Galvos skausmo vieta atskleidžia svarbių dalykų

Galvos skausmas yra pats dažniausias iš visų patiriamų skausmų. Tai – pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonės neina į darbą ar moksleiviai praleidžia pamokas. Be to, dėl galvos skausmų dažniausiai kreipiamasi į medikus, pranešė dailyhealthpost.com.

Lėtinis skausmas vadinamas šių laikų epidemija, nes daugybei žmonių jis nesiliauja net vartojant tinkamus vaistus, o kartais neįmanoma atsekti net jo priežasties.<br>lrytas.lt nuotr.
Lėtinis skausmas vadinamas šių laikų epidemija, nes daugybei žmonių jis nesiliauja net vartojant tinkamus vaistus, o kartais neįmanoma atsekti net jo priežasties.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2016, 12:58 PM, atnaujinta May 15, 2017, 7:31 AM

Viena priežasčių, kodėl galvos skausmas yra toks dažnas, yra tai, kad jį sukelia daugybė pačių įvairiausių veiksnių. Dažniausiai tai – kraujotakos problemos, raumenų spazmai ar infekcijos.

Žandikaulio sąnario sukeliamas skausmas

Šis galvos skausmas yra sukeliamas žandikaulio raumens, sąnario ar apatinių veido raumenų problemų. Tai gali būti susiję su griežimu dantimis, įtemptu žandikauliu, jo sąnario išnirimu ar artritu.

Toks galvos skausmas paprastai nėra jaučiamas vien pažeistoje vietoje. Jis taip pat plinta į skruostus, smilkinius, ausų sritį ar žemyn kaklu, pečių link.

Sinusų problemų sukeliamas skausmas

Šio tipo skausmas pasireiškia užsikimšus sinusams ar kilus jų infekcijai. Dažniausiai jis jaučiamas nosies, akių ir skruostų srityje, o sustiprėja galvą nulenkus žemyn ar vos pabudus iš ryto.

Paprastai jį sukelia alerginės reakcijos, auglys arba infekcija. Atsižvelgiant į skausmą sukeliančią priežastį, simptomai kartais gali priminti migreną.

Klasterinis galvos skausmas

Tai aštrus, itin stiprus galvos skausmas, pasireiškiantis kelis kartus per dieną. Tokie epizodai paprastai trunka kelis mėnesius, po kurių ateina „ramybės“ periodas – maždaug šeši beskausmiai mėnesiai.

Šis skausmas dažniausiai pasireiškia vienoje galvos pusėje, jį lydi akyje pasirodžiusios kraujosruvos ir bėganti nosis. Įprastai skausmas susitelkia virš akies arba netoli smilkinio.

Klasterinio galvos skausmo priepuolis paprastai trunka apie valandą. Jis pasireiškia panašiu metu kiekvieną dieną.

Įtampos sukeliamas galvos skausmas

Paprastai sukeliamas patiriamo streso ar nerimo, kai pečių, žandikaulio ir kaklo srityje esantys raumenys įsitempia. Dėl to smilkinių, veido ir skalpo srityse vykstantys raumenų susitraukimai sukelia skausmą.

Jis gali trukti nuo kelių minučių iki kelių dienų, o pagrindiniai atsiradimą paskatinantys veiksniai yra miego trūkumas, praleisti pietūs, stiprios emocijos ar alkoholis.

Kaklo srities skausmas

Nors šis skausmas kyla kakle, gali atrodyti, kad jo židinys yra pakaušyje. Geriausias būdas jo atsikratyti – pagydyti tikrąją skausmo priežastį. Tai gali būti užspaustas nervas, raumenų mazgai ar pažeidimai, navikai, audinių tinimas ar sąnarių problemos.

Migreniniai galvos skausmai

Migreniniai skausmai yra stiprūs, pulsuojantys, paprastai lydimi pykinimo, vėmimo, jautrumo šviesai ar garsui. Jie gali tęstis nuo kelių minučių iki kelių valandų.

Kai kurie asmenys patiria haliucinacijas, ima matyti auras, taškelius, šviesos blyksnius, keistą kvapą, prisilietimus, jausti skonį ar kūno tirpimą. Atlėgus skausmui, paprastai asmuo tampa apatiškas, pavargęs, negali susitelkti.

Galimos skausmo priežastys – kraujavimas tarp smegenų ir smegenų žievės, smegenų infekcijos (tokios, kaip meningitas, encefalitas ar abscesas), galimas auglys, skysčių kaupimasis kaukolėje. Taip pat apsinuodijimas anglies monoksidu, miego trūkumas ar problemos dėl smegenyse esančių kraujagyslių (tarp jų ir insultas).

Nors daugeliu atveju galvos skausmas pavojaus gyvybei nekelia, nedelsdami kreipkitės į gydytojus, jei:

1. Galvos skausmas pasireiškė staiga ir yra itin stiprus, net „sprogstamas“.

2. Jei sutrinka kalba, koordinacija, rega, nebelaikote pusiausvyros, darosi sunku valdyti rankas ir kojas.

3. Galvos skausmas vis stiprėja.

4. Be skausmo, jus taip pat pykina, karščiuojate, „surakina“ kaklą.

5. Galvos skausmas pasireiškia po galvos traumos.

7. Skausmas itin stiprus ir jaučiamas vienoje iš akių, kuri gali parausti.

8. Skausmas prasidėjo staiga ir esate vyresni nei 50 metų.

9. Anksčiau sirgote vėžiu, turite problemų su imunine sistema (pavyzdžiui, ŽIV ar AIDS) ir staiga pasireiškė galvos skausmai.

Jeigu kenčiate nuo dažnai pasikartojančio galvos skausmo, galite pabandyti natūralius būdus jų atsikratyti. Išmėginkite Himalajų druską, imbiero arbatą, levandų limonadą, B2 vitamino ir magnio papildus. Jums taip pat gali padėti stiklinė vandens ar poilsis tamsiame, ramiame kambaryje.

Tiems, kuriuos domina galvos skausmo prevencija, patartina vesti dienoraštį, kuriame būtų galima sekti jį sukeliančius veiksnius. Reikėtų užsirašyti laiką, kada skausmas prasidėjo, jo trukmę bei tai, ką likus 24 valandoms iki jo pradžios gėrėte ir valgėte.

Taip pat gali būti naudinga susisiekti su gydytoju, mitybos specialistu ar natūralios medicinos šalininku, kuris padėtų ne tik geriau pažinti jūsų kūną, bet ir suprasti, ko jam reikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.