Jaučiate nuovargį, sutriko virškinimas? Imkitės šių 5 priemonių

Hormonų pusiausvyra yra labai svarbi mūsų sveikatai. Deja, ji gali būti sutrikdyta įvairiausiais būdais. Nors mes visi susiduriame su natūraliais hormonų svyravimais brendimo ar menopauzės bei andropauzės metu, reikia nepamiršti, jog taip gali nutikti ir dėl toksinų poveikio organizme.

Jei jau kurį laiką bandote pastoti ir nepavyksta, pastebimas nepaaiškinamas svorio priaugimas arba netekimas, jaučiate nuotaikų kaitą, nerimą, greitai pavargstate, kamuoja nemiga, virškinimo sutrikimai, slenka plaukai – tikėtina, kad jūsų organizme hormonų veikla gerokai susijaukė.<br>123rf nuotr.
Jei jau kurį laiką bandote pastoti ir nepavyksta, pastebimas nepaaiškinamas svorio priaugimas arba netekimas, jaučiate nuotaikų kaitą, nerimą, greitai pavargstate, kamuoja nemiga, virškinimo sutrikimai, slenka plaukai – tikėtina, kad jūsų organizme hormonų veikla gerokai susijaukė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-15 20:42, atnaujinta 2017-05-15 21:04

Tradiciškai hormonų pusiausvyros sutrikimai gydomi skiriant pakaitinę hormonų terapiją. Gali būti skiriamos kontraceptinės tabletės, insulino injekcijos ar vaistai, skirti skydliaukės veiklai sureguliuoti.

Tačiau šie vaistai padeda dorotis tik su netinkamo gyvenimo būdo pasekmėmis. Be to, turi nemažai šalutinių poveikių, pavyzdžiui, gali lemti insulto, osteoporozės, nerimo, nevaisingumo ar piktybinių susirgimų vystymąsi.

Atminkite, hormonų pusiausvyros sutrikimai dažnai būna nulemti žarnyno sutrikimų ir alergijos tam tikriems maisto produktams. Šia tema atliktas ne vienas mokslinis tyrimas, todėl vertėtų atlikti maisto produktų tolerancijos tyrimus.

Taip pat hormonų pusiausvyra sutrinka dėl nutukimo, pasyvaus gyvenimo būdo, dažno alkoholio vartojimo, rūkymo.

Jums gali stigti poilsio, per dažnai kamuoja stresas.

Žinoma, negalima atmesti ir genetinio imlumo.

Kol vaistais tik maskuojamas hormonų pusiausvyros sutrikimas, realus sveikatos pagerėjimas nelabai įmanomas. Tad kokių priemonių reikia imtis be vaistų, jog vėl būtumėte sveiki ir žvalūs?

1. Vartokite daugiau sveikų riebalų

Mityboje itin svarbios sočiosios riebalų rūgštys. Jos padeda sureguliuoti hormonų veiklą, sumažinti organizme prasidėjusius uždegiminius procesus, padidinti kūno metabolizmą. Puikus sočiųjų riebalų rūgščių šaltinis yra avokadai ir kokosų aliejus, pataria collective-evolution.com.

2. Įtraukite į savo racioną žolelių

Daugelis vaistiniuose augaluose esančių medžiagų pasižymi organizmo funkcijas stiprinančiu arba slopinančiu poveikiu. Vienas iš organizmo apsaugos būdų – adaptogenų vartojimas. Tai gyvulinės ar augalinės kilmės priemonės, pasižyminčios normalizuojančiomis, optimalią organizmo veiklą atstatančiomis savybėmis.

Adaptogenas – nėra viešai pripažinta sąvoka. Istoriškai pirmuoju sąvoką adaptogenas panaudojusiu žmogumi laikomas Dr. Nikolajus Lazarevas. Jis adaptogeną apibrėžia kaip medžiagą, kuri leidžia organizmui kovoti su neigiamu fiziniu, cheminiu bei biologiniu stresu.

Dažniausiai minimi adaptogenai – ženšenis, rausvoji rodiola, rausvažiedė ežiuolė, jonažolės, valerijonai, vaistinė melisa, sėjamoji aviža. Spanguolės, mėlynės, šermukšniai, erškėčių vaisiai taip pat pasižymi normalią organizmo veiklą atstatančiu poveikiu.

3. Pagerinkite savo virškinimą

Rūpinimasis savo virškinimu dėl prastėjančios mitybos tampa vis aktualesnis. Mokslininkų jau buvo įrodyta, kad prastas skrandžio ir žarnyno darbas gali sukelti autoimuninių reakcijų, įskaitant artritą ir skydliaukės sutrikimus.

Virškinamojo trakto veiklą neretai komplikuoja vartojami vaistai, pavyzdžiui, kontraceptinės tabletės, dažnas paprastųjų angliavandenių, cukraus, perdirbtų maisto produktų vartojimas, per mažai fermentuotų produktų racione. Todėl reikėtų gerai apgalvoti savo mitybą.

4. Daugiau miego, mažiau streso

Miego stoka ir stresas hormonų veiklą itin sujaukia. Kortizolis, vadinamasis streso hormonas, paprastai sureguliuojamas vidurnaktį, kai jau miegate. Tačiau jei esate naktinėtojas, organizmas su stresu kovoja vangiau.

Pradėkite eiti miegoti 22-23 valandą vakaro. Savijauta turėtų gerokai pasikeisti.

5. Apribokite kofeino ir alkoholio vartojimą

Kofeinas gali veikti organizme iki 6 valandų. Tai paveikia centrinę nervų sistemą, padažnėja širdies plakimas, padidėja budrumas.

Alkoholis veikia atvirkščiai – slopina.

Todėl tiek kofeino, tiek alkoholio vartojimo apribojimas leidžia išvengti nenatūralaus hormonų gamybos suaktyvinimo arba slopinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?