5 klaidos, kurias daro nešiojantieji kontaktinius lęšius

Šiandien rinkoje esantys kokybiški, deguoniui pralaidūs, minkšti kontaktiniai lęšiai yra rimta alternatyva akiniams. Bet netinkamas lęšių nešiojimas ir priežiūra gali lemti labai rimtas akių problemas.

Šiandien rinkoje esantys kokybiški, deguoniui pralaidūs, minkšti kontaktiniai lęšiai yra rimta alternatyva akiniams. Bet netinkamas lęšių nešiojimas ir priežiūra gali lemti labai rimtas akių problemas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šiandien rinkoje esantys kokybiški, deguoniui pralaidūs, minkšti kontaktiniai lęšiai yra rimta alternatyva akiniams. Bet netinkamas lęšių nešiojimas ir priežiūra gali lemti labai rimtas akių problemas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 4:04 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:13 PM

Kontaktinių lęšių parduotuvės www.superlesiai.lt atstovė atskleidė esmines klaidas, kurias daro daugelis nešiojančiųjų kontaktinius lęšius.

Būtina tinkama rankų higiena

Pirmiausia, tai dažnai lęšiai yra išsiimami ar įsidedami netinkamai nusiplovus rankas.

Nepakanka nusiplauti rankas vandeniu, būtina naudoti muilą. Pastarąjį geriau rinktis skystą, antibakterinį, kadangi kietos konsistencijos muilo gabaliukas gali užsiteršti, juo labiau jei juo naudojasi ir kiti asmenys. Išsimuilinę rankas jas gerai nuplaukite vandeniu ir nusausinkite rankšluosčiu ar popierine servetėle.

Jei naudojate rankšluostį, tai jis turėtų nepalikti ant rankų medvilninių plaušelių, kadangi pastarieji nuo rankų gali patekti ant lęšio.

Jei keliaujate ar ilsitės gamtoje ir neturite sąlygų gerai nusiplauti rankų su muilu, tuomet turėkite su savimi dezinfekuojančio skysčio.

Kruopštus rankų plovimas tiek prieš įsidedant, tiek prieš išsiimant lęšius leis išvengti akių infekcijos.

Dezinfekuokite tinkamai ir venkite kontakto su vandeniu

Antra neretai pasitaikanti klaida – lęšiai pakartotinai dedami į tą patį skystį. To nereikėtų daryti – dezinfekuojantį skystį būtina kaskart keisti ir lęšius dezinfekuoti tik naujai pakeistame tirpale.

Čia drauge galima paminėti ir dar vieną klaidą, kuri nepriskirtina prieš labai dažnų, tačiau yra reikšminga. Pasitaiko, kad lęšiai plaunami vandeniu iš čiaupo ar net valomi seilėmis. Kodėl to nedera daryti? Vandenyje būna mikroorganizmų, kurie gali labai pakenkti ar net negrįžtamai pažeisti rageną.

Todėl ne tik paties lęšio negalima plauti vandeniu, bet to nerekomenduojama daryti ir lęšių dėkliukui. Pastaruosius skalaukite lęšiams dezinfekuoti skirtu tirpalu ir nusausinkite servetėle. Todėl su savimi, jei tik yra galimybė, visada nešiokitės specialų tirpalą. Tokiems atvejams įsigykite mažesnį buteliuką – jį nešiotis bus patogiau, nesunkiai „įkurdinsite“ ir nedidelėje rankinėje.

Kalbant apie vandens pavojų kontaktinių lęšių nešiotojams, būtina paminėti ir pačias maudynes. Tai priskiriama prie dažnai pasitaikančių klaidų – maudymasis vandens telkiniuose, duše, pirtyje, neišsiėmus kontaktinių lęšių.

Būtina laikytis rekomenduojamo lęšių nešiojimo termino

Lęšių nešiojimo terminas nurodomas ne veltui – jo būtina laikytis. Visgi kontaktinių lęšių parduotuvės atstovė teigia, kad dažnai termino nepaisoma ir lęšiai nešiojami ilgiau. Privalu žinoti, kad mėnesiniai lęšiai skirti mėnesiui, dviejų savaičių – dviems savaitėms, o vienadieniai – griežtai tik vienai dienai. Kodėl negalima lęšių nešioti ilgiau?

