Nemalonią bėdą nulėmė sportas, o gal nenustatyta liga?

Siekdami dailių kūno linijų, plokščio pilvuko ar didesnės raumenų masės, žmonės, be abejo, ima sportuoti. Po ilgo prakaitavimo ir daugybės pastangų, pasirodo pirmieji pokyčiai: lieknesnis ir stangresnis kūnas ir paryškėjusios kraujagyslės.

G.Tankevičius<br>Kauno klinikų archyvo nuotr.
G.Tankevičius<br>Kauno klinikų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

2016-07-08 12:28, atnaujinta 2017-05-19 12:43

Kauno klinikų sporto medicinos gydytojo Gedimino Tankevičiaus teigimu, išryškėjusių kraujagyslių neišvengia beveik joks asmuo, kuris bent kiek rimčiau užsiima sportine veikla. Taip pat, neįmanoma pasirinkti vietos, kur būtent jos atsiras.

„Sportininkams venos išryškėja ant viso kūno. Sunku būtų nurodyti konkrečią vieną vietą, kurioje jos pasireiškia. Dėl pozicijos ir dažno galūnių matomumo dėl, pavyzdžiui, aprangos, kraujagysles lengviausia pastebėti ant kojų bei rankų.

Vis dėlto, tai tikrai nereiškia, kad jų nėra kitur. Dažnai sportuojantys asmenys pastebi, kad venos paryškėja ir ant pilvo, krūtinės“, – komentavo medikas.

Pasak jo, priežastys, dėl kurių venos tampa matomos, gali būti kelios ir net pora iš jų su sportu nesusijusios.

„Sportuojantiems asmenims venos išryškėja dėl kelių priežasčių. Visų pirma – sumažėjęs riebalinio audinio sluoksnis. Kita dažna priežastis – itin išaugę, smarkiai treniruoti raumenys, kurių apimtis yra ženkliai padidėjusi.

Tokiu atveju kraujagyslės yra išstumiamos į paviršių ir tampa labiau matomos. Taip pat atsitinka ir padidėjus veniniam spaudimui, kuomet yra keliamas sunkus svoris. Tai laikinas kraujagyslių paryškėjimas, kuris išnyksta svorį pašalinus.

Visgi, kitos priežastys yra nesusijusios su sportu. Ne paslaptis, kad venos paryškėja sergant venų varikoze. To dažniausia kaltininkė – gravitacija ir kraujo užsistovėjimas. Kadangi kojos visuomet yra arčiau žemės, kraujas iki širdies atiteka kiek sunkiau, kadangi keliauja į viršų“, – kalbėjo gydytojas.

Gydytojas G. Tankevičius tvirtino, kad norint išvengti ligos derėtų paskatinti kraujotaką daugiau vaikštant. Taip kraujas neužsistovi vietoje, o kraujagyslės yra „mankštinamos“ ir ilgiau palaiko gerą funkciją.

„Varikozinės venos gali kilti dėl įvairių priežasčių ir yra privalomos gydyti. Kol problema nėra įsisenėjusi, tai galima padaryti ir imant aktyviau judėti, stengtis daryti pertraukas sėdimo darbo metu ir taip paskatinti kraujo pratekėjimą galūnėse“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.