Vilniuje meningokokine infekcija susirgo vienų metų mažylė

Antradienį Vilniuje vienų metų mergaitei užfiksuota meningokokinė infekcija. Valstybinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento specialistai patvirtino, kad pranešimas apie tokį atvejį iš gydymo įstaigos yra gautas.

Antradienį vienų metų mergaitei Vilniuje užfiksuota meningokokinė infekcija.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Antradienį vienų metų mergaitei Vilniuje užfiksuota meningokokinė infekcija.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 5:06 PM, atnaujinta May 13, 2017, 9:39 PM

Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė teigė, kad mergaitė ugdymo įstaigos nelanko, bet jos brolis lanko mokyklą.

„Jei mergaitė yra izoliuota – nelanko darželio, tikėtina, kad brolis ar sesuo, lankantys ugdymo įstaigą, infekcijos sukėlėją parsinešė iš ten.

Šiuo atveju ugdymo įstaigoje turėtų būti atliktas tyrimas“, – portalui lrytas.lt paaiškino infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis.

Tačiau G.Aleksienė teigia, kad tokios priemonės nebus imtasi. „Infekcija galėjo būti parnešta iš bet kur. Tai galėjo padaryti ir tėveliai, ir seneliai. Šiuo atveju jokių rekomendacijų ugdymo įstaigai neturime. Kai vaikas nelanko ugdymo įstaigos, visos priemonės apsiriboja šeima.

Šeimoje esantys vaikučiai profilaktiškai gavo antibiotikų ir yra sveiki, ligos nenešioja“, – teigė ji.

Infektologas prof. habil. dr. A.Laiškonis pažymi, kad meningokokinės infekcijos atvejai tarp vaikų iki penkerių metų gana dažni.

Apie ligą

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis – gramneigiama bakterija.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali trukti iki kelių savaičių.

Inkubacinis periodas – 1–10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. Pavojus susirgti yra ir kitiems: sergant virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, esant stresui ir kt.

Kokie yra simptomai?

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant jos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Meningokokinei infekcijai gydyti naudojami antibiotikai.

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens bendravimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai rekomenduojama reguliariai plauti rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, reguliariai vėdinti ir valyti patalpas.

Pastebėjus ligos simptomus būtina kreiptis į gydymo įstaigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.