Toks pavojus gresia daugeliui, bet susimąsto – retas

Pigmentinės dėmės – tradicinė šiltųjų kraštų gyventojų odos problema – dar neseniai Lietuvoje pasitaikydavo ganėtinai retai, labiau vyresniame amžiuje.

Vyras daugelį metų galvojo, kad jam prie akies maža pigmentinė dėmė. Kol viskas nesibaigė melanoma.<br>„Figure1“ nuotr.
Vyras daugelį metų galvojo, kad jam prie akies maža pigmentinė dėmė. Kol viskas nesibaigė melanoma.<br>„Figure1“ nuotr.
Vyras daugelį metų galvojo, kad jam prie akies maža pigmentinė dėmė. Kol viskas nesibaigė melanoma.<br>„Figure1“ nuotr.
Vyras daugelį metų galvojo, kad jam prie akies maža pigmentinė dėmė. Kol viskas nesibaigė melanoma.<br>„Figure1“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 6:05 PM, atnaujinta May 19, 2017, 10:04 PM

Tačiau pastaraisiais metais pastebime, kad vis daugiau žmonių, ypač jaunų moterų, kreipiasi į specialistus klausdami, kaip atsikratyti nepageidaujamų dėmių veido, iškirptės ar rankų srityje.

Dažnėjančius odos pigmentacijos sutrikimus gana stipriai įtakoja ir atsirandantis lietuvių įprotis bent kartą per metus važiuoti į šiltuosius kraštus, kur spigina kaitri, mūsų kraštams nebūdinga saulė.

Prisideda ir pernelyg dažnas deginimasis soliariumuose ar neapdairus kosmetologinių procedūrų naudojimas.

Apie tai, su kokiais naujais odos pigmentacijos iššūkiais susiduria klientai Lietuvoje, pasakoja dermatovenerologė Olesia Fomina ir medikė Birutė Glodenienė.

Kaip apsisaugoti nuo pigmentinių dėmių atsiradimo?

Pigmentines dėmes gali įtakoti hormonų pokyčiai nėštumo metu ar naudojant kontraceptines tabletes, odos pažeidimai (pavyzdžiui, vabzdžių įkandimai, spuogų paliktos dėmės ir randai) ar tiesiog genetinis polinkis. Tačiau visais atvejais visų pirma juos prišaukia intensyvi saulė.

„Norint išvengti pigmentinių dėmių reikia laikytis paprastų taisyklių – vengti būti per ilgai saulėje, jokiu būdu nesideginti ar kuo mažiau degintis aukščiausio saulės aktyvumo metu, t.y. nuo 10 iki 16 valandos ir būtina naudoti efektyvias apsaugos nuo UVA/UVB priemones.

Ypač atsargūs turėtume būti šiltuose kraštuose, kur saulės intensyvumas yra gerokai didesnis nei Lietuvoje – pavyzdžiui, Tailande, Meksikoje, lietuvių pamėgtoje Turkijoje, Egipte ir net pietinėse Europos valstybėse“, – patarė medikė ir „Noreva Laboratoires“ vadovė Lietuvoje Birutė Glodenienė.

Itin svarbu pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės – plačiabrylė skrybėlė, akiniai nuo saulės, lengvi šviesūs natūralaus pluošto rūbai, naudoti apsauginius kremus.

Šviesiaodžiams lietuviams, ypač moterims, dekoltė sričiai, veidui, plaštakoms, rekomenduojama apsauga – SPF 50+. Turintiems polinkį į pigmentines dėmes yra kuriami specialūs kremai, saugantys ne tik nuo saulės, bet ir pigmetinių dėmių atsiradimo.

„Pažymėtina, kad pigmentinių dėmių atsiradimą gali paskatinti ir rūgštinės odos priežiūros priemonės bei kaukės, pylingai, taip pat lazerinės procedūros.

Vasarą šios procedūros nėra rekomenduojamos – patarčiau atidėti planus rudeniui“, – pabrėžė gydytoja dermatovenerologė Olesia Fomina.

Kosmetinė problema ar rimto pavojaus ženklas?

„Pigmentinės dėmės dažniausiai yra tiktai kosmetinė problema, tačiau visgi joms atsiradus rekomenduotina pasitarti su šeimos gydytoju bei dermatologu, kad įvertinti galimas jų atsiradimo priežastis. Mat kai kuriais atvejais tai gali signalizuoti endokrininės sistemos, kepenų veiklos sutrikimus ar kitus negalavimus, taip pat – melanomos atsiradimo rizika.

Todėl atsiradus naujoms dėmėms ar pradėjus kisti senoms, visuomet raginame nebijoti, nedelsti ir pasitarti su specialistu. Anksti diagnozuoti piktybiniai navikai pagydomi net 97% atvejų“, – drąsino gydytoja Olesia Fomina.

Kosmetinė pigmentinių dėmių problema taip pat gana nesudėtingai išsprendžiama lazerinių procedūrų pagalba ar net vaistinėse parduodamų dermatologinių priemonių pagalba. Pasak Birutės Glodenienės, seniau manyta, kad pigmentinėms dėmėms balinti tinkamas laikas yra tik vasaros pabaiga ar ruduo.

Bet šiuo metu jau gaminamos ir naujos kartos priemonės, saugios naudoti ir vasarą. Nuosekliai naudojant gydomąją kosmetiką priemones, efektas gana greitas – kartais tereikia dviejų savaičių.

„Šiuo metu Lietuvoje pigmentines dėmes šalinančios priemonės yra mūsų antra pagal populiarumą gydomosios kosmetikos kategorija, po aknės gydymui skirtų priemonių“, – pasakojo Birutė Glodenienė.

Nepamirškite, kad buvimas saulėje yra taip pat naudingas – „Saikingai pabūti saulėje yra būtina ir sveika. Taip papildome vitamino D atsargas, o žmonės tampa ir draugiškesni, ir linksmesni“, – padrąsino Birute Glodenienė.

Nuotraukoje: Vyras daugelį metų galvojo, kad jam prie akies maža pigmentinė dėmė. Kol viskas nesibaigė melanoma. „Figure1“ nuotr.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.