Tėvai vaiko mirtį leido transliuoti per televiziją dėl vienos priežasties

Praėjusią savaitę „Channe4“ filmavo kone skausmingiausią gyvenimo momentą. Tėvai leido filmuoti jų vaiko mirties akimirką. Taip jie tikėjosi išgelbėti gyvybę kitiems vaikams, didindami tėvų sąmoningumą dėl užspringimo pavojaus, rašo theladbible.com.

Adamas ir Serena į Birminghamo vaikų ligoninę atskubėjo po to, kai jų devynių mėnesių kūdikis Leytonas paspringo plastiko gabalėliu.<br>„Channel4“ momentinis kadras.
Adamas ir Serena į Birminghamo vaikų ligoninę atskubėjo po to, kai jų devynių mėnesių kūdikis Leytonas paspringo plastiko gabalėliu.<br>„Channel4“ momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 3:07 PM, atnaujinta May 12, 2017, 9:30 PM

Adamas ir Serena į Birminghamo vaikų ligoninę atskubėjo po to, kai jų devynių mėnesių kūdikis Leytonas paspringo plastiko gabalėliu.

Vaikas nustojo kvėpuoti, sustojo jo širdis. Tėtis Adamas susisiekė pagalbos telefonu su medikais ir išklausė nurodymų, kaip reikėtų gaivinti mažylį.

Jau atvykus į ligoninė paaiškėjo, kad tėčio pastangos nebuvo bergždžios, širdelė vėl plakė, tačiau dėl būklės rimtumo jam buvo sukelta dirbtinė koma.

Deja, praėjo kelios dienos, o Leytono būklė negerėjo.

„Į mus su Adamu televizija kreipėsi praktiškai iš karto po to, kai Leytonas čia atsidūrė. Žinoma, mes nesitikėjome, kad prarasime mūsų gražuolį sūnų, tačiau kai tapo aišku, jog jis nebepabus, pajutome, kad tai neturi įvykti veltui. Reikia didinti žmonių sąmoningumą.

Daugelis tėvų žino apie užspringimo pavojų, tačiau neįvertina, ar gali padaryti viską, kad išsaugotų savo vaiko gyvybę. Žiūrėdami šį įrašą tėvai geriau suvoks apie tokio pavojaus pasėkmes ir išgelbės bent vieno kito mažylio gyvybę“, – kalbėjo Serena.

Nuo užspringimo kasmet kasmet miršta apie 3 800 žmonių.

Galimi du užspringimo variantai: visiškas ir dalinis.

Dalinio užspringimo metu svetimkūnis įstringa ir tik susiaurina kvėpavimo takus, tačiau jų visiškai neužkemša.

Visiško užspringimo metu viršutiniai kvėpavimo takai yra aklinai užkemšami. Dažniausiai svetimkūnis užstringa ties balso klosčių aukščiu, palikdamas dalinę įeigą į trachėją ties balso klostėmis, arba būna mažesnis nei balso klostėmis apribota anga ir įkrinta į trachėją, iš dalies susiaurindamas jos spindį.

Tokiu atveju žmogus gali įkvėpti, kosėti, kalbėti, tačiau dėl susiaurėjusių kvėpavimo takų ir kosulio kvėpavimas būna nenormalus, atsiranda kvėpavimo nepakankamumas.

Jei svetimkūnis pasislinka balso klosčių link, dalinis užspringimas tampa visišku.

Jei užspringo kūdikis, svarbu žinoti, kad netinkamai teikiant pagalbą, dėl staigių kūdikio galvos judesių gali įvykti kaklinės stuburo dalies trauma. Griežtai draudžiama ir kratyti vaiką laikant už kojų žemyn galva. Jei manote, kad kūdikis užspringo – yra sąmoningas, tačiau neverkia, negali kosėti, nustojo kvėpuoti, paguldykite kūdikį ant nugaros ant savo dešinės rankos dilbio, plaštaka laikykite vaiko galvą.

Kitos rankos dilbį uždėkite ant vaiko krūtinės ir pirštais suimkite apatinį žandikaulį.

Apverskite vaiką ir laikykite j į ant kairės rankos dilbio taip, kad galva būtų šiek tiek žemiau. Laisvos rankos delno pagrindu penkis kartus stipriai trenkite į nugarą tarp menčių. Ranka bus stabilesnė, jei ją atremsite į tos pačios pusės šiek tiek sulenktos kojos šlaunį.

Jei šie veiksmai nepadėjo pašalinti svetimkūnio, prilaikydami kūdikio galvą laisvos rankos plaštaka, o dilbį pridėję prie nugaros, paguldykite jį aukštielninką ir penkis kartus dviem pirštais staigiai paspauskite krūtinkaulį ties spenelius jungiančios linijos aukščiu (paspaudimų gylis – 1,5–2,5 cm).

Ranka bus stabilesnė, jei ją atremsite į tos pačios pusės šiek tiek sulenktos kojos šlaunį.

Šiuos veiksmus kartokite tol, kol kūdikis pradės kvėpuoti, kosėti, verkti arba neteks sąmonės. Netekusiam sąmonės kūdikiui būtinas gaivinimas. Instrukcijas, kaip tai atlikti, pamatysite nuotraukų galerijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.