Daugelis neįtaria, kad tai daro naktį, kol nepradeda skaudėti

Temporomandibulinio sąnario sutrikimas – dažnas ir sudėtingas žandikaulio negalavimas, kurį paskatinti gali patys netikėčiausi mūsų įpročiai ar pasikartojantys nevalingi veiksmai, pavyzdžiui, griežimas dantimis.

Neretai žmonės, ypač tie, kurie miega vieni, net neįtaria, kad griežia dantimis. Kol nepradeda kamuoti problemos dėl žandikaulio sąnario.<br>123rf nuotr.
Neretai žmonės, ypač tie, kurie miega vieni, net neįtaria, kad griežia dantimis. Kol nepradeda kamuoti problemos dėl žandikaulio sąnario.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2016, 9:30 AM, atnaujinta May 15, 2017, 9:43 AM

Bruksizmas- tai stiprus dantų sukandimas arba griežimas dantimis. Ši problema yra aktuali apie 8 – 10 procentų visos žmonių populiacijos. Bruksizmas pasireiškia tiek suaugusiems tiek vaikams. Tačiau dažniau pasitaiko 25 – 44 metų amžiaus žmonėms.

Neretai žmonės, ypač tie, kurie miega vieni, net neįtaria, kad tai daro. Kol nepradeda kamuoti problemos dėl žandikaulio sąnario.

Neįprastos priežastys ir simptomai neretai suklaidina pacientus, tačiau gydytojai ragina nenumoti ranka į šią skausmingą žandikaulio patologiją ir neatidėlioti vizito pas specialistą.

Kodėl kenkia griežimas dantimis?

Pasak burnos, veido ir žandikaulių chirurgo, Kauno implantologijos centro gydytojo medicinos mokslų daktaro Dainiaus Razukevičiaus, smilkininio apatinio žandikaulio sąnario sutrikimų priežastys gali būti labai įvairios – kartais pavyksta nustatyti vieną pakitimų atsiradimo priežastį, kitais atvejais juos lemia keletas kompleksiškai veikiančių veiksnių.

„Tiksliai nustatyti, kas paskatina temporomandibulinio sąnario sutrikimus, nėra paprasta. Jį gali sukelti stiprus dantų sukandimas, atsirandantis dėl streso, netaisyklingas sąnario disko judėjimas, pakitęs sąkandis, infekcijos, įvairios artrito formos. Sąnarį gali paveikti sportinės ar fizinės veiklos sukeltos traumos“, – sako gydytojas.

D. Razukevičiaus teigimu, taip pat turėtų suklusti ir žmonės, kurie linkę griežti dantimis – tai gali būti viena iš šios ligos priežasčių.

Gali apsunkinti kvėpavimą

Specialistai atkreipia dėmesį, kad šis negalavimas gali apriboti smilkininio apatinio žandikaulio sąnario judesius, apsunkinti kramtymą, rijimą, kalbėjimą.

„Žandikaulio sąnariai, judėdami trijų plokštumų atžvilgiu atlieka vieną sudėtingiausių visų žmogaus sąnarių judesių, todėl sutrikus jų veiklai pasekmės gali būti tikrai skausmingos. Itin sudėtingais atvejais ši patologija gali apsunkinti išsižiojimą ar net ir kvėpavimą. Tai labai sudėtingi atvejai, kai dingsta sąnario kremzlė ir kaulai suauga“, – teigia D. Razukevičius.

Svarbu diagnozuoti laiku

Gydytojas pabrėžia, kad ši nemaloni liga dažnai yra išgydoma, tačiau svarbu laiku kreiptis į specialistus. Pačiais paprasčiausiais atvejais, temporomandibulinio sąnario sutrikimą gali nustatyti gydytojas odontologas, tačiau, jei kamuoja rimtesni negalavimai, vertėtų kreiptis į burnos, veido ir žandikaulių chirurgą.

„Nustačius šį sutrikimą, numatomi tolesni tyrimai – sąkandžio, sąnario judesių analizės. Magnetinis rezonansas gali parodyti, kokioje pozicijoje yra smilkininio apatinio žandikaulio sąnario diskas žandikauliui judant, suteikti daugiau informacijos apie sąnaryje esantį uždegimą, kremzlės būklę.

Kompiuterinė tomografija suteikia galimybę išanalizuoti kaulines sąnario dalis bei atlikti skeletinę analizę. Gydymo eiga ir metodai priklauso nuo nusiskundimų ir priežasčių, sukėlusių šią patologiją“, – teigia burnos, veido ir žandikaulių chirurgas D. Razukevičius.

Jei kyla įtarimų dėl rimtesnių temporomandibulinio sąnario negalavimų, šį sutrikimą nustatyti galima „Affidea Lietuva“ medicinos diagnostikos centro padaliniuose, kuriuose teikiamos magnetinio rezonanso ir kompiuterinės tomografijos paslaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.