Naktinis mėšlungis: ką daryti, norint jo išvengti?

Naktinis mėšlungis gali priversti nubusti ypač nemaloniai. Staiga išsilaksto visi miegai, o juos pakeičia itin skausmingi blauzdos (ir kartais pėdos) raumenų susitraukinėjimai, rašė dummies.com.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2016, 11:23 PM, atnaujinta May 19, 2017, 4:32 PM

Tai nėra spazmas, kadangi raumuo susitraukia ir tokioje pozicijoje „užstringa“. Būtent tai sukelia intensyvų skausmą, o palietus raumenį galima nesunkiai suprasti, kodėl – paprastai jis būna akmens kietumo.

Nors įvairūs tyrimai atskleidė, kad susitraukusiame raumenyje yra padidėjusi elektrolitų veikla, mokslininkai vis dar nežino, kas sukelia mėšlungį. Tačiau kartais tai gali būti skysčių ir vitaminų nepakankamumas.

Gydymas nuo mėšlungio yra pakankamai aiškus ir nesunkus sekti. Reikia vengti sunkios patalynės, kuri gali priversti savaime patempti pirštus ir taip daryti įtaką mėšlungio atsiradimui.

Taipogi derėtų kiekvieną vakarą maždaug 5 min. atlikti blauzdos raumenų tempimo pratimus. Jei visgi nespėjote ir koją sutraukė mėšlungis, atlenkite pėdą į save, o jei reikia, padėkite ją pilnu padu ant žemės ir koją lenkite į priekį.

Yra nemažai įrodymų, esą raumens susitraukimą sukelia kalio trūkumas. Kaip iš savo gyvenimo pašalinti šiuos nemalonius pojūčius? Pradėkite valgyti daug šio mineralo turinčio maisto.

Pagrindiniai produktai, kuriuose galima rasti kalio, yra: bananai, abrikosai, nektarinai, datulės, vynuogės (ir razinos), pomidorai, kopūstinių šeimos daržovės, apelsinai ir greipfrutai, pupelės, kiauliena ir ėriena, jūrinės žuvys.

Be abejo, vidury nakties nubudus dėl skausmo, bananas negalės staigiai padėti. Norėdami numalšinti spazmą, pridėkite karštą kompresą prie įsitempusių raumenų, masažuokite skaudamą vietą.

Atlikite tempimo pratimus: ištieskite kojas į lubas, patempkite pirštus jų link ir iš lėto lenkite pėdą savęs link. Kartokite tol, kol raumuo atsileis. Lankstesni asmenys šioje pozicijoje gali paimti už kojų pirštų ir dar smarkiau juos palenkti savęs link.

Kiti tyrimai nurodo, jog pagrindinė priežastis, kodėl savavališkai susitraukia raumenys, yra skysčių trūkumas. Vartojant daug skysčių padėti turėtų būti kontroliuojama.

Na, galiausiai, nuo mėšlungio kenčia ir nėščiosios, dažnai dietų besilaikantys asmenys ar tie, kurie viduriuoja ar vemia, kadangi išsiderina jų fosforo ir kalcio lygiai.

Jei patenkate į kurią nors iš šių kategorijų, kreipkitės į šeimos gydytoją, kuris jums patars dėl tolimesnio gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?