Sužinojusi apie savo ligą, mergina pagaliau lengviau atsikvėpė

Dažniausiai asmuo, išgirdęs diagnozę, jog serga gydymo neturinčiu sutrikimu, visai nesidžiaugia. Visgi, savo patirtimi huffingtonpost.com pasidalijusios moters atveju, tai buvo džiaugsmo verta naujiena.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 3:09 PM, atnaujinta May 19, 2017, 2:29 PM

Paklausite kodėl? Po 24 valandų, praleistų miego laboratorijoje, rezultatai patvirtino, kad Amy nebuvo tinginė. Ji paprasčiausiai sirgo narkolepsija. Mergina 22-ejus savo gyvenimo metus kamavosi, mat galvojo, kad nuolat užpuolantis mieguistumas jai neleis nieko pasiekti gyvenime.

Narkolepsija – liga, pasižyminti staigiais mieguistumo priepuoliais.

Prasideda be aiškios priežasties arba po galvos smegenų traumos, uždegimo, augant augliui. 

Miego priepuoliai prasideda įvairiomis aplinkybėmis ir trunka nuo 1 iki 10 min. 

„Ši diagnozė man suteikė savotišką palengvėjimą, tačiau taip pat privertė susimąstyti, kaip visuomenėje yra vertinimas miegas. Ilgiau apie tai pamąsčiusi supratau, jog jis dažniausiai suvokiamas 3 būdais: santykiu su sėkme, su socialumu bei su sveikata.

Pirmuoju atveju buvo kiek sunku atskirti, kas yra iš tiesų gerai. Jokia paslaptis, kad visuomenei buvo žinoma, jog patys sėkmingiausi asmenys beveik nemiegodavo naktimis.

Tarp jų buvo Antrojo pasaulinio karo metais Didžiosios Britanijos premjeru buvęs Vinstonas Čerčilis bei Ričardas Bransonas – vienas iš žymiausių šių laikų verslininkų, sukaupęs neįtikėtinus turtus. Kadangi man buvo sunku eiti vėlai miegoti, aš susimąstydavau, ar tikrai sugebėsiu ko nors gyvenime pasiekti.

Dėl to, lankydama universitetą, gyvenau laikydamasi energinių gėrimų ir kavos gėrimo rėžimo. Jaučiau neįtikėtiną bendraamžių spaudimą, kurie sugebėdavo mokytis kiaurą naktį. Tai buvo ne tik vėliau diagnozuoto sutrikimo padarinys, bet ir įvairių stimuliantų vartojimo pasekmė“, – pasakojo Amy.

Atlikusi nedidelės apimties tyrimą, ji suprati, jog net 30 proc. koledžo studentų vartojo nereceptinius stimuliuojančius vaistus tam, kad pasiektų geriausių mokslo rezultatų. Amy teigė, kad tai atsispindi ir tarp jos draugų – sėkmingiausi yra tie, kurių profesija reikalauja ilgų bemiegių naktų, socialinio gyvenimo paaukojimo.

Pasak jos, šiandien jaučiamas spaudimas pasirinkti vieną iš dviejų – karjerą arba gerus miego įpročius. Neva geras nakties miegas reiškia, jog karjera yra beveik neįmanoma.

Kalbėdama apie miego ir socialinio gyvenimo santykį, ji nurodė, kad dėl nesuvokiamų priežasčių vis dar sutinkamas mąstymas, jog ėjimas miegoti vėlai asmenį daro populiaresniu. Tai įrodo vakarėlio scenarijus, kuomet anksti užmigęs žmogus yra laikomas silpnu ar nemokančiu linksmintis.

„Tai, kad miego užsimanę vakarėlio dalyviai kartais iš jo pasišalina niekam nepasakę, tik įrodo, jog noras miegoti tokiose socialinėse situacijose yra suvokiamas kaip silpnumo ženklas. Štai kodėl jaučiuosi gan gerai žinodama savo diagnozę – galiu ja pasinaudoti kas kartą, kai pajuntu kitų spaudimą pasilikti ilgiau.

Manau, kad tai, jog man kartais reikia pasinaudoti savo diagnoze – narkolepsija – tam, kad galėčiau ramiai palikti vakarėlį nejausdama kaltės, kokioje visuomenėje mes gyvename?“ – klausė mergina.

Trečioji sfera, kurioje miego sąvoka yra ypač svarbi – sveikata. Gyvenantys sveiką gyvenimo būdą teigia, kad visa ko pagrindas – sveika mityba, sportas ir, be abejo, miegas. Visgi, daug dažniau girdime apie pirmųjų dviejų naudą sveikatai, o apie miegą paprastai nutylima.

Jo trūkumas ne tik mus verčia blogai jaustis, bet daro įtaką ir išvaizdai. Kai asmeniui trūksta miego, jo oda tampa nebe tokia skaisti, padidėja svoris, gali išsivystyti depresija, širdies ligos, diabetas. Įdomiausia tai, kad būtent šiuos sveikatos sutrikimus žmonės stengiasi įveikti sportu ir tinkama mityba, o taip yra užstringama užburtame rate.

„Dauguma suaugusių žmonių kas naktį miega mažiau nei po 6 val. Tai iš tiesų yra gan jautri tema, kadangi miego trūkumas nėra laikomas didele problema.

Pavyzdžiui, kone kiekvienas sveikai besimaitinantis ar sportuojantis asmuo yra giriamas už pastangas. Niekas pernelyg nepyksta, jei dėl treniruotės yra praleidžiami vėlyvieji pusryčiai ar pietūs su kolegomis. Už pastangas gyventi sveiką gyvenimo būdą tokie žmonės yra pagiriami.

Tačiau, jei tas pats asmuo pasakytų, jog tuose pačiuose susitikimuose nedalyvaus dėl to, kad nori pasnausti, niekas jo nesuprastų. Galbūt esu šališka, tačiau esu tikra, jog šiuolaikinėje visuomenėje miego vertė yra praktiškai išnykusi“, – kalbėjo Amy.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.