Garsios įmonės pyragėliai į patalą patiesė dešimtis kauniečių

Paskutinę liepos savaitę salmoneliozė į ligos patalą nubloškė net 25 kauniečius, pirkusius saldumynus vienos didelės šio miesto konditerijos įmonės parduotuvėse. Žmonės sunegalavo, suvalgę plikytų pyragėlių su vaniliniu kremu – jie ėmė karščiuoti, skųstis pilvo, galvos, raumenų skausmais, viduriuoti.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Žmonės ligoninėse atsidūrė, suvalgę žinomos Kauno įmonės plikytų pyragėlių.<br>Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Žmonės ligoninėse atsidūrė, suvalgę žinomos Kauno įmonės plikytų pyragėlių.<br>Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2016, 8:21 PM, atnaujinta May 17, 2017, 1:45 AM

„Žmonės paguldyti į gydymo įstaigas Kaune ir Klaipėdoje. Kai kurie kauniečiai ligos simptomus pajuto po kelių dienų, išvykę ilsėtis į pajūrį“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė.

Kol kas negauta duomenų, kad pacientus būtų ištikusi labai sunki ūmios žarnyno infekcijos forma – viliamąsi, kad grėsmingų komplikacijų neiškils.

Pacientų pasakojimai patvirtina įtarimus, kad salmoneliozės protrūkį lėmė produktai, įsigyti tos pačios įmonės parduotuvėse. Visi jie liepos 22 dieną pirko plikytus pyragėlius įvairiuose miesto rajonuose esančiuose prekybos taškuose, kurie priklauso žinomai konditerijos bendrovei. Susirgo ir vilnietis, sostinėje pirkęs šios firmos pyragėlių. NVSC atstovai jos pavadinimo neatskleidžia.

Šiuo metu uždaryta bendrovės gamybos linija, kurioje buvo kepami šie saldumynai. Tyrimą atlieka NVSC ir Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

„Veika bus atnaujinta tik tada, kai įmonė pašalins trūkumus“, – tvirtino R.Gabrielaitė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pastaruoju metu sulaukė sunegalavusių artimųjų skambučių. Žmonės neslėpė savo pasipiktinimo.

„Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui.

Liga pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo.

Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga progresuoja“, – skelbiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.