Reguliariai nekeičiant lęšių užsiteršia juose esančios poros, užtikrinančios akių drėkinimą po lęšių. Tuomet juntamas diskomfortas, sausumas, suponuojantis poreikį patrinti akis. O tai didina ragenos pažeidimų riziką.

Čia galima paminėti ir dar vieną klaidą – miegojimą su tam nepritaikytais lęšiais. Kartais gal atrodo, kad nieko blogo, jei kartą kitą nakčiai neišsiimsite lęšių.

Tačiau nepriklausomai nuo to, ar miegate, ar ne, akis aprūpinama deguonimi iš ašarų, bet kai nemirksite ragenai deguonies tenka gerokai mažiau. O lęšiai, kurie nepritaikyti nešioti naktį, procesą apsunkina dar labiau. Tad miegoti galima tik su tais lęšiais, kurie pritaikyti nešioti visą parą.

Kontaktiniai lęšiai – tik nepavargusioms akims

Dar viena dažna kontaktinių lęšių nešiotojų daroma klaida – lęšiai nešiojami net tada, kai akys pavargusios, paraudusios. Pajutus bet kokį diskomfortą, pavyzdžiui, jei akis peršti, jos paraudusios, jei atrodo, kad vaizdas, kurį matote, išplaukęs ir panašiai, būtina nedelsiant išimti kontaktinius lęšius ir rekomenduojama pasirodyti akių gydytojui.

Net menkas diskomfortas gali lemti infekciją ar įspėti apie akies paviršiaus pažeidimą.

Kiekvienam – individualūs lęšiai

Gal pasirodys ir keista, bet neretai pasitaiko, kad perkami ne gydytojo rekomenduoti lęšiai,o tie, kuriuos nešioja draugas, kolega ar giminaitis.

Tai didelė klaida, galinti turėti skaudžių pasekmių. Kontaktinius lęšius turi paskirti gydytojas, įvertinęs Jūsų akių būklę bei regėjimą. Kiekvienam žmogui bus reikalingi individualūs kontaktiniai lęšiai, besiskiriantys ne tik dioptrijomis, bet ir bazine kreive ir pan. Remdamiesi kitų patirtimi Jūs negalite nustatyti savo regėjimo.

Čia reikėtų paminėti ir dar vieną klaidą – perkami jau panešioti lęšiai. Skelbimų portaluose galima rasti, kad parduodami „trumpai nešioti“ ar „kelias dienas nešioti“ lęšiai. O jei yra pasiūla, vadinai, yra ir paklausa. Bet kontaktinius lęšius gali nešioti tik jų savininkas ir jokiu būdu lęšių negalima skolintis ar pirkti jau padėvėtų. Tai labai nehigieniška ir atsiranda didžiulė infekcijos rizika.

Tikrintis regėjimą būtina

Neretai pasitaiko, kad pirkdami pirmuosius lęšius žmonės pasitikrina regėjimą, o štai vėliau tam laiko neatranda ir nešioja tokių pačių dioptrijų lęšius kelerius metus.

Visgi tikrintis regėjimą privalu periodiškai: ir jei juntate, kad matote kiek prasčiau, ir net tada, jei matote gerai (tokiu atveju bent kartą per metus vertėtų apsilankyti pas okulistą).

Šis tas aktualaus moterims...

Kontaktinius lęšius nešiojančios moterys turėtų nepamiršti, kad lęšius reikia įsidėti prieš naudojant kosmetikos priemones, o išimti prieš nuvalant makiažą. Dar viena neretai pasitaikanti klaida – kontaktiniai lęšiai dedami jau pasidažius arba išimami nuvalius makiažą. Jei į akis pateko kosmetikos priemonių, būtina išimti lęšį ir jį dezinfekuoti.

Taip pat kontaktinius lęšius nešiojančioms moterims nerekomenduojama naudoti vandeniui atsparių kosmetikos priemonių, kadangi jos labiau prilimpa prie lęšio, jei patenka ant akies.

Rūpinkitės savo akių sveikata ir užkirskite kelią akių infekcijoms bei ragenos pažeidimams. Tinkamai nešiodami ir prižiūrėdami akis džiaugsitės patogumu ir komfortu, kurį suteikia ši regėjimo korekcijos priemonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.