Sužinoję tai, įveiksite išsekimą, širdies problemas ir tinimus

Galbūt pastebėjote, jog nepaisant to, kiek vandens išgeriate, sportuodami ar intensyviai prakaituodami vis tiek jaučiatės išsekę bei ištroškę.

Elektrolitai – tai druskų pagrindu susidariusios rūgštys, kurios tirpdamos organizmo skysčiuose įgauna teigiamą arba neigiamą krūvį. Jų stoka organizme gali sukelti širdies problemų, tinimus, nuovargį.<br>123rf nuotr.
Elektrolitai – tai druskų pagrindu susidariusios rūgštys, kurios tirpdamos organizmo skysčiuose įgauna teigiamą arba neigiamą krūvį. Jų stoka organizme gali sukelti širdies problemų, tinimus, nuovargį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 3:11 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:13 PM

Taip yra todėl, kad prakaitas sudarytas ne vien iš vandens, bet ir iš elektrolitų, pavyzdžiui, natrio. Mums svarbiausi ir aktualiausi elektrolitai yra kalcis, magnis, chloras, fosforas, kalis, natris.

Kadangi paprastas vanduo yra grynas ir neturi reikiamų mineralų, mitybą derėtų paįvairinti įvairiomis sultimis ar papildais, pranešė dailyhealthpost.com.

Pagrindiniai žmogaus kūne esantys elektrolitai

Elektrolitai – tai druskų pagrindu susidariusios rūgštys, kurios tirpdamos organizmo skysčiuose įgauna teigiamą arba neigiamą krūvį. Jie taip pat tiesiogiai susiję su vandens kiekiu organizme.

Kai šio sumažėja, padidėja natrio koncentracija kraujyje, ir apie tai mums praneša troškulys. Kai mineralo koncentracija pernelyg sumažėja, inkstai ima išskirti daugiau vandens.

Natris kontroliuoja kūne esančius skysčius, kraujospūdį, raumenų bei nervų veiklą bei padeda išlaikyti kitų elektrolitų pusiausvyrą.

Chloras – vienas iš pagrindinių valgomosios druskos mineralų. Jis palaiko kraujo pH pusiausvyrą, reguliuoja skysčius ir yra būtinas virškinimui.

Kalis palaiko gerą širdies veiklą, sveikus kaulus, atlieka nervų impulsų perdavimo funkciją bei yra būtinas tam, kad vyktų raumenų susitraukimai.

Tai reiškia ir širdies susitraukinėjimą bei kvėpavimą. Bloga kalio pusiausvyra organizme gali sukelti rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, mirtiną širdies aritmiją.

Tuo tarpu kalcis yra pats svarbiausias mineralas dantų ir kaulų tankiui. Galbūt keista, tačiau jis taip pat atlieka svarbų vaidmenį perduodant nervų impulsus, užtikrinant raumenų susitraukimą bei kraujo krešėjimą.

Pagrindiniai požymiai, kad išsiderino elektrolitų pusiausvyra

Elektrolitų paprastai netenkama vemiant, viduriuojant, prakaituojant, sergant įvairiomis inkstų ligomis bei geriant vaistus.

Tai taip pat gali būti alkoholizmo, kepenų cirozės, širdies nepakankamumo, inkstų ligos, diabeto, valgymo sutrikimo, stipraus nudegimo, tam tikrų vėžio formų ar pernelyg daug suvartojamo skysčio šalutinis poveikis.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad, nors elektrolitų įvairovė gana didelė, dažniausiai problemų sukelia kalcio, kalio bei magnio trūkumas.

Tai, kad jūsų organizme trūksta šių mineralų, parodo tokie simptomai: pykinimas, mieguistumas, skysčių sulaikymas, staigūs elgsenos pokyčiai, greitas ar neritmiškas širdies plakimas, traukuliai, krūtinės ląstoje jaučiamas skausmas.

Būdai, padėsiantys palaikyti sveiką elektrolitų pusiausvyrą

Tam, kad išvengtumėte išvardytų simptomų bei kitų sveikatos problemų, turite žinoti, kaip palaikyti sveiką elektrolitų pusiausvyrą organizme. Tai galima padaryti netgi šešiais skirtingais būdais.

1. Suderinkite mitybą

Geriausias būdas gauti visų reikiamų mineralų – vengti nesveiko, greitai paruošiamo maisto. Valgydami daug šviežių produktų, liesų baltymų, sveikų riebalų (alyvuogių aliejaus) bei kompleksinių angliavandenių (pvz., baltus ryžius pakeiskite rudais), ne tik paįvairinsite savo racioną, bet ir pagerinsite savijautą.

2. Vartokite mažiau druskos

Daugelio pusfabrikačių bei apdorotų maisto produktų sudėtyje yra labai daug druskos. Jos galima rasti netgi vaisvandeniuose, salotų padažuose bei desertuose. Atsisakę šių produktų išvengsite ir smarkiai dienos normą viršijančio druskos kiekio. Vis dėlto asmenys, kurie jaučia stiprų poreikį sūriam maistui, paprastą stalo druską turėtų pakeisti Himalajų druska, kadangi joje yra gausu mineralinių medžiagų.

3. Gerkite daug vandens

Nors vandenyje elektrolitų nėra, jis palaiko skysčių pusiausvyrą organizme. Be to, esant per dideliam elektrolitų kiekiui, vanduo padeda šį perteklių pašalinti ir sugrąžinti reikiamą balansą.

4. Peržiūrėkite vaistus

Jeigu nuolat geriate vaistus, bet jaučiate vieną iš paminėtų šalutinių poveikių, gali būti, kad jums skirti medikamentai netinka. Tokiu atveju pasitarkite su gydymą skyrusiu mediku dėl alternatyvaus vaistų kurso.

5. Atkurkite elektrolitų balansą po kiekvienos treniruotės

Sportuodami gausiai prakaituojame, o kartu su prakaitu netenkame ir elektrolitų. Norėdami išvengti raumenų nuovargio, gerkite specialų, sportininkams skirtą elektrolitų prisotintą kokteilį. Na, o jeigu norite ko nors natūralaus, rinkitės kokosų pieną.

6. Venkite streso

Didelis stresas neigiamai veikia visas organizmų funkcijas, tarp jų ir kalcio pusiausvyrą organizme. Jeigu jaučiate mėšlungį, turite problemų dėl miego ar nerimo, išbandykite magnio sulfato druskos prisotintą vonią. Šiltas vanduo padės atsipalaiduoti, o kol ilsėsitės, jūsų kūnas per odą pasisavins vandenyje ištirpusį magnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.