savijautos pasikeitimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.