Kai niekas nepadeda nuo skausmo, išgelbsti vienas metodas

Adatos, kaip ir skalpelis, gali ne tiktai žeisti, bet ir gydyti. Taip tikino prieš keletą metų iš JAV į Lietuvą grįžęs gydytojas Ilja Seldinas (56 m.). Adatomis badant odą, dirginant ar net žalojant audinius galima padėti išsivaduoti iš skausmo, suteikti naujų jėgų.

Gydytojas I.Seldinas tikino, kad žmonės adatomis stengėsi sau padėti nuo senų laikų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gydytojas I.Seldinas tikino, kad žmonės adatomis stengėsi sau padėti nuo senų laikų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Jul 17, 2016, 4:10 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:45 PM

Gydymo metodą, kuris gelbėja ligonius net tada, kai niekas nepadeda, Klaipėdoje įsikūręs I.Seldinas vadina šiuolaikine badymo technika. Ir pacientų jam netrūksta.

Kasdien po tabletę nuo skausmo – tai ne išeitis, nes tokie medikamentai pasižymi nepageidaujamu poveikiu.

Netgi tada, kai diagnozuojama trečiojo ar ketvirtojo laipsnio sąnarių artrozė, įmanoma adatomis sumažinti skausmą. Žinoma, toks žmogus nebežais futbolo, bet sugebės judėti ir išsiversti be operacijos.

I.Seldinas atkreipė dėmesį, kad ne visada skausmas nulemia vien blogį. Skausmas gali būti ir rimtas įspėjimas – taip kūnas prabyla, kad nebegali judėti. Jei nebūtų tokio įspėjimo, žmogaus jėgos dar greičiau išsektų.

Šiuolaikinė akupunktūra neturi nieko bendra su biologine energija, čakromis ar kitais Rytų medicinos gydymo būdais. Tai – invazinis gydymas, kaip ir chirurginis.

Adatų terapijai yra naudojamos lanksčios tvirtos adatos. Vienos jų būna ilgos, iš jų net galima surišti mazgą ir jos nenulūš, kitos – vos kelių milimetrų ilgio.

Pastarosios atrodo kaip kniedės, kurias galima prispausti prie odos, priklijuoti ir palikti kelioms dienoms.

Akupunktūra skiriasi nuo chirurginio metodo, nes nebūna komplikacijų ir šalutinio poveikio.

Dažnai atsitinka taip, kad audiniai aptingsta ir nenori atlikti savo funkcijų, o akupunktūra pagrįsta tuo, kad reaguodamas į sužalojimą kūnas save gydo.

Adatomis įmanoma paveikti nervų sistemą, paskatinti medžiagų apykaitą, priversti susitraukti raumenis.

Adatų terapija kilo iš tų laikų, kai gydydami strėlių padarytas žaizdas žmonės padarė išvadą, kad strėlės gali ne tik nuvaryti į kapus, bet ir suteikti naujų jėgų.

Neretai klaipėdietį mediką susiranda pacientai, kurie būna išbandę įvairius gydymo būdus ir nusivylę.

Pasikartojantys skausmai, galūnių tirpimas, galvos svaigimas, nervų sistemos sutrikimai – daug įvairių negalavimų žmonėms apkartina gyvenimą.

„Aš negydau, sveiksta pats organizmas, reaguodamas į įdurtas adatas“, – juokavo I.Seldinas.

Nors Lietuva ir nėra I.Seldino gimtinė, čia gydytojas jaučiasi reikalingas.

Gimęs Maskvoje ir tuomečiame Leningrade baigęs bendrosios chirurgijos studijas, I.Seldinas gavo paskyrimą į Kaliningrado sritį, vėliau apsigyveno Jurbarke.

Su akupunktūra jis susidūrė sulaukęs vos 13 metų. Kartą jis nuvyko į Odesą, kur vienoje sanatorijoje vyriausiąja gydytoja dirbo jo teta. Įlipęs į trešnę jis iškrito ir skaudžiai užsigavo petį.

Nukentėjusį paauglį ėmėsi gydyti teta, kuri jį badė adatomis. Po kelių dienų I.Seldinas jau galėjo pakelti ranką.

Išlydėdama jauną giminaitį moteris padovanojo jam knygą apie akupunktūrą.

Studijuodamas mediciną I.Seldinas retai atsiversdavo šią knygą, nes svajojo apie chirurgiją. Tačiau vėliau jis suprato, kad ši knyga labai vertinga.

Nukritus geležinei uždangai, į JAV emigravę I.Seldino tėvai ir kiti giminės kvietė atvykti ir Ilją.

