Sužinoję šią priežastį, nustosite pešioti plaukus iš nosies

Nepaisant to, kokie nosies plaukai gali atrodyti neestetiški, jie atlieka ypač svarbų vaidmenį jūsų sveikatai.

Ilgesnieji plaukeliai taip pat sulaiko dalį nešvarumų, tad juos išpešę, atveriate kelią jiems patekti į nosį, o tai gali lemti infekcijas, mat pešant pažeidžiama nosies gleivinė.<br>123rf nuotr.
Ilgesnieji plaukeliai taip pat sulaiko dalį nešvarumų, tad juos išpešę, atveriate kelią jiems patekti į nosį, o tai gali lemti infekcijas, mat pešant pažeidžiama nosies gleivinė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 3:38 PM, atnaujinta May 19, 2017, 2:29 PM

„Business Insider“ pakalbino otorinolaringologą dr. Erichą Voigtą iš Niujorko universiteto. Šis papasakojo, kokią funkciją atlieka nosies plaukeliai.

Yra dvi rūšys nosies plaukelių: tie, kuriuos matote ir juos knieti išpešti. Jie vadinami vibrissae.

Kiti – mikroskopiniai, atsakingi už nosies gleivinės švarą, t. y. sulaiko nosyje visas dulkes, kad šios nepatektų į organizmą.

Ilgesnieji plaukeliai taip pat sulaiko dalį nešvarumų, tad juos išpešę, atveriate kelią jiems patekti į nosį, o tai gali lemti infekcijas, mat pešant pažeidžiama nosies gleivinė.

Dr. Erichas Voigtas įvardijo, kad nosis yra „pavojingojo trikampio“ dalis. Jei nosies gleivinė pažeista, į ją patekę mikrobai gali sukelti tokias rimtas būkles kaip meningitas arba smegenų abscesas, mat užkratas per nosį kraujagyslėmis gali nukeliauti tiesiai į smegenis. Kai kuriais atvejais šios būklės gali būti net mirtinos.

Nors tokios infekcijos gana retos, tačiau gali netikėtai į ligos patalą paguldyti asmenis, kurių nusilpusi imuninė sistema.

Tad jei iš nosies styro plaukeliai, geriau juos pakirpkite, o ne peškite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.