Apsilankymai soliariume buvo malonūs, bet to kaina buvo didžiulė

Rugsėjis Lietuvą lepina šiluma. Šį savaitgalį daugelis dar naudosis proga ir lėks prie ežerų, upių ar jūros, šildysis prieš saulutę.

Lisos priklausomybė nuo soliariumo lėmė apie 80 vėžio pažeistų odos plotų.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Lisos priklausomybė nuo soliariumo lėmė apie 80 vėžio pažeistų odos plotų.<br>„Facebook.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-09 21:05, atnaujinta 2017-05-13 13:59

O orams vėstant dalis atsigręš į soliariumus. Tai gi puiki šviesos terapija! Yra tiesos, tačiau apsauginio kremo nepamirštate? Ir kaip dėl saiko? Vertėtų tuo pasirūpinti, kad nesibaigtų taip, kaip šiai moteriai.

Lisa Pace buvo priklausoma nuo įdegio. Tam ji, žinoma, rinkosi soliariumą. Ji puikiai žinojo tą įdegį skatinančio kremo kvapą. Tačiau noras būti įdegusiai lėmė 81 odos auglį. 5 iš jų buvo melanomos.

„Soliariume pradėjau lankytis studijuodama koledže. Ilgainiui pradėjau baimintis, jog atrodysiu išblyškusi.

Iš pradžių degintis po dirbtiniais spinduliais ėjau kartą per savaitę. Vėliau – dukart. Galiausiai ten pradėjau lankytis kasdien. Tapau priklausoma.

Tai galiausiai mane atvedė pas medikus. Dermatologas, apžiūrėjęs mane, nutarė iš kelių odos plotų paimti biopsiją.

Paaiškėjo, kad tai – odos vėžys ir kai kurie dariniai buvo melanoma – pikčiausia odos vėžio forma.

Mano pirmasis vėžys buvo aptiktas prieš 16 metų. Nuo tada patyriau daugybę operacijų ir nežinau, kiek jų laukia ateityje. Todėl noriu skleisti žinią apie tai, kaip atsakingai reikia elgtis su savo sveikata“, – pasakojo Lisa Pace.

Iš viso moteris jau turėjo apie 80 vėžio pažeistų odos plotų.

Melanoma – agresyviausia odos vėžio forma, tačiau anksti nustačius ligą, išgydyti galima apie 97% pacientų. Melanomos atsiradimui, kaip ir kitoms odos vėžio rūšims, svarbus yra UV spindulių poveikis.

Manoma, jog apie 50% melanomų išsivysto iš jau esančių gerybinių odos navikų – apgamų, o kitos iš naujai atsiradusių apgamų, nekontroliuojamai dauginantis pigmentinėms odos ląstelėms – melanocitams.

Melanoma gali atsirasti daugelyje organų, tačiau 90 proc. atvejų ji atsiranda odoje, likusieji atvejai pasiskirsto akyse, smegenų dangaluose, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto bei lytinių organų gleivinėse. Moterims dažniausia blauzdų, o vyrams – krūtinės ir nugaros odos melanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.