2001 metais akupunktūros specialistas paliko Jurbarką ir išvyko į JAV. Tuomet jam buvo 42 metai. Gydytojas už Atlanto praleido dešimt metų ir 2011-aisiais sugrįžo į Lietuvą.

Tokį žingsnį padiktavo ne tik šeimos skyrybos, bet ir kitos aplinkybės. I.Seldinas apgailestavo, kad būdamas JAV turėjo mažai progų taikyti savo žinias.

„Dirbdamas JAV neturėjau teisės išrašyti vaistų. Turėjau samdyti kitos srities mediką, o gydydamas vien adatomis nepadarysi stebuklo“, – pasakojo I.Seldinas.

Norėdamas už Atlanto daryti tai, ką sėkmingai taikė Lietuvoje, I.Seldinas būtų turėjęs baigti ne vienus mokslus ir skirti studijoms daug metų.

Savo mokytojais gydytojas vadino pacientus, iš jų daug išmoko. Jis netiki kalbomis apie tai, kad atėjęs į kabinetą su ramentais žmogus po gydymo adatomis pradeda vaikščioti kaip jaunuolis.

„Nemėgstu tokių kalbų – akupunktūra nedaro stebuklų. Jei trauma rimta, nieko nepadarysi“, – prisipažino pašnekovas.

Iš žmogaus eisenos ir laikysenos gydytojas įpratęs atpažinti, kas jam yra. Bet jis dažnai nepasitiki pirmu įspūdžiu ir prašo pacientų atsinešti tyrimų duomenis, kitus medicinos dokumentus. Tai padeda tiksliau parinkti gydymo metodą.

Yra tam tikrų būklių, kai akupunktūra neveiksminga. I.Seldinas priminė, kad artrozei pažeidus sąnarius neįmanoma pašalinti pagrindinės skausmo priežasties.

Jei žmogus kenčia nuo priklausomybės ligų, gydytojas taip pat įspėja, kad adatų terapijos nepakaks. Žmogus pats turi suprasti, kad būtina keisti įpročius, išmokti atsipalaiduoti, atsikratyti streso, kitaip planuoti savo laisvalaikį ir darbą.

Gydytojas gali padėti pacientui išgyventi kelias dienas be nikotino ar alkoholio, bet negali suteikti nepagrįstų vilčių, kad adatomis įmanoma įveikti priklausomybės ligą.

Adatos bejėgės ir tada, kai kūnas išsekęs ir nesugeba reaguoti į dirginimą.

Tokiu atveju vienintelis būdas atsikratyti skausmo – keisti sudilusį sąnarį dirbtiniu.

Jeigu žmogus skundžiasi, kad skauda nugarą, gydytojas teiraujasi, ar jis darė tyrimus, ar buvo pas kineziterapeutą.

„Aš turiu žinoti, kiek stuburas yra deformuotas, kokia kraujotaka. Tik tada galiu pažadėti pacientui, kad padėsiu“, – tikino I.Seldinas.

Adatos gali padėti atsikratyti lėtinio skausmo, ypač tuomet, kai vargina įvairios stuburo, sąnarių, kaulų ligos.

I.Seldiną dažnai susiranda žmonės, kurie jau būna išmėginę reabilitacinį gydymą ir fizioterapiją, bet skausmas jų nepalieka.

Akupunktūra nepašalina ligos priežasties. Ji tiktai padeda organizmui atsigauti. Adatų terapija pagrįsta tuo, kad žmogaus organizmui būdingas atsinaujinimas – regeneracijos procesas, kai vienos ląstelės miršta, o vietoj jų atsiranda naujų.

Dėl šios priežasties sugyja žaizdos, atsinaujina oda, plaukai, gleivinė, kraujo ląstelės.

I.Seldinas apgailestavo, kad akupunktūra iki šiol priskiriama prie alternatyviosios medicinos.

Senstant visuomenei skausmo malšinimas – opus klausimas. Į reabilitologus kreipiasi vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių, kuriems skauda sąnarius, o vaistai dažnai nepadeda.

I.Seldinas įsitikinęs, kad Lietuvoje kuo daugiau specialistų turi žinoti apie šiuolaikinę skausmo malšinimo techniką.

Klinikinės studijos, atliktos JAV universitetuose, įrodė, kad šis būdas efektyvus slopinant raumenų dieglius po traumų. Amerikiečiams už šias procedūras moka draudimo bendrovės.

„Mūsų gydytojai turi suprasti, kad adatų terapija nėra burtai.

Būtų puiku, kad šis būdas būtų vertinamas kaip normali medicinos ir fizioterapijos dalis.

Adatų procedūrai nereikia jokios brangios medicinos aparatūros, o poveikis geras, nes šis gydymo būdas turi labai aiškų fiziologinį pagrindą“, – tvirtino I.Seldinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.