Gresia visiems: šis vaikas – it tiksinti bomba

Daugeliui iš mūsų insultas atrodo vyresniojo amžiaus žmonių problema. Taip pat žinome, kad vos vieno užtenka žmogui iškeliauti Anąpilin. Visgi Alfie Oakley šiuos faktus paneigė – būdamas vos 12 metų berniukas jau yra išgyvenęs netgi 8 insultus, rašė thesun.co.uk.

Alfie Oakley, 12, pirmąjį insultą patyrė 2,5 metų amžiaus.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, pirmąjį insultą patyrė 2,5 metų amžiaus.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, pirmąjį insultą patyrė 2,5 metų amžiaus.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, pirmąjį insultą patyrė 2,5 metų amžiaus.<br>Facebook.com nuotr.
Silpna dešinioji kūno pusė dažnai priverčia berniuką pargriūti ir taip padidina tikimybę susižeisti.<br>Facebook.com nuotr.
Silpna dešinioji kūno pusė dažnai priverčia berniuką pargriūti ir taip padidina tikimybę susižeisti.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, insultus patiria jau nuo kūdikystės.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, insultus patiria jau nuo kūdikystės.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, pirmąjį insultą patyrė 2,5 metų amžiaus.<br>Facebook.com nuotr.
Alfie Oakley, 12, pirmąjį insultą patyrė 2,5 metų amžiaus.<br>Facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 27, 2016, 7:14 AM, atnaujinta May 17, 2017, 5:00 PM

Šis skaičius, deja, neparodo kiek papildomų mikroinsultų jam teko patirti. Tai atskleidžia tik negrįžtamai pažeistos smegenys ir sumažėjęs vaiko judrumas – priklausomybė nuo neįgaliojo vežimėlio.

Tokie pokyčiai reiškia, kad Alfie nebegali žaisti futbolo kartu su savo jaunesniais broliais Jack'u ir Jude. Jam taip pat mokykloje tenka dėvėti šalmą, kuris apsaugo jo smegenis nuo dar vieną insultą galinčių sukelti traumų.

Alfie tėvai, Justine ir Tomas, taip pat įkūrė labdaros puslapį, kuriame siekia surinkti lėšų sūnaus gydymui. Šiame tinklalapyje jie dalijasi informacija apie kitus insultą išgyvenusius vaikus ir skatina visuomenės įsisąmoninimą, kad insultas – ne tik vyresniojo amžiaus žmonių problema.

Pasirodo, tai trečioje vietoje esanti vaikų mirties priežastis. Jungtinėje Karalystėje kiekvienais metais net 400 vaikų patiria insultą. Deja, ne visi jį išgyvena.

Tiek Justine, 32, tiek Tomo, 36, nuostabai, pirmasis insultas jų sūnų ištiko berniukui būnant vos pustrečių metų. Maisto išvežiotojais dirbantys tėvai buvo priblokšti, kadangi nė neįsivaizdavo, jog vaikas gali turėti tokių sveikatos problemų. Jiedu buvo įsitikinę, kad insultas – tik vyresnio amžiaus žmonių problema.

„Iš pradžių niekaip negalėjau patikėti tuo, ką girdžiu. Maniau, kad insultas – senyvo amžiaus žmonių bėda, o ne vaiko.

Dabar suprantame, kad tai, jog Alfie išgyveno tiek daug insultų, yra tikras stebuklas. Juk kartais ir vieno pakanka, kad žmogus žūtų. Gydytojai teigia, kad joks kitas vaikas nėra išgyvenęs tiek insultų, kiek mūsų sūnus“, – pasakojo berniuko mama.

Dalindamiesi Alfie istorija, jo tėvai tikisi įspėti kitų vaikų tėvus apie pirmuosius simptomus. Tai labai svarbu, kadangi įtarus, jog asmuo patiria insultą, pagalbą suteikti reikia kuo greičiau.

Prisimindama pirmąjį savo sūnaus insultą, Justine teigia, kad jos sūnaus sveikata šlubavo jau nuo pirmųjų dienų.

„Jis buvo silpnesnis jau nuo gimimo. Alfie kentėjo nuo nediagnozuotų maitinimosi bei vystymosi sutrikimų. Tai paskatino mane jį stebėti atidžiau, nei įprastai.

Pamenu, mano mama laikė Alfie savo glėbyje, kai jis staiga atsimerkė, ėmė tuščiai žiūrėti į erdvę, o jo rankos ir kojos pradėjo trūkčioti, be to jam akivaizdžiai trūko oro“, – pasakojo berniuko mama.

Atvykus greitajai ir į ją įkėlus Alfie, pakeliui į Broomfield'o ligoninę berniuką teko gaivinti net 2 kartus.

„Tai buvo siaubinga... Vienu metu buvau įsitikinusi, kad jo netekome“, – tikino Justine.

Kai vaiko būklė buvo stabilizuota, sekančias porą valandų jis atrodė mieguistas, o praėjus porai savaičių nustojo šliaužioti. Magnetinio rezonanso tyrimas atskleidė tėvus šokiravusią priepuolio priežastį – jų mažametis sūnus patyrė insultą.

„Konsultuojantis gydytojas mus įspėjo, kad Alfie patyrė itin stiprų insultą. Negalėjome patikėti, niekuomet nemanėme, kad tai gali nutikti vaikui, o tuo labiau, kūdikiui“, – prisiminimais dalinosi berniuko mama.

Po kelių mėnesių jis patyrė dar du insultus. Atlikti tyrimai parodė, kad kairę smegenų pusę krauju aprūpinančios arterijos ėmė siaurėti.

Dėl to, 2007 metų kovą Alfie buvo atlikta kraujagyslių persodinimo operacija. Tai jam padėjo du metus gyventi gan ramiai. Deja, 2009-ųjų metų taip pat kovo mėnesį, jis patyrė daugiau insultų.

Šį sykį chirurgai pakeitė priešingoje smegenų pusėje esančią arteriją. Tais pačiais metais jam atliko operaciją, skirtą vidinei miego arterijai praplėsti. Deja, 2010 metais, Kalėdų rytą, berniukas patyrė dar vieną insultą.

„Niekas nežino, kodėl Alfie vis ištinka insultai. Gydytojai tvirtino, kad jis – unikalus atvejis. Neaišku, ar šie insultai yra kokiu nors būdu susiję su jo kitomis sveikatos problemomis, ar, vis dėlto, tai tik viena iš bėdų, su kuriomis turi susidurti sūnus“, – kalbėjo dar du sūnus auginanti moteris.

Šiuo metu Alfie yra diagnozuotas autizmas bei bendrasis vystymosi sulėtėjimas, o dėl insultų smarkiai suprastėjo mobilumas. Dešinioji pusė yra daug silpnesnė nei kairė ir negali atlaikyti jo svorio, taigi berniukas juda neįgaliojo vežimėlyje.

Dešinioji jo ranka nejudri, o tos pačios pusės koja yra sutvirtinta įtvarais. Tačiau tai nepalaužia jo dvasios – Alfie lanko mokyklą, skirtą vaikams su specialiais poreikiais. Be to, jis išliko linksmai nusiteikęs.

„Mūsų sūnus – it tiksinti bomba. Niekas nežino, kada bus kitas jo priepuolis. Visgi, jis išlieka pozityviai nusiteikęs ir teigia, kad jo dešinioji ranka tėra „kvaila“, jog nenulaiko daiktų.

Abu su Tomu tikimės, kad fizinė terapija jam padės atgauti stiprybę kojose. Norėtume, jog Alfie galėtų pats žaisti su savo broliais, o ne mūsų prilaikomas.

Net neįtariama, kas nutiks ateityje, tačiau dabar norėtume jam užtikrinti galimybę mėgautis gyvenimu“, – šnekėjo mama.

Lietuvoje ši liga nusineša apie 2,5 tūkst. gyvybių. Vaikų neurologai gydo 5 -15 metų vaikus ir paauglius su insultais. Insultu galima susirgti ir kūdikystėje. Skiriasi tik priežastys.

Suaugusiesiems insultą išprovokuoja aterosklerozė, padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas, širdies ligos. Vaikai ir paaugliai serga įgimtomis ar genetinėmis ligomis – širdies ydos, kraujo ligos irgi gali komplikuotis į insultą.

Pasak medikų, riziką patirti insultą turi be išimties kiekvienas žmogus. Žinoma, yra tam tikri rizikos veiksniai:

- aukštas kraujospūdis

- cukrinis diabetas

- širdies ligos

- rūkymas

- fizinio aktyvumo stoka

- gausus riebalų maistas

- gausus alkoholio vartojimas

Simptomai ir požymiai

- vienos kūno pusės ar jos dalies nusilpimas, paralyžius ar jutimo sutrikimas joje

- neaiški kalba, sunkus kalbos suvokimas

- staiga atsiradęs neaiškus matymas, dvejinimasis

- staiga atsiradęs galvos svaigimas, pusiausvyros sutrikimas

- staiga užėjęs stiprus galvos skausmas ar neįprastas skausmas, kaklo raumenų įsitempimas, šviesos baimė, pykinimas ar pakitusi sąmonės būklė

- sumišimas, atminties sutrikimas, erdvinės orientacijos, suvokimo sutrikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste