Tirpsta rankos ar kojos? Štai kokios ligos jums gresia

Galūnių tirpimas – neretai pasitaikantis simptomas, kurio nederėtų praleisti pro akis. Kartais tai gali byloti apie gyvybei gresiančią būklę.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2019, 2:18 PM, atnaujinta Jul 19, 2019, 2:21 PM

Kai tirpsta rankos...

Jei tirpsta tik vienos rankos pirštai, tikėtina, jog tai – stuburo osteochondrozė. Tai degeneracinė sąnarių liga, kuri išsivysto tuomet, kai dėl kokių nors priežasčių pažeidžiamas stuburo tarpslanksteliniai diskai.

Rankų tirpimas pasireiškia ir esant riešo kanalo sindromui, kai užspaudžiamas vidurinysis nervas, einantis per riešo kanalą. Dažniausiai tai pasitaiko žmonėms, dirbantiems prie kompiuterio, ilgai laikantiems rankas tokioje pačioje pozicijoje.

Rankų ir pirštų tirpimas gali byloti apie polineuropatiją, kai būna pažeisti rankų ir pirštų nervai. Tai gali būti geležies, vitaminų trūkumo, infekcijos ar diabeto priežastis.

Jei tirpsta abiejų rankų pirštai, jie šąla, atsiranda skausmas, o oda pabąla – tai Reino sindromo simptomai. Tai kraujotakos sutrikimai, atsirandantys dėl mažųjų arterijų ir arteriolių pažeidimų. Šie gali kilti dėl nepaaiškinamų priežasčių arba įvairių lėtinių ligų.

Rankų tirpimas ir trombų arterijose požymis. Dažniausiai būna aterosklerozės pažeistų aortos ir vidutinio stambumo arterijų: širdies vainikinių, smegenų, kojų trombozė. Arterijos sienos uždegimas, arba arteritas, taip pat gali komplikuotis tromboze.

Rankų tirpimas taip pat gali signalizuoti apie artėjantį insultą. Jei ranka staiga nutirpsta ir prasideda didelis skausmas – iš karto kreipkitės į medikus.

Kai tirpsta kojos...

Nutirpusios pėdos gali byloti apie pažeistus, užspaustus nervus. Jeigu pėdos nuolat tirpsta arba jas dilgčioja, tikėtina, kad yra išsivysčiusi periferinė neuropatija – pažeista periferinė nervų sistema. Kartu su tirpimu ir dilgčiojimu gali pasireikšti mėšlungis ir spazmai. Periferinė neuropatija gali išsivystyti dėl įvairių priežasčių. Dažniausiai šis sutrikimas pasitaiko dėl cukrinio diabeto arba nesaikingo alkoholio vartojimo.

Kojų tirpimas taip pat byloja dėl arterijų užsikimšimo, stuburo ligų kaip jau minėta osteochondrozė ar stuburo diskų išvarža, sėdimojo nervo uždegimas.

Galūnių tirpimas gali būti ir išsėtinės sklerozės pranašas.

Tad, jei galūnių tirpimas kartojasi, arba atsirado netikėtai ir yra stipriai išreikštas, lydimas skausmo ar kitų simptomų, būtina skubėti pas medikus.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 liepos 16 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.