Džiūsta burna? Žinodami šias 4 priežastis pabėgsite nuo problemų

Nors tarp visų sveikatos sutrikimų burnos sausėjimas tikrai neužima pirmosios pozicijos, tai gali lemti daug rimtesnių susirgimų. Sumažėjus seilių ima vyrauti dantų ėduonis bei ima vystytis paradontozė, rašė prevention.com.

Sumažėjus seilių ima vyrauti dantų ėduonis bei ima vystytis paradontozė.<br>„Figure1“ nuotr.
Sumažėjus seilių ima vyrauti dantų ėduonis bei ima vystytis paradontozė.<br>„Figure1“ nuotr.
Seniai yra žinoma, kad kvėpavimo sutrikimai gali sutrukdyti seilių išskyrimui.<br>123rf.com nuotr.
Seniai yra žinoma, kad kvėpavimo sutrikimai gali sutrukdyti seilių išskyrimui.<br>123rf.com nuotr.
Sumažėjus seilių ima vyrauti dantų ėduonis bei ima vystytis paradontozė.<br>123rf nuotr.
Sumažėjus seilių ima vyrauti dantų ėduonis bei ima vystytis paradontozė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 11, 2016, 3:37 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 AM

Būtent tai yra viena didžiausių sveikatos problemų, kadangi atrasta, jog dantenų ligos yra tiesiogiai susijusios širdies ligomis ir širdies smūgiu.

Be to, seilės padeda neutralizuoti maiste esančią rūgštį bei išvengti tokių nemalonių simptomų, kaip – sausa burna, skaudanti gerklė ir girgždantis balsas.

Visgi, tam, kad būtų galima to išvengti, reikia žinoti, kas būtent sukelia šiuos nemalonius pojūčius.

1. Įvairūs vaistai

Dažniausiai tai receptiniai vaistai, paprastai gydantys gastrologinius susirgimus, kraujospūdžio sutrikimus. Tai taip pat gali būti psichinėms ligoms gydyti skirti medikamentai. Iš viso yra žinoma per 600 šį šalutinį poveikį turinčių vaistų.

2. Senėjimas

Senstant kartu ima senti ir visos organizmas bei organų funkcijos. Bėgant metams silpnėja ir seilių liaukos. Tai reiškia, kad jos ima gaminti vis mažiau seilių ir sausa burna tampa tik dar vienu nemaloniu sveikatos sutrikimu, kurį „padovanoja“ senyvas amžius.

3. Skysčių trūkumas

Vartojant per mažai vandens, organizmui ima trūkti skysčių. Jie yra būtini norint palaikyti geras organų funkcijas, tarp jų ir seilių išskyrimą.

4. Kvėpavimo sutrikimai

Problemos su sinusais ar nosies pertvara gali pasunkinti kvėpavimą. Seniai yra žinoma, kad kvėpavimo sutrikimai gali sutrukdyti seilių išskyrimui. Jei ši problema dažnai vargina, derėtų kreiptis į medikus.

Geriausias būdas išvengti šio nemalonaus pojūčio – gerti pakankamai vandens. Tai ne tik atstatys prarastą skysčių pusiausvyrą, bet ir sudrėkins burnos gleivinę.

Visgi, jeigu jaučiate, kad vandens gėrimas nepadeda įveikti sausumo pojūčio burnoje, pabandykite išsivalyti dantis. Dantų pastoje esantis mentolis sudirgina seilių liaukas ir taip suaktyvina jų veiklą.

Įtarus, kad pagrindinė sausos burnos priežastis yra įvairių medikamentų vartojimas, derėtų pasikalbėti su juos skyrusiu gydytoju ir ieškoti alternatyvių gydymo būdų. Taip pat verta pakalbinti ir odontologą.

Matydamas jūsų dantų būklę, medikas ne tik įvertins, ar ši problema kenkia jų būklei, bet ir pasidalys patarimais, kaip juos išlaikyti sveikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje