V.Andriukaitis pasakė, ką žino apie J.Poželos būklę

Sunki sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos būklė kelia nerimą eurokomisarui Vyteniui Povilui Andriukaičiui, kuris pats kadaise dirbo šiame poste ir praeityje turėjo sveikatos problemų. Artimas ministro bendražygis nuolat susisiekia su Santariškių klinikų medikais, tačiau kol kas gerų žinių nesulaukė.

Pasak V.P.Andriukaičio, ministras dar ne vieną mėnesį kovos su liga.<br>Montažas
Pasak V.P.Andriukaičio, ministras dar ne vieną mėnesį kovos su liga.<br>Montažas
Pasak V.P.Andriukaičio, ministras dar ne vieną mėnesį kovos su liga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak V.P.Andriukaičio, ministras dar ne vieną mėnesį kovos su liga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras Santariškių klinikų reanimacijos skyriuje gydomas jau antrą savaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras Santariškių klinikų reanimacijos skyriuje gydomas jau antrą savaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 24, 2016, 7:41 PM, atnaujinta May 15, 2017, 12:05 AM

„Aišku tik tiek, kad dabar jo būklė yra labai sudėtinga. Tai mirties ir gyvybės klausimas. Jei viskas po truputį eisis geryn, tai aišku, kad Juras dar ne vieną mėnesį kovos su ta liga. Tikiu, kad jaunas organizmas turėtų tvarkytis“, – susirūpinęs kalbėjo už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys.

Praėjusiais metais eurokomisaras buvo pats atsidūręs ant operacinės stalo. Jo kasoje medikai aptiko cistinių darinių ir teko skubiai operuoti. Tačiau dabar jis jaučiasi puikiai ir gali sėkmingai darbuotis. Vyras pripažino, kad J.Poželos atvejis yra kur kas sudėtingesnis nei jo.

– Jūs bendraudavote su sveikatos ministru. Gal žinote, kokia jo būklė?

– Kai tik išgirdau, kad Juras paguldytas į ligoninę, iškart pradėjau domėtis informacija iš savo kolegų Santariškėse. Paskutinį kartą su jais kalbėjau antradienį. Nebendravau su Juru nuo paskutinio Sveikatos tarybos posėdžio, kuris vyko birželio mėnesį.

Dabar seku jo būklę. Tai mano pareiga, kolegiškumas. Visos pastangos dedamos, kad jis išeitų iš ypatingai sunkios būklės. Kaip jūs žinote, šiandien jo būklė be galo sunki. Tie pakitimai, kurie dabar yra – jie yra grėsmingi. Reikia dėti visas pastangas, kad padėtume šitam jaunam žmogui. Jis turi mažą vaiką ir žmoną... Dieve brangus!

Kasos uždegimas yra dramatiškai sudėtingas ir dar žaibiška forma. Per visą gyvenimą man teko gydyti tik aštuoniolika tokių atvejų ir, pripažinsiu, visko buvo. Galiu pasakyti, kad tai tikrai grėsmingas susirgimas.

– Kas galėjo nutikti, kad liga žaibiškai paguldė ministrą?

– Tokios ligos gali būti labai žaibiškos. Žaibinės pankreatitų formos yra neretos. Reikia pasakyti, kad daug kas priklauso nuo anatominių dalykų.

Mes visi anatomiškai esame skirtingi – vieni liesi ir aukšti, o kiti – kresni, žemi, stori. Aišku, skirtingos ir vidaus organų sistemos. Jei vidaus organų, pavyzdžiui, šiuo atveju kasos latakų ir tulžies latakų kombinacija yra tokia, kad tulžis gali greičiau perspausti ir patekti į kasos latakus – tai tada, prie maistinių faktorių ar prie nedidelių paburkimų, staiga gali išsivystyti tulžinis pankreatitas.

Tulžiniu pankreatitu žmonės serga visame pasaulyje ir jos, deja, yra žaibiškos.

Gyvenime dažnai atsitinka, kad šiandien buvo draugas, o rytoj jo nebėra. Atrodo, buvo sveikas žmogus. Žaibiškos netektys turi savo anatominius pagrindimus. Anatominiai ypatumai lemia žmogaus susirgimo greitį.

- Daugiau nei metai praėjo nuo jūsų operacijos, kai buvo kasoje rasta cistinių darinių. Dabar ministras J.Požela pateko į reanimaciją dėl kasos uždegimo. Ar šalyje kasos susirgimų pasitaiko vis dažniau?

– Tokių ligų yra labai daug. Pasitaiko nekenksmingų kasos cistinių darinių. Yra adenomų, kurios provokuoja hiperinsuliną. Yra sindromų, kurie provokuoja kitus endokrininius dalykus. Kasa yra daugiafunkcinis organas ir turi daug paskirčių. Labai sudėtingo mechanizmo organas.

Lyginant įvairias kasos patologijos formas, ypač kai tiek daug įvairių maisto galimybių, kai vartojama tiek daug riebaus maisto, konservantų, daug cukraus ir druskos – tai kasos veiklai tenka didžiulis krūvis ir susirgimų skaičius yra didelis. Kasos vėžys ir piktybėjančios kasos adenomos, kokį aš išgyvenau, tokių atvejų diagnozuojama vis dažniau.

Aš privalau papildomai naudoti kasos fermentus – tai kiekvienos dienos sudėtinė dalis. Kartu su maistu geriu tuos fermentus. Jie kompensuoja ir mano virškinimas būna puikus. Žinoma, turiu vengti daugybės produktų ir riebių dalykų. Daugiau vartoju daržoves, vaisius, kruopas, žuvį, jūros gėrybes. Cepelinai su lašiniais man jau netinka. Kugelis, dešros bei lašinukai su svogūnais – galiu tik pažiūrėti, kaip kiti valgo.

– Kaip dabar jaučiatės?

– Labai gerai. Kaip tik prieš savaitę atlikau visus tyrimus Santariškėse. Dabar jau visiškai galime būti patenkinti. Po metų galėsime vėl pasižiūrėti, kokia bus situacija. Darbuojuosi pilnu krūviu ir esu sveikas žmogus. Nebegalvoju nieko apie tai, kas buvo.

Gydytojai sakė, kad esu geras pavyzdys tokių efektyvių operacijos rezultatų. Pats tuo džiaugiuosi, kaip chirurgas. Galėtume demonstruoti tai, ką reiškia greita, efektyvi diagnostika ir ankstyva operacija. Nesvarbu, kad labai didelė, bet su visomis geromis pasekmėmis.

Esu geras pavyzdys visiems, kuriuos gali ištikti tokia netikėta diagnozė. Prieš dvidešimt ar trisdešimt metų, ko gero, būtų buvę kitaip, bet šiandien mes galime didžiuotis, kad tokios sunkios bėdos visiškai išgydytos.

– Kai atsidūrėte gydytojų rankose, kaip įvertintumėte Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą?

– Mačiau visų 28 valstybių sveikatos įstaigų tinklus ir sistemas. Galiu pasakyti, kad žmonės dažnai susikuria įspūdį, kad čia namuose yra blogai, o kažkur kitur – labai gerai. Šitas įspūdis yra praktiškai nepagrįstas. Visko pasitaiko įvairiuose atvejuose: aplaidumo, neatidumo, diagnostinių suklydimų.

Tai yra visuose valstybėse ir nei viena neišsiskiria kažkuo įspūdingu. Jeigu pasižiūrėsime pagal laukimo eiles onkologijoje, operacijose ar diagnostikoje – tai Lietuvos laukimo eilės yra gerame lygyje. Pavyzdžiui, jei žmonėms tektų laukti 150 dienų, tai jie sakytų, kad čia baisu.

Kitose šalyse yra tokios eilės ir nieko nepadarysi, kadangi trūksta aparatūros ar specialistų. Lietuvos sveikatos apsaugos sistema veikia labai neblogai.

– Jūs labai greitai sustiprėjote ir grįžote prie darbų. Kaip manote, kaip J.Poželai seksis pakilti nuo ligos patalo ir toliau sėkmingai darbuotis?

– Kiekvienas žmogus Jurui nuo dūšios linkėtų tik vienintelio – pasveikti. Tikėjimas šiandien yra būtinas ir neleidžiu kitos minties sau. Manau, kad po truputį viskas eis geryn.

Šiandien optimizmui pagrindo suteikia tai, kad pakankamai ilgas laikas, kai jis rungiasi ir kovoja. Pasižiūrėkite, kiek dienų yra intensyviai gydomas ir organizmas kovoja. Resursai yra ir pasitikėkime jais. Sunku pasakyti, kiek tai užtruks. Jei viskas susiklostys ir aprims situacija – tai dar du ar trys mėnesiai bus ilgo ir sudėtingo laiko.

Čia nėra planinė operacija ant sveikų kūno dalių, kurios vėliau sugyja. Čia yra baisiau.

Kai fermentai išsilieja ir ima griaužti organą ir viską aplink jį, taip po truputį kenkiama viskam. Čia yra daug sudėtingiau. Čia yra didžiulė intoksikacija, komplikacijos ir žmogaus skysčių balanso pakitimai.

Medikai tai vadina dideliais homeostazės sukrėtimais. Dabar reikia labai daug pastangų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.