5 žingsniai, kaip nesirgti tuo, nuo ko miršta kas 2-as lietuvis

Kiekvienais metais perskaičiuojami duomenys ir paskelbiamas sąrašas priežasčių, dėl kurių mirė žmonės. Deja, jau ne vienerius metus Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pirmauja širdies ir kraujagyslių ligos.

Kiekvieną dieną dėl šių susirgimų pagalbos prireikia maždaug 20 asmenų, iš jų miršta 3. Lietuvoje nuo šių ligų miršta kas antras.<br>123rf nuotr.
Kiekvieną dieną dėl šių susirgimų pagalbos prireikia maždaug 20 asmenų, iš jų miršta 3. Lietuvoje nuo šių ligų miršta kas antras.<br>123rf nuotr.
Jau ne vienus metus Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pirmauja širdies ir kraujagyslių ligos.<br>123rf nuotr.
Jau ne vienus metus Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pirmauja širdies ir kraujagyslių ligos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 9:58 AM, atnaujinta May 13, 2017, 4:03 PM

Kiekvieną dieną dėl šių susirgimų pagalbos prireikia maždaug 20 asmenų, iš jų miršta 3. Lietuvoje nuo šių ligų miršta kas antras. Manoma, kad laikui bėgant šis skaičius tik augs.

Svarbu pabrėžti, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra išvengiamos. Norint užkirsti kelią jų atsiradimui ir vystymuisi reikia pakeisti gyvensenos įpročius. Pagrindiniai būtini pokyčiai buvo paskelbti tinklalapyje dailyhealthpost.com.

Pokyčius pradėkite šiandien

Karolinskos institute atliktas tyrimas atskleidė, kad pakeitus 5 pagrindinius gyvensenos įpročius žymiai sumažėja rizika susirgti įvairiomis kraujotakos sistemos ligomis.

Reikėtų sveikai maitintis, bent 40 minučių per dieną užsiimti fizine veikla (tai gali būti dviračio mynimas ar vaikščiojimas) bei kartą per savaitę sportuoti. Nederėtų viršyti 95 cm liemens apimties, nepiktnaudžiauti alkoholiu bei nerūkyti.

„Jokia naujiena, kad sveiko gyvenimo įpročiai veda sveikesnės širdies ir kraujotakos sistemos link. Vis dėlto kas kartą stebina, kokią didelę įtaką tai daro iš tikrųjų“, – aiškino tyrimui vadovavusi Agneta Akesson.

Svarbiausia yra fizinė veikla

Žinoma, kad sėdimas gyvenimo būdas yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios atsiranda širdies ir kraujagyslių ligos. Laimė, jo neigiama įtaka sveikatai gali būti panaikinama sportu.

Naujojame Orleane širdies ir kraujagyslių ligas tiriantis departamentas ištyrė sporto naudą ne kaip papildomo, bet kaip pagrindinio prevencijos metodo kovojant su kraujotakos sistemos ligomis. Tai atskleidė daug didesnį teigiamą poveikį, nei tikėtasi.

Įrodyta, kad sportas sumažina lipidų kiekį kraujo plazmoje, o tai padeda kontroliuoti nutukimą. Be to, pagerino gliukozės apykaitą kraujyje, sumažino uždegimus ir pagerino lėtinėmis širdies ligomis sergančių asmenų psichologinę būseną.

Taip pat pastebėta, kad užsiimant sportu mirtingumas sumažėja 20–25 proc. Visgi prieš sportuodami pacientai turėtų pasitarti su mediku, kadangi sunkiai sergančių asmenų būklė gali tik suprastėti.

Be to, ištirta, kad tinkamas fizinis krūvis gali ne tik sustabdyti, bet ir iš dalies atkurti širdies funkcijas.

Derėtų atsakingiau rinktis maisto produktus

Išsiaiškinta, kad subalansuota mityba smarkiai sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, ji sumažina jau padarytą žalą.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad Viduržemio jūros regiono dieta 50–70 proc. sumažino širdies ligų riziką 50–80 metų asmenims, patyrusiems miokardų infarktą.

Mokslininkai tikina, kad šio regiono mityba yra tokia naudinga sveikatai dėl ypač tyro alyvuogių aliejaus. Jame gausu vitamino E, antioksidantų, riebalus bei lipidus tirpdančių, uždegimus mažinančių medžiagų.

Reikia vengti kasdienių nuodų

Įvairūs gyvenimo būdo veiksniai gali neigiamai paveikti sveikatą. Tokie savanoriškai vartojami nuodai kaip cigaretės bei alkoholis tik paskatina ligos vystymąsi.

Rūkymas smarkiai paskatina hipertenziją, padidina širdies smūgio riziką ir įvairias kraujotakos sistemos ligas. Be to, jis susijęs su vidinių kraujagyslių sienelių funkcijos sutrikimais.

Tai daro tiesioginę įtaką kraujagyslių susitraukimo bei išsiplėtimo funkcijai. Taip pat ant sienelių ima sėsti nuosėdos.

Ką daryti, kad užkirstumėte kelią širdies ligoms

Svarbiausia – imkitės fizinės veiklos. Pabandykite pasivaikščioti, minkite dviratį.

Stenkitės išvengti visų tipų tabako dūmų, valgykite daug šviežių vaisių ir daržovių, pilno grūdų patiekalų.

Venkite riebaus maisto ir cukraus prisotintų produktų. Rinkitės liesą mėsą ir žuvį, kurioje yra daug omega 3 riebiųjų rūgščių, į racioną taip pat įtraukite avokadus, riešutus, sėklas bei ankštines daržoves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.