5 mirtį nešančios ligos, apie kurias stinga žinių

Tarp dažnai girdimų – krūties, žarnyno, plaučių – vėžio tipų yra ir tokių, apie kuriuos nežinome beveik nieko. 10 metų trukęs tyrimas parodė, kad nors 60 onkologinės ligos tipų yra laikomi retais, sudaro netgi ketvirtadalį susirgimų atvejų, rašoma prevention.com.

Ant pėdos aptiktas odos vėžys.<br>„Figure1“ nuotr.
Ant pėdos aptiktas odos vėžys.<br>„Figure1“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-08 07:09, atnaujinta 2017-05-19 13:38

1. Pėdos vėžys

Icahn medicinos mokyklos chirurginio poskyrio vadovas Bryanas Markinsonas teigia, kad pėdos neasocijavimas su vėžiu yra didelė klaida. Pasak jo, kiekvienas pacientas, pajutęs tirpimą, pastebėjęs keistos formos apgamą, neįprastą skausmą ar kitus simptomus turėtų kreiptis į gydytoją.

„Visi šie, ir daugiau, simptomų gali reikšti kaulo, kraujagyslių, nervų ar odos vėžį. Odos vėžys yra dažniausias iš šių, tačiau vis tiek retas, kadangi savo srities specialistas susiduria su maždaug 10 atvejų per metus.

Šioje kūno zonoje atsiradusi melanoma sudaro vos 3-5 proc. visų ligos atvejų. Be to, tokioje vietoje esantis vėžys yra lemiamas daugiau genetinio polinkio, nei saulės“, – tvirtino medikas.

2. Makšties vėžys

Senstant makšties ląstelėms didėja rizika susirgti šiuo retu vėžiu, kurio atvejai sudaro vos 1 proc. visos moters reprodukcinės sistemos onkologinių susirgimų. Dažniausiai tai pakitusių makštyje esančių ląstelių augliai, tapę piktybiniais. Paprastai jie atsiranda menopauzės metu ir yra gan sėkmingai gydomi operacija.

Rečiau pasitaiko adenokarcinomos, sarkomos ar melanomos atvejai. Visi šie vėžiai sėkmingiausiai yra gydomi operacijos būdu. Labai svarbu juos diagnozuoti ankstyvoje stadijoje. Tokiu būdu jie gali būti lokalizuoti ir nesudėtingai pašalinti arba gydomi radiacija.

Taip pat pastebėta, kad moterys, sirgusios genitalinėmis karpomis, yra didesnės rizikos grupėje nei tos, kurios jų neturėjo. Visgi, kiekviena dailiosios lyties atstovė turėtų kreiptis į gydytojus, jeigu ėmė jausti neįprastą dirginimą, pastebėjo kraujavimą ar pakitusias išskyras.

3. Seilių liaukų vėžys

Seilių liaukose gaminami fermentai padeda suvirškinti maistą bei kovoja su infekcijomis. Retais atvejais jose išsivysto vėžys. Pagrindiniai jo simptomai – nutirpimas, veido raumenų nusilpimas, burnos, ausies, žando ar žandikaulio srityje atsiradęs gumbelis.

Anksti diagnozavus šį vėžį, tikėtina, jog asmuo gyvens 5 metus. Vis dėlto, vėliau aptikus šį susirgimą, gyvenimo trukmė ženkliai sutrumpėja. Nors yra gydomas taikant radiaciją ir šalinamas operacija, 21 metus trukęs tyrimas parodė, kad tai gyvenimo trukmės nepailgino.

Seilių liaukų vėžys skiriasi nuo kitų burnos srityje esančių onkologinių susirgimų. Panašu, kad jam nedaro įtakos nei alkoholis, nei rūkymas, be to, polinkis į jį nėra paveldimas. Visgi, manoma, kad asmenys, dirbę su radioaktyviomis medžiagomis yra labiau linkę juo susirgti.

4. Kordoma

Pasitaikanti kartą iš 1000,000 atvejų, kordoma yra kaulų vėžio forma, randama kaukolėje ir stubure. Kadangi šis vėžys yra ypatingai retas, mokslininkams kol kas nepavyko išsiaiškinti, kas jį sukelia. Visgi, yra aišku, kad polinkis į ligą nėra paveldimas.

Kordoma plinta lėtai, tačiau agresyviai. Ji dažnai sukelia galvos ir kaklo skausmus, vaizdo dvejinimąsi, šlapimo ir išmatų nelaikymą, kojų ir rankų tirpimą. Šie augliai yra sunkiai gydomi, kadangi vaistai jų beveik neveikia.

Dėl šios priežasties paprastai yra atliekama operacija. Visgi, ją atlikti nėra paprasta, kadangi augliai auga stubure ir šalia gyvybiškai svarbių organų. Dėl to labai sunku pašalinti jį visą, o tai lemia dažną ligos pasikartojimą.

5. Mezenchiminės kilmės chondrosarkoma

Šis kremzlių vėžys yra toks retas, kad nuo 1959 metų pasitaikė mažiau nei 1,000 jo atvejų. Tai greitai plintantis ligos tipas, kurio laiku nediagnozavus, išplinta į įvairius organus bei limfmazgius. Du trečdaliai atvejų pasitaiko kauluose. Dažniausiai tai stuburas, šonkauliai ir žandikaulis. Likęs trečdalis – riebalinis audinys ir raumuo.

Kadangi jis gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, sunku nustatyti simptomus. Visgi, ankstyvoje stadijoje galima pastebėti paveiktos vietos tinimą ir skausmą, kartais paralyžių ar jutimo praradimą.

Kol kas manoma, kad geriausias gydymas – chemoterapijos ir operacijos taikymas. Ši kombinacija sumažina vėžio pasikartojimo riziką tris kartus labiau nei vien tik chirurginė procedūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.