Atskleista tiesa apie cholesterolį mažinančių vaistų poveikį

Cholesterolį mažinantys vaistai – statinai – apipinti įvairiais mitais. Tačiau vienas gerbiamiausių mokslinių žurnalų „Lancet“ paskelbė studiją, palaikomą nemažai sveikatos organizacijų, kurioje teigiama, kad šalutiniai statinų poveikiai, apie kuriuos kalbama, yra perdėti, o juos vartojant iš tiesų mažėja miokardo infarkto ir insulto rizika.

Cholesterolį mažinantys vaistai – statinai – apipinti įvairiais mitais.<br>123rf nuotr.
Cholesterolį mažinantys vaistai – statinai – apipinti įvairiais mitais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2016, 1:47 PM, atnaujinta May 13, 2017, 8:32 AM

Be to, teigiama, kad tokie šalutiniai statinų poveikiai, kaip raumenų skausmas, pasireiškia, palyginti nedideliam kiekiui žmonių.

Nors statinai iki šiol kaltinti dėl tokių šalutinių poveikių kaip negrįžtama raumenų atrofija, kraujo ligos, diabetas, odos ligos, nervų sistemos sutrikimai ir skrandžio problemos ar net vėžys.

Vis dėlto, kritikai įsitikinę, jog sveiki žmonės, kurių cholesterolio kiekis padidėjęs, be reikalo vartoja statinus, rašo BBC.

Statinai – tai vaistai, kurie stabdo aterosklerozės vystymąsi įvairiose organizmo arterijose.

Jungtinėje Karalystėje juos šiuo metu vartoja apie šeši milijonai žmonių. Du milijonai iš jų jau yra patyrę insultą ar infarktą.

Likę keturi milijonai vaistus vartoja dėl turimų rizikos veiksnių: amžiaus, kraujospūdžio, diabeto.

Profesoriaus Rory Collinso iš Oksfordo universiteto vadovaujama studija apžvelgė, kad nutiko 10 tūkst. pacientų, kurie vartojo 40 mg statinų per perą penkerius metus.

Paaiškėjo, kad nors statinai gali sukelti diabetą, tiems, kurie juo neserga, tačiau turi vadinamąją priešdiabetinę būseną, kraujavimą, raumenų skausmus, tačiau kiti šalutiniai poveikiai, tokie kaip atminties praradimas, kepenų ligos, miego sutrikimai, impotencija, inkstų pažeidimai ir katarakta yra nepagrįsti jokiais rimtais įrodymais.

O teigiamas poveikis ryškus – statinai iš tiesų sumažina insulto ir miokardo infarkto riziką.

Tai vartoti ar nevartoti statinus cholesteroliui mažinti? Tai medikai kiekvienu atveju turi įvertinti individualiai, tačiau faktas tas, kad vaistai turi būti skiriami tiems, kam reikia ir kada reikia.

Protalas lrytas.lt primena, kad statinams Lietuvoje nuo praėjusių metų taikoma kompensacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.