Moteris vaikystėje išvaryta iš baseino. Priežastis – šokiruos

Lianne Hunter, 29 m., kenčia nuo psoriazės, liaudiškai vadinamos žvyneline. Skausminga odos būklė lemia raudonas pleiskanojančias dėmes ant jos kūno, rašo dailymail.co.uk.

Tikslios žvynelinės priežastys nėra žinomos.<br>„Facebook“ ir „Instagram“ nuotr.
Tikslios žvynelinės priežastys nėra žinomos.<br>„Facebook“ ir „Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2016, 6:17 PM, atnaujinta May 14, 2017, 8:08 PM

Dėl ligos moteris kentė žiaurias patyčias ir net buvo išvaryta iš baseino. Todėl dabar drąsiai dalijasi savo nuotraukomis, kad didintų informuotumą apie savo būklę.

Moteriai iš Mančesterio žvynelinė diagnozuota vos pasveikus po vėjaraupų, kaip jai tebuvo penkeri.

Tik praėjus 25 metams ji gali teigti, kad jaučiasi rami ir užtikrinta dėl savo kūno. Tačiau taip buvo ne visuomet. Lianne pamena laikus kai gelbėtojų buvo net išprašyta iš baseino, baiminantis dėl to, kad ji užkrės kitus jo lankytojus.

„Kai man buvo 13, jaunesniąją seserį nusivedžiau į baseiną. Tačiau gelbėtojai paprašė manęs išeiti, mat kiti lankytojai galvojo, kad aš juos užkrėsiu.

Tuo metu buvau labai pikta ir nusiminusi, mat kai pabandžiau paaiškinti, kad tai tik psoriazė, buvau neišgirsta ir nesuprasta.

Tai buvo vienas iš pirmų kartų, kai suvokiau esanti kitokia. Tėvai mane augino „Na ir kas?“ principu, todėl savo ligos niekuomet nesureikšmindavau“, – kalbėjo moters.

Būtent todėl ji ėmėsi švietėjiškos misijos ir pradėjo šviesti visuomenę. Nuo to laiko mergina, išvydusi keistą žvilgsnį, visuomet nusišypso žiūrinčiajam ir paaiškina, kad tai – žvynelinė, būklė, atsirandanti, kuomet paviršinės odos ląstelės pradeda pernelyg greitai daugintis.

Šią odos būklę Lianne lemia šaltas oras, saldūs maisto produktai ir stresas, todėl ji kovai su liga renkasi keliones į šiltus kraštus bent porą kartų per metus, šarminę dietą ir jogą.

Vietoje cheminių tepalų, renkasi kokosų aliejų.

Apie savo psoriazę ji pasakoja savo „Instagram“ paskyroje. Taip Lianne siekia palaikyti savo likimo draugus ir informuoti visuomenę, kad ši liga nėra užkrečiama.

Tikslios žvynelinės priežastys nėra žinomos. Manoma, jog liga susijusi su žmogaus imuninės sistemos atskirų ląstelių sąveika su tam tikrais aplinkos veiksniais asmenims, kurie genetiškai turi polinkį sirgti šia liga.

Normaliai tos ląstelės, cirkuliuojančios kraujyje, keliauja į pažeistas kūno vietas ir kovoja su bakterijomis bei virusais, tačiau asmenų, sergančių žvyneline, šios ląstelės „atakuoja“ pačio žmogaus odos ląsteles.

Dažnai šį procesą sužadina infekcijos, emocinė įtampa, alkoholio vartojimas, rūkymas, vaistai, skirti depresijos, reumatinių, širdies ir kraujagyslių ligų gydymui, mechaninis odos dirginimas ir ultravioletinių spindulių poveikis.

Tačiau liga nėra užkrečiama tiesioginio kontakto metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.