Olimpiados uždarymo mįslė: štai kodėl drebėjo prezidento rankos

Nors vietinėje spaudoje oficialiai nepatvirtinama, spėlionės apie tai, kad Carlosas Arthuras Nuzmanas, 74-erių buvęs tinklininkas ir advokatas, serga Parkinsono liga, sklando nuo 2012 m.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Nors vietinėje spaudoje oficialiai nepatvirtinama, spėlionės apie tai, kad Carlosas Arthuras Nuzmanas, 74-erių buvęs tinklininkas ir advokatas, serga Parkinsono liga, sklando nuo 2012 m.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-23 10:01, atnaujinta 2017-05-15 03:45

2016-ųjų olimpinės žaidynės vakar, pirmadienį, baigtos įspūdingu renginiu, kuriame ugningą kalbą, kaip pridera, rėžė Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių organizacinio komiteto prezidentas Carlosas Nuzmanas.

Daugeliui, ko gero, užkliuvo jo itin drebančios rankos. Lietuvių komentatoriai krizeno dėl susipainiojimo tarp lapų, kuriuose buvo surašyta kalba. Tačiau nors vietinėje spaudoje tai oficialiai nepatvirtinama, spėlionės, kad Carlosas Arthuras Nuzmanas, 74-erių buvęs tinklininkas ir advokatas, serga Parkinsono liga, sklando nuo 2012 m.

Brazilijoje jau kurį laiką svarstoma, ar C.A.Nuzmanas gali tinkamai eiti savo pareigas.

Jis Olimpiniam komitetui priklauso gana seniai – nuo 1995 metų.

Būdamas žydų bendruomenės atstovas, jis pasirūpino, kad Brazilijoje vykusioms olimpinėms žaidynėms diriguotų žydų kilmės asmenys, o saugumą užtikrintų kompanijos iš Izraelio.

Tai patiko ne visiems. Kalbėta apie tai, kad Brazilijos olimpiniam komitetui atėjo metas keistis. C.A.Nuzmanas iki tol ne kartą kaltintas per dideliu išlaidavimu, o visas komitetas – skaidrumo stoka.

Abejonių dėl gebėjimo susitvarkyti su savo darbu esą kelia ir C.A.Nuzmano būklė. Nors Parkinsono liga nėra mirtina, ja sergantis asmuo neatrodo itin reprezentatyviai, dar balandžio mėnesį svarstė esportes.r7.com.

Ligai vystantis nyksta tam tikros galvos smegenų srities, kontroliuojančios judesius, ląstelės, todėl labiausiai sulėtėja ir pasunkėja judesiai.

Liga paprastai progresuoja lėtai. Svarbiausi Parkinsono ligos simptomai: galvos, galūnių ar kūno drebėjimas, judesių sulėtėjimas ir pasunkėjimas, galūnių bei kūno sukaustymas.

Dažniausiai iš pradžių pradeda drebėti viena ranka ar rečiau koja, vėliau gali drebėti ir kitos galūnės, apatinis žandikaulis, galva ar rečiau visas kūnas.

Drebėjimas pastebimas esant ramybės būklei, tam tikroje pozoje, sustiprėja susijaudinus, sumažėja judesių metu ir išnyksta miegant.

Įrodyta, jog Parkinsono ligai atsirasti įtakos gali turėti genetiniai veiksniai. Be to, Parkinsono liga rečiau serga rūkantys arba anksčiau rūkę žmonės. Apie 10 proc. Parkinsono ligos atvejų yra paveldimi, tokiems žmonėms ši liga pasireiškia gana anksti ir greitai progresuoja.

Carlosas Arturas Nuzmanas (1942 m.) gimė Rio de Žaneire, Rusijos žydo imigranto ir brazilės šeimoje. Jo tėvas buvo labai aktyvus žydų bendruomenės narys, ėjo Rio de Žaneiro žydų federacijos prezidento pareigas.

Būdamas vaikas C.A.Nuzmanas pradėjo žaisti tinklinį Brazilijos izraeliečių klube. 15-os jis tai pradėjo daryti profesionaliai. Po kelerių metų jis pateko į Brazilijos nacionalinę komandą ir varžėsi 1964 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.