Kuo turime pasidomėti pasirinkdami dantų implantus?

Mes randame laiko apsvarstymams, kai renkamės laikinus dalykus: kelionės kryptį, kur praleisime vos porą savaičių, automobilį, kurį po kelių metų pakeisime, drabužius ar batus, kurie kitą sezoną jau bus nebemadingi.

Kokybiški dantų implantai ir pažangūs dantų implantavimo metodai leidžia dantų atkūrimą pacientui paversti maksimaliai paprasta ir trumpa procedūra.<br>Nobel Biocare nuotr.
Kokybiški dantų implantai ir pažangūs dantų implantavimo metodai leidžia dantų atkūrimą pacientui paversti maksimaliai paprasta ir trumpa procedūra.<br>Nobel Biocare nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Diana Jaura

Sep 13, 2016, 12:43 PM, atnaujinta May 13, 2017, 5:33 AM

Tuo tarpu, dažnai rinkdamiesi labai svarbius su mūsų sveikata susijusius ir visam gyvenimui „įsigyjamus“ dalykus patys asmeniškai nedalyvaujame. Sprendimą nulemia kitų nuomonė. Vienas tokių dalykų – dantų implantai, kuriais yra atkuriami prarasti ar nebepataisomai sugedę dantys. Ar teisingai elgiamės pasirinkimo sprendimą perleisdami kitam žmogui, net jei tas žmogus yra mus gydantis odontologas?

Vakaruose yra įprasta domėtis, kokie implantai bus naudojami dantų atkūrimui. Žmonės nori tiksliai žinoti, kas yra gamintojas, kokia jo patirtis, kokias garantijas gamintojas suteikia bei kokias gydymo galimybes rekomenduojami dantų implantai teikia.

Vakaruose yra įprasta domėtis ir siūlomomis gydymo alternatyvomis. Žmonės nori tiksliai žinoti, kas yra dantų implantų gamintojas, kokia jo patirtis, kokias garantijas gamintojas suteikia bei kokias gydymo galimybes rekomenduojami dantų implantai teikia.

Tuo tarpu, Lietuvoje, regis, natūralu pasitikėti specialistu, šiuo atveju savo gydytoju odontologu, kuris turėtų išmanyti kur kas daugiau už eilinį pacientą. Bet ne visuomet taip yra. Juk gydytojai irgi žmonės.

Ne kiekvienas jų domisi naujovėmis, pažangiausiais medicinos sprendimais, skiria laiko ir lėšų tobulinimosi kursams. O kartais, ir tai labai gaila, implantų kokybė nėra gydytojui pats svarbiausiais kriterijus, renkantis su kokiais implantais dirbti.

Pasaulyje priskaičiuojama daugiau nei 300 dantų implantų gamintojų, Lietuvoje parduodamų implantų gamintojus galima skaičiuoti dešimtimis. Dalis jų siūlo aukštos kokybės dantų implantus, o dalis veikia Rytų šalyse, garsėjančiose pigiais ir ne visada kokybiškais gaminiais. Būtent su tokių gamintojų dantų implantais susidūrę pacientai dažnai tampa klaidinančių mitų apie dantų implantavimą skleidėjais.

Pagal kokius kriterijus žmogui reikėtų rinktis dantų implantus? Kuo pasidomėti prieš priimant sprendimą? Yra keli pagrindiniai klausimai, kuriuos turėtų išsiaiškinti gydymą dantų implantais pasirinkę pacientai.

Kokia jums rekomenduojamų dantų implantų gamintojo patirtis ir patikimumas?

Sužinokite, kiek metų gyvuoja kompanija, kokius metodus ji naudoja, kaip plačiai yra žinoma bei kuo ji išskirtinė. Patikimų ir vertinamų dantų implantų gamintojų patirtis siekia kelias dešimtis metų, jie labai daug investuoja į mokslinius tyrimus, tobulina savo produktus bei kartu su jais kuria pažangias gydymo metodikas. Tokių kompanijų gaminami dantų implantai yra brangesni, bet kur kas patikimesni bei suteikiantys galimybę taikyti naujausias dantų atkūrimo metodikas.

Didžiausią dantų implantų gamybos patirtį pasaulyje turi Švedijos kompanija „Nobel Biocare“. Būtent ji laikoma dantų implantavimo pradininke. Daugiau kaip prieš 50 metų ši kompanija perėmė ir išvystė dantų implantų atradėjo profesoriaus Per-Ingvar Branemarko idėjas, mokslinius tyrimus bei darbus. Kiti dantų implantų gamintojai savo veiklą pradėjo tik praėjus keliems ar daugiau dešimtmečių po „Nobel Biocare“ veiklos pradžios.

Šiandien „Nobel Biocare“ kompanijai priklauso dešimtys inovacijų, kurios yra tapusios pasauliniais gydymo standartais. Savo gaminamiems dantų implantams kompanija suteikia viso gyvenimo garantiją visame pasaulyje. Tai – svarbus patikimumo rodiklis.

Kaip vyksta ir kiek laiko trunka dantų atkūrimas su jums rekomenduojamais dantų implantais?

Nuo to, kokie implantai yra naudojami dantų atkūrimui, labai priklauso gydymo eiga, galimybės ir dantų atkūrimo laikas. Taikant tradicines implantavimo metodikas, dantų atkūrimas gali užtrukti mėnesių mėnesius.

Tačiau kokybiški dantų implantai ir pažangūs dantų implantavimo metodai leidžia dantų atkūrimą pacientui paversti maksimaliai paprasta ir trumpa procedūra. Momentinis implantavimas ir momentinis apkrovimas – du unikalūs dantų implantų gamintojos, kompanijos „Nobel Biocare“ sprendimai, kurie savo laiku padarė revoliuciją implantologijos srityje. Pacientai naujais dantimis gali džiaugtis jau po vieno vizito pas gydytoją.

Sėkmingai prigyti gali visi kokybiški dantų implantai, bet ne visus juos galima iš karto „apkrauti“, t.y. iškarto po implantavimo procedūros tvirtinti laikinus dantis.

„Nobel Biocare“ sukūrė ypatingo makro ir mikros dizaino implantus, kurių savybės leidžia iš karto po implantavimo procedūros tvirtinti laikinus dantis. Tai vadinama momentiniu apkrovimu. Įsriegtas dantų implantas iš karto yra „įdarbinamas“, ant jo tvirtinamas laikinas dantis. Kramtant maistą, žandikaulis yra stimuliuojamas, todėl jame aktyvėja fiziologiniai procesai, kurie savo ruožtu skatina aplink implantą esančio kaulo formavimąsi, jo tankio didėjimą bei paspartina ypatingą porėtą paviršių turinčių implantų prigijimo procesą. Prigijus implantams, laikini dantys yra pakeičiami nuolatiniais.

Ypatingas implantų dizainas gelbsti ir taikant momentinį implantavimą – kai per vieną vizitą pašalinamas sugedęs ar dėl traumos prarastas nuosavas dantis ir iš karto sriegiamas implantas bei tvirtinamas laikinas dantis. Momentiniam implantavimui naudojami specialūs implantai, kuriuos užtenka įsriegti į žandikaulį tik 2-3 milimetrus, kad jie stabiliai įsitvirtintų žandikaulyje. Gydant tradiciniu būdu, tokia procedūra galėtų trukti keletą mėnesių. Taikant momentinį implantavimą, ji sutrumpėja iki vieno apsilankymo pas gydytoją.

Kokias gydymo galimybes teikia rekomenduojami dantų implantai, kai žandikaulis yra smarkiai sunykęs?

Vis dar nemažai dantis praradusių vyresnio amžiau žmonių nešioja išimamus dantų protezus arba prarastus dantis pakeičia dantų tiltais. Abu šie sprendimai nesustabdo žandikaulio nykimo ir jis palaipsniui sunyksta tiek, jog lieka labai mažai tinkamo kaulo implantams įsriegti.

Kaip jau minėta, sėkmingai prigyti gali visi kokybiški dantų implantai, bet tik nuo jų specifinių ypatybių priklauso, kokias išskirtines galimybes jie teikia sudėtingais gydymo atvejais. Taikant tradicinius implantavimo metodus, gydymas gali užtrukti labai ilgai, nes reikalinga gan sudėtinga ir ilgą laiką trunkanti kaulo priauginimo procedūra. Alternatyva šiai sudėtingai procedūrai, kompanijos „Nobel Biocare“ sukurta bedančių pacientų gydymo metodika, žinoma kaip „All-on-4“ (išvertus iš angl. k. – „visi ant keturių“), kuri leidžia visus vieno žandikaulio dantis atkurti tik ant 4 implantų vos per vieną vizitą pas odontologą. Net ir smarkiai sunykusį žandikaulį turintiems pacientams paprastai galima rasti tinkamo kaulo keturiems implantams įsriegti.

Čia labai gelbsti kompiuteriniu programavimu pagrįstos šiuolaikinės 3D technologijos, kurios leidžia tiksliai diagnozuoti esamą situaciją, „surasti“ implantavimui tinkamas vietas žandikaulyje bei patikimai atlikti pačią implantavimo procedūrą. Per vieną dieną yra įsriegiami implantai ir tuoj pat pritvirtinami laikini dantys. Maždaug po pusmečio laikini dantys pakeičiami nuolatiniais. Pacientams nereikia nė dienos kęsti fizinio ar emocinio nepatogumo dėl trūkstamų dantų.

Taigi, net ir gerbdami jus gydančio gydytojo odontologo nuomonę, vis tik nepatingėkime patys išsamiau susipažinti su skirtingų implantų teikiamomis dantų atkūrimo galimybėmis ir surasti laiko apsilankyti bent pas kelis implantavimo srities specialistus. Tai, kokius implantus pasirinksite savo naujųjų dantų atkūrimui, turės didelės reikšmės jūsų tolesnio gyvenimo kokybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.