Kas iš tiesų vyksta po dantų tiltais

Senas ir kelių žmonijos kartų naudotas būdas atkurti prarastus dantis pritvirtinant tiltą prie greta esančių dantų, yra taikomas iki šiol, tačiau ne viskas, kas sena ir įprasta, yra vertinga ir patikima. Šiandien visame pasaulyje yra taikomas kur kas pažangesnis dantų atkūrimo būdas – dantų implantai.

Asociatyvi nuotr.<br>Nobel Biocare archyvo nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>Nobel Biocare archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-21 10:26, atnaujinta 2017-05-18 06:54

Dantų implantas – tai iš titano pagaminta dirbtinė danties šaknis, kitaip tariant mažas varžtelis, kuris yra įsriegiamas į žandikaulį ir ant jo tvirtinama danties karūnėlė. Dantų implantus dar praėjusio šimtmečio viduryje atrado švedų mokslininkas, profesorius P.I.Branemarkas.

Jis pirmasis pastebėjo, jog titanas, labai stiprus ir lengvas metalas, įsodintas į natūralų kaulą, gali lengvai suaugti su juo. Profesoriaus pradėtą darbą pratęsė pirmoji pasaulyje dantų implantų gamintoja, Švedijos kompanija „Nobel Biocare“, su kurios gaminama produkcija šiandien dirba ir pažangios Lietuvos odontologijos klinikos.

Nors dantų atkūrimas dantų implantais yra visuotinai pripažintas, kaip vienas pažangiausių būdų, tačiau prie greta esančių dantų tvirtinami tiltai yra vis dar plačiai naudojami. Kyla klausimas, kodėl taip yra? Priežasčių gali būti daug. Viena jų – žinių apie dantų atkūrimo galimybes stoka. Yra keletas svarbių dalykų, kuriuos žinant, sprendimas, kurį dantų atkūrimo būdą pasirinkti – dantų implantus ar dantų tiltą, bus labiau pamatuotas.

Gadinami sveiki dantys. Atkuriant prarastus dantis, gali būti naudojamas dantų tiltas. Jis yra tvirtinamas prie šalia esančių dantų, nušlifuojant sveikut sveikutėlius savus dantis. Nušlifuoti dantys ilgainiui gali pradėti gesti, o tai reiškia, jog mes galime jų netekti. Kaip žinia, žmogui tik kartą gyvenime – vaikystėje, išauga nauji, sveiki dantys. Todėl kyla klausimas, ar verta gadinti savus, sveikus dantis? Atkuriant prarastus dantis ant įsriegtų dantų implantų, greta esantys dantys yra išsaugomi sveiki.

Tiltai tarnauja tik apie 10-15 metų. Norint pritvirtinti dantų tiltą būtina apšlifuoti gretimus dantis. Emalio netekę sveiki dantys, tampa silpnesni. Kramtant maistą jie turi atlikti dvigubą darbą už save ir už prarastus dantis. Laikui bėgant jie ima gesti, klibėti, tuo pačiu tampa nestabilus ir ant jų pritvirtintas tiltas. Po juo ima kauptis maisto likučiai, vystosi ėduonis, gali atsirasti kitos dantų ir dantenų ligos, kurios anksčiau ar vėliau baigiasi dantų praradimu.

Ant kokybiškų implantų atkurti nauji dantys „dirba“ kaip savi ir tinkamai prižiūrimi paprastai tarnauja visą žmogaus gyvenimą. Šių dantų priežiūra yra tokia pati kaip ir nuosavų dantų. Švedijos kompanija „Nobel Biocare“ savo implantams suteikia viso gyvenimo garantiją visame pasaulyje. Su kompanijos gaminama produkcija dirba pažangios odontologijos klinikos visame pasaulyje, o tai reiškia, kad, kur bebūtumėte, jūs rasite pagalbą netikėto atsitikimo atveju.

Po tiltu nyksta kaulas. Prie greta esančių dantų pritvirtinti tiltai – daugiau estetinis sprendimas, kuris leidžia atkurti prarastų dantų karūnėles, bet ne jų šaknis. Žandikaulis, negaudamas apkrovos kramtymo metu, palaipsniui ima nykti. Sunykęs žandikaulis skatina greta esančių dantų nestabilumą bei labai apsunkina galimybes ateityje tinkamai atkurti prarastus dantis.

Dantų tiltų padarytą žalą anksčiau ar vėliau tenka taisyti moderniais dantų implantais, kurie leidžia išvengti žandikaulio nykimo, nes atkūriama ne tik danties karūnėlė, bet ir jo šaknis. Tai kodėl gi to nepadarius iš karto? Juolab, kad dėl šiuolaikinių implantavimo sprendimų, dantų atkūrimas tapo pacientams labai patogia procedūra.

Pavyzdžiui, „Nobel Biocare“ sukurta unikali momentinio implantavimo metodika, leidžia prarasto danties šaknį iš karto pakeisti dantų implantu. Per vieną vizitą pašalinamas beviltiškai sugedęs nuosavas dantis ir į jo vietą sriegiamas implantas, ant kurio yra tvirtinams laikinas dantis. Po kelių mėnesių laikinas dantis yra pakeičiamas nuolatiniu.

Tiltų „statymas“ – ilgas procesas. Niekas neplanuoja prarasti dantų. Bet kai taip atsitinka, juos atkurti norisi greitai. Kam teko sugedusį dantį ar dantis atkurti pritaikant dantų tiltą, tas žino – tai trunka ilgai. Ne viena savaitė praeina, nuo tos dienos, kai pirmą kartą užsuki į odontologijos kabinetą, iki momento, kai yra matomas rezultatas.

Kompanijos „Nobel Biocare“ sukurtos unikalios dantų atkūrimo implantais metodikos leidžia naujais dantimis džiaugtis jau po vieno vizito. Implantuojama ir tuoj pat tvirtinami laikini dantys. Tokiu būdu gali būti atkurti tiek pavieniai, tiek ir visi prarasti dantys. Netekus visų dantų, yra taikoma „All-on-4“ gydymo metodika, kai vieno žandikaulio dantys atkuriami tik ant keturių implantų.

Dantų tiltai – neapsimoka. Žmonės yra linkę manyti, kad prie greta esančių dantų, tvirtinami tiltai – tai ekonomiškesnis sprendimas nei dantų implantai. Bet paskaičiavus sugaištą laiką, daugkartinius vizitus pas odontologą, neigiamą poveikį burnos sveikatai ir, galų gale, rezultato laikinumą bei nepatikimumą, ši prielaida tampa labai abejotina. O ką jau kalbėti apie prastą psichologinę savijautą ir kritusią savivertę tuomet, kai tenka išbūti be dantų belaukiant gydymo pabaigos.

Įvertinus naujų dantų ant kokybiškų implantų ilgaamžiškumą, patikimumą, teigiamą poveikį sveikatai ir naują gyvenimo kokybę galima teigti: mažai ką tokio vertingo mūsų laikais galima nusipirkti už pinigus. Juk tai investicija visam gyvenimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.