Suvalgius užkrėstų „Judex“ koldūnų – tragiškos pasekmės?

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad ištyrus šaldytų maisto pusfabrikačių, paimtų atlikus kratą Kauno šaldytų maisto produktų gamybos bendrovėje „Judex“, rasta kenksmingų sveikatai bakterijų.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 6:53 PM, atnaujinta May 16, 2017, 8:58 PM

Didžiausia rizika kyla šios produkcijos paragavus mažiems vaikams, neščiosioms, seniems žmonėms ir asmenims, kurių silpna imuninė sistema.

Rusai aptiko listerijų

Prieš porą dienų apie minėtos įmonės gaminiuose rastą listerijos bakteriją Lietuvos institucijoms pranešė Rusijos kontroliuojančios žinybos, žinią patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pateikia informaciją, kad listeria monocytogenes bakterijos yra pakankamai atsparios išorinės aplinkos veiksniams. Jos gali tarpti ir daugintis 4 – 6 laipsnių temparatūroje dirvožemyje, vandenyje, ant augalų, maiste, ilgai gali išgyventi net 6 – 20 proc. druskos tirpale, piene, vandenyje.

Šios bakterijos sukelia listeriozę – užkrečiamąją ligą, kuria serga ne tik gyvūnai, bet ir žmonės.

Pastaraisiais metais ši infekcija pripažinta svarbia visuomenės sveikatos problema daugelyje pasaulio šalių. Infekcija labiausiai pavojinga nėščioms moterims, naujagimiams ir suaugusiems asmenis su imunodeficitu.

Patekusios į žmogaus organizmą bakterijos gali pakenkti daugelį organų, todėl ligos simptomai gali būti labai įvairūs.

Liga gali pasireikšti karščiavimu, raumenų skausmais, angina, akių junginės uždegimo požymiais, limfmazgių uždegimu, kartais vėmimu ar viduriavimu. Jei pakenkiama nervų sistema, liga pasireiškia stipriais galvos skausmais, sprando sustingimu, pusiausvyros sutrikimu, net traukuliais.

Nėščioms listeriozė gali pasireikšti ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ar gripo požymiais, tačiau dažniausiai gali būti persileidimo, naujagimio listeriozės ar vaisiaus mirties priežastimi.

Inkubacinis ligos periodas gali tęstis nuo 3 iki 70 dienų, dažniausiai apie 3 savaites. Užsikrėtusiems naujagimiams listeriozės požymiai pasireiškia po 3-5 dienų.

Tiesa, kaitinamos 62° C temperatūroje listerijos žūva per 35 minutes. Deja, šaldytos produkcijos, pavyzdžiui, koldūnų, tiek laiko niekas neverda, todėl grėsmė užvalgius infekuoto virto maisto išlieka.

Lietuviai rado salmonelių ir žarninių lazdelių

Šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje nustatyta salmonelių ir žarninių lazdelių, BNS patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

Yra žinoma daugiau nei 2 tūkst. įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų taip pat gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams.

Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis.

Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių.

Jų sukeliama salmoneliozė – pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.

Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo.

Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi.

Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Tuo tarpu, žarninės lazdelės sukelia žarnyno infekcinę ligą Ešerichiozę.

Nors dauguma žarninių lazdelių nėra galinčios sukelti ligą žmogui, tačiau dalis jų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas.

Kad žarninių lazdelių turintį maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71 laipsnio temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.

Susirūpino sveikatos apsaugos ministras

Šia problema susirūpino ir sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Savo socialinio tinklo paskyroje, dalydamasis Generalinės prokuratūros žinia apie aptiktas bakterijas, jis ragino ūkio ministrę Virginiją Bltraitienę imtis veiksmų.

„SAM pavaldus Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atliko Judex gamininių nepriklausomą ekspertizę ir aptiko sveikatai kenksmingų bakterijų. Tai yra skandalingas faktas.

Kviečiu kolegę žemės ūkio ministrę nedelsiant imtis visų veiksmų, kad tokie gaminiai būtų pašalinti iš apyvartos. Visiškai akivaizdu, kad J.Milius (kuriam jau pareikšti įtarimai), kaip tarnybos vadovas nebesusitvarko su savo pareigomis.

Pasigendu ir didesnės V.Baltraitienės atsakomybės. Situacija nebejuokinga“, – rašė J.Požela.

Tą pati jis telefonu patvirtino ir „Lietuvos ryto“ televizijